Daliile sunt flori luxoase, care sunt la fel de atrăgătoare atât în grădinile de flori, cât și în buchete. Aparțin familiei Aster și sunt iubite nu numai pentru aspectul lor spectaculos, ci și pentru perioada lungă de înflorire. Plantele perene sunt relativ nepretențioase – se adaptează la diferite condiții de creștere, cresc bine în bătaia soarelui, dar și la umbră parțială. În acest articol îți vom îmărtăși secretele pregătirii florilor pentru perioada de iarnă.
PREGĂTIREA DE TOAMNĂ
Există un punct foarte important în iernarea daliilor – acesta este respectarea regimului de temperatură. Dacă este respectat, înseamnă că poți fi sigur că florile vor trece cu bine peste iarnă și se vor dezvolta bine primăvara următoare. Care sunt etapele pregătirii de toamnă?
1. TĂIEREA DALIILOR
Momentul tăierii este anunțat de cultură, tulpinile devin uscate și vor căpăta o nuanță maronie. În regiunea de centru a României – cam în noiembrie, în regiunile nordice – la sfârșitul lunii octombrie.
Etapa pregătitoare
Odată cu apariția înghețului nocturn, îndepărtează toți lăstarii slabi, vechi și bolnavi. Examinează cu atenție tulpinile rămase – cele bolnave trebuie dezgropate și arse, astfel încât boala să nu se răspândească la plantele sănătoase.
Săparea daliilor
Oprește complet udarea cu cinci zile înainte de a săpa. Efectuează acest proces după apariția înghețurilor stabile.
- sapă pământul din jurul plantei – acest lucru îți va permite să ai acces la rădăcini;
- scoate ușor tufa cu o lopată și trage-o din pământ;
- insectează bulbii și elimină-i imediat pe cei putrezi și deteriorați.
2. SORTAREA BULBILOR
Modul în care sortezi bulbii toamna, va determina creșterea lor și splendoarea înfloririi, dar va influența și starea generală din sezonul următor. Este mai bine să îi sortezi și să îi împarți toamna, deoarece până în primăvară rădăcinile vor deveni mai groase și va fi greu să le tai.
Selectează mai întâi rădăcinile mici și subțiri – nu pot fi împărțite, prin urmare vor trebui stocate într-o legătură. Taie mostre mai mari, dar asigură-te că fiecare tăietură are un nod, altfel nu va germina.
Clătește bine toate rădăcinile sub apă și verifică din nou dacă nu există elemente deteriorate sau putrezite. Pentru a dezinfecta materialul săditor, înmoaie-l într-o soluție de permanganat de potasiu și apoi uscă-l bine. Rădăcinile mari și lungi pot fi tăiate ușor.
3. MARCHEAZĂ TIPUL MATERIALULUI SĂDITOR
Nu uita de această etapă și nu îți încărca memoria cu ceea ce plantezi. Asigură-te că indici tipul și varietate daliilor și marchează cele mai puternice rădăcini, care pot fi ulterior altoite.
4. DEPOZITAREA DALIILOR
În timpul depozitării, principalul lucru este menținerea regimului de temperatură și a umidității aerului. Temperatura optimă este de 1º C, iar umiditatea ideală este de 75-85%. Dacă condițiile sunt încălcate, tuberculii vor îngheța sau vor putrezi.
Materialul săditor poate fi depozitat în diferite materiale:
- Sol de grădină, nisip sau turbă (condiții naturale). Așează tuberculii într-o cutie și presară cu un substrat umed (nu mai mult de 10 cm). Datorită stratului subțire, rădăcinile vor continua să fie saturate cu oxigen.
- Mușchi. Acoperă tuberculii într-un coș sau recipient, dar asigură-i și o bună ventilație.
- Așează daliile într-un recipient de plastic și acoperă-le cu pietre poroase. Dezavantajul este că acest material este saturat de umiditate, ceea ce poate duce la putrezirea materialului săditor.
- Frigider. Acei cultivatori care nu au pivniță pot păstra bulbii în frigider. Pentru a face acest lucru, ia o pugă, fă câteva găuri mici în ea pentru ventilație. Apoi umple-o cu rumeguș și așează materialul de plantare. Așează punga în compartimentul pentru legume.
- Parafină. Această metodă este destul de neobișnuită. După clătire și uscare, înmoaie rădăcinile în parafină topită și după ce se întărește, înfășoară-le în hârtie și pune-le în cutii.
Alege orice metodă este convenabilă pentru tine și organizează în mod corespunzător iernarea. Astfel daliile tale vor crește rapid, iar primăvara te vor încânta cu înflorirea multicoloră și îndelungată.