Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum pregătești răsadurile de plante? Tot ce trebuie să știi

Achiziționarea răsadurilor de plante, gata pregătite pentru a fi plantate direct în pământ, poate fi destul de costisitoare. Doar din acest motiv, o mulțime de oameni se decid să își organizeze propriul sistem de cultivare și de pregătire a răsadurilor. Uneori poate fi un impediment perioada lungă de creștere a plantelor și munca destul de solicitantă pe care o implică acest proces.

Cum pregătești răsadurile de plante?

Cum se creează un răsad?

Procesul de creare al unui răsad poate fi destul de complicat. Implică atenție sporită și este o sarcină destul de solicitantă, unde nu trebuie să aibă loc erorile. Trebuie avuți în vedere toți factorii care afectează creșterea și dezvoltarea plantelor.

La ce adâncime se plantează semințele?

Semințele de căpșuni și petunie sunt foarte mici, ceea ce înseamnă că cel mai adecvat este să le împrăștii pe suprafața solului și să le pulverizezi bine cu apă, cu ajutorul unu stropitor. Ulterior se acoperă cu folie transparentă pentru a limita uscarea solului.

Cum pregătești răsadurile de plante?

Udare

Udarea răsadurilor este necesară și trebuie efectuată în fiecare dimineață, astfel încât solul să aibă timp să absoarbă apa până seara. Frecvența udării depinde de specia de plante. Verzei și castraveților le plac umezeala. Rădăcinile lor ar trebui să fie întotdeauna în sol ușor umed. Ardeii și roșiile se tem de excesul de apă. Solul în care cresc ar trebui să se poată usca între udări. Este mai bine să uzi mai des, dar moderat – asigură-te că apa este la temperatura camerei și fără clor.

Temperatura

Atunci când creștem răsaduri, este extrem de important să menținem o temperatură optimă. Există câteva reguli care trebuie respectate:

  1. Depozitează recipientele cu semințe plantate la o temperatură de 20-25° C.
  2. Când apar răsadurile, mută-le într-un loc mai puțin răcoros – această procedură simplă va stimula creșterea rădăcinilor.
  3. 3. După circa 3-4 zile, ridică temperatura la valorile optime pentru fiecare specie de plante, urmând ca pe timpul nopții să fie redusă cu câteva grade. Recipientul se poate muta în locuri cu temperaturi diferite.

Urmând acești pași, răsadurile nu se vor întinde brusc, iar în timp se vor dezvolta armonios, bogat și vor forma un sistem radicular foarte puternic.

Cum pregătești răsadurile de plante?

Lumina

Răsadurile în curs de dezvoltare au nevoie de o cantitate adecvată de lumină naturală, care poate fi rară în zilele scurte de iarnă. Dacă plantele se dezvoltă normal, nu este nevoie de lumină suplimentară. Dacă sunt palide, slăbite și elastice, va fi necesară o sursă suplimentară de lumină.
Fitolămpile sunt soluția perfectă - emit lumină adaptată nevoilor plantelor. Lămpile obișnuite de uz casnic pot funcționa și ele, dar trebuie avut grijă să nu se apropie becurile fierbinți de plante. Ele trebuie aprins ceva timp dimineața și timp de una până la două ore seara, așezându-le deasupra plantelor la o înălțime de cel puțin 12-25 cm

Când trebuie semănate semințele pentru răsaduri?

Momentul optim pentru însămânțarea semințelor este de la mijlocul lunii februarie până în martie. Pentru a determina date mai precise, merită să calculați timpul în raport cu perioada așteptată de replantare într-un loc permanent. De obicei, atunci când răsadurile sunt deja mai mari ca dimensiuni, ar trebui să fie transplantate în ghivece mai mari, iar după 15 mai, să le plantăm în pământ.

Solul

Răsadurile sunt cultivate cel mai bine în sol afânat, fertil, cu aciditate și umiditate moderate. Căpșunile, castraveții, varza și ceapa preferă solul cu un pH neutru. Este dificil să pregătești singur un astfel de substrat, așa că cel mai bine este să cumperi un amestec gata făcut dintr-un magazin specializat.

Cum pregătești răsadurile de plante?

Fertilizare

Fără o elementele nutritive adecvate, este dificil să crești răsaduri bune. În primele săptămâni, plantele au suficienți nutrienți care se află în mediu. Dar când se dezvoltă și încep să apară 2-4 frunze, răsadurile pot fi ajutate cu fertilizatori. Îngrășămintele ar trebui să includă:

  • - azot;
  • - potasiu;
  • - fosfor;
  • - oligoelemente.

Cea mai convenabilă soluție sunt îngrășămintele gata preparate. Sunt bine echilibrate și ușor de aplicat la udare. În plus, acasă, este mai bine să nu folosești soluții neigienice, precum gunoiul de grajd, care este, de asemenea, greu de măsurat într-o cantitate sigură, care să nu amenințe plantele.

Plantarea răsadurilor

Răsadurile trebuie să fie plantate corespunzător, deci ele trebuie obișnuite treptat cu condițiile exterioare. De îndată ce temperatura crește puțin, așează plantele pe balcon. Mai întâi lasă-le în aer liber timp de una-două ore. Mărește acest interval de timp în fiecare zi. Înainte de a planta răsadurile în pământ, ele ar trebui să stea afară toată ziua.
Iarna se va termina în curând și va începe sezonul de vegetație. Grădinarii adevărați așteaptă mereu cu nerăbdare această perioadă! Scrie in comentarii ce semințe ai comandat deja pentru noul sezon de plantare. Ce vei semăna mai întâi? Dăruiește-ți câteva minute de relaxare și verifică oferta noastră.
Să ai un sezon excelent!

Publicat de: 02 feb 2023
Vizualizări: 2385
(Voturi: 3, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier