Comenzi telefonice şi consultanţă
0359 801 300
0

Cum protejezi clematitele pe timp de iarnă? Ghid complet de îngrijire

Protejarea clematitelor pe timp de iarnă merită toată atenția ta, mai ales dacă îți place să-ți înfrumusețezi grădina cu aceste plante cățărătoare perene. Impresionante prin formele și culorile lor diverse, clematitele creează un adevărat spectacol în grădina ta.

Cunoscute și sub denumirea de Clematis, aceste plante ornamentale de origine asiatică se adaptează cu ușurință și condițiilor de mediu mai puțin favorabile. De aceea sunt o alegere inspirată pentru planurile tale de amenajare peisagistică.

Pentru a te bucura de frumusețea acestor plante cățărătoare pentru cât mai mult timp, trebuie să știi că există câteva regului de care e bine să ții cont.

Să vedem împreună care sunt soluțiile optime pentru pregătirea și protejarea clematitelor pentru iarnă!

Tăierea corectă pentru clematite care înfloresc abundent

Primul lucru de pe listă pe care să-l faci pentru clematitele tale în prag de iarnă este tăierea corespunzătoare. Lunile noiembrie-decembrie sunt perioada ideală pentru a pune în aplicare acest plan.

E important să știi că aceste plante ornamentale se împart în trei grupe, iar metoda de tăiere diferă în funcție de soiul de clematite cu care ai ales să-ți înfrumusețezi grădina.

Iată cum se împart clematitele în funcție de grupa de tăiere:

 • Grupa de tăiere 1: Din această grupă fac parte soiurile Clematis montana și Clematis alpina care înfloresc în aprilie-mai. În cazul acestor soiuri nu se recomandă tăierea pentru că ambele își formează bobocii în vară și în toamna anului precedent.
 • Grupa de tăiere 2: În această grupă sunt incluși toți hibrizii cu flori mari care înfloresc de două ori pe an, mai exact în intervalele mai-iunie și august-septembrie. Cele mai cunoscute soiuri sunt Dr. Ruppel, Nelly Moser, The President și Lasurstern. Pentru aceste soiuri se recomandă îndepărtarea lăstarilor morți sau vulnerabili toamna târziu și scurtarea celorlalți lăstari cu 10-20 cm.
 • Grupa de tăiere 3: Clematitele care înfloresc în luna iulie fac parte din această grupă. Aceste soiuri se taie până la 20-25 cm deasupra solului.

Ține cont că tulpinile din anul anterior nu se taie la lungimi diferite pentru că dezvoltarea normală a plantei poate fi afectată.

Tulpinile care sunt tăiate mai puțin vor face flori mai devreme decât cele tăiate mai scurt. Această metodă e benefică pentru extinderea perioadei de înflorire.

Pune clematitele la adăpost de dăunători

Dăunătorii sunt un subiect pe care nu îl poți ocoli când vine vorba de clematitele tale și e indicat să știi cum să rezolvi această problemă sau cum să o previi.

Atacul melcilor sau al limacșilor este ușor de depistat: frunzele de la baza plantei sunt zimțate, indiciu clar că au fost roase. Soluția cea mai eficientă este administrarea unui insecticid sau a unor granule speciale pentru această problemă.

Apariția unor pete maronii pe frunzele de la baza plantei e semn clar că de această dată clematita a fost victima unei ciuperci numită Phoma clematidina. Această ciupercă apare ca o consecință a udării excesive. În această situație se recomandă tăierea completă a plantei.

În cazul în care rădăcinile nu au fost afectate, îți poți salva clematitele prin administrarea unui fungicid pe care îl găsești în magazinele de profil. O altă soluție este și stropirea cu zeamă bordeleză. E bine să aplici aceste tratamente preventive din perioada verii.

Fertilizatorul și temperatura contează

E important să știi că plantele ornamentale Clematis nu rezistă sub temperaturi de -10 °C. Nu e indicat nici să le administrezi frecvent fertilizatori pentru că aceștia stimulează dezvoltarea frunzelor în defavoarea florilor.

Administrarea fertilizatorului pe timp de iarnă nu e deloc recomandată.

Plantarea în ghiveci: protejarea eficientă a clematitelor pe timp de iarnă

Vestea bună e că aceste plante ornamentale nu sunt doar pentru cei care au grădini, ci și pentru cei care locuiesc la bloc și își doresc un balcon pictat în culori vii.

Bineînțeles că pentru plantarea în ghiveci trebuie să te orientezi spre soiuri de clematite care rîmân mici și care fac parte din grupa de tăiere 3. Și acestea se taie tot în noiembrie-decembrie, cu până la 20-50 cm deasupra solului. Ai grijă ca pământul clematitelor să fie în permanență umed.

Vasul potrivit trebuie să să aibă un volum de 20-30 l și să fie prevăzut cu găuri de scurgere pentru apă. Pentru a evita umezeala poți dispune pe fundul vasului un strat de pietriș.

Iarna se recomandă să îți pui ghivecele de clematite la adăpost de ger, așa că mută-le într-un spațiu ferit de temperaturi scăzute.

Pentru ghivecele pe care le lași în grădină e bine să achiziționezi un material protector și să acoperi pământul cu frunze uscate.

Apelează la un material protector și pentru clematitele plantate în mod normal în grădină.

Îți dorim succes în protejarea clematitelor iarna și sperăm să îți fie de folos și articolul nostru care cuprinde 3 sfaturi practice pentru îngrijirea clematitelor.

Pentru mai multe sfaturi interesante despre grădinărit, nu uita să accesezi blogul GrădinaMax.

Publicat de: 05 dec 2019
Vizualizări: 4553
(Voturi: 3, Evaluare: 4.3)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
  Te-ar mai putea interesa
  Cele mai populare
  • Preț descrescător
  • Preț crescător
  • Cele mai populare
  • Cele mai noi
  • Nume
  Toate categoriile
  • Toate categoriile
  • Clematis
  • Liane ornamentale
  • Plante ornamentale
  • Semințe de flori
  Promoţie!
  Clematis Niobe imagine 1
  0 Comentarii
  Clematis Niobe
  Cantitate într-un pachet: 1 buc
  23.90 lei 29.90 lei
  Adaugă în coș
  GrădinaMax utilizează tehnologii de tip cookie pentru a îmbunătăți experiența ta în magazinul online. Prin continuarea navigării îți dai acordul pentru folosirea cookieurilor .