Culturile de roșii au o perioadă de maturare destul de lună, astfel, de obicei, recoltăm roadele abia la sfârșitul verii. Cu toate acestea, la noi în țară, culturile perene își pot extinde perioada de recoltare și în sezonul rece.
SFATURI DE ÎNGRIJIRE ÎN LUNA AUGUST
Continuă să fertilizezi și să ciupești roșiile la sfârșitul verii și protejează-le de boli. Astfel randamentul culturilor va crește semnificativ.
FORMAREA TUFELOR
Dacă tufele nu sunt prea groase și lăstarii primesc suficientă lumină, atunci recoltele vor fi abundente. În caz contrar, roșiile vor fi mici și coaja foarte groasă. Formarea culturilor include:
- ciupirea vârfurilor;
- desfacerea lăstarilor;
- îndepărtarea frunzelor îngălbenite și bolnave.
Odată ce frunzele și lăstarii bolnavi sunt îndepărtați, tufele vor începe să se aerisează mai bine, iar acest lucru va elimina riscul de răspândire a bolilor fungice. Ciupirea vârfurilor și separarea lăstarilor, ajută fructele să se coacă mai repede și să devină mai mari, deoarece planta îți va folosi toată energia asupra fructificării și nu pe dezvoltarea lăstarilor. T
Tufele de roșii pot fi formate în diferite moduri, totul depinde de soi și de locul în care crești culturile de roșii:
- în trei tulpini (cu excepția cele principale, sunt lăsați doi lăstari laterali);
- în două tulpini (lasă tulpina principală și una laterală);
- într-o tulpină (lăstarii laterali sunt îndepărtați).
Partea superioară a tulpinii este cea mai bine fixată.
Taie tufele doar cu un instrument dezinfectat, altfel există un risc ridicat de transfer de boli către plantele sănătoase.
IRIGAREA ȘI FERTILIZAREA SOLULUI
Alege singur frecvența de udare, în funcție de sol și de condițiile meteorologice. În general, nu e bine să lași solul să se usuce, pentru că va duce șa crăparea fructelor. Pentru a menține apa în sol mai mult timp, poți acoperi solul cu mulci. Mulciul:
- protejează solul de supraîncălzire;
- nu permite solul să fie puternic compactat și să păstreze aer în el;
- ajută microorganismele solului să crească și să creeze un mediu favorabil râmelor.
Pentru ca roșiile să nu fie afectate, udă-le cu apă la temperatura camerei, apa rece nu este permisă.
FERTILIZAREA ROȘIILOR ÎN AUGUST
În ultima lună de vară, culturile de roșii își dezvoltă masa verde și formează fructe, având astfel nevoie de mulți nutrienți, ceea ce înseamnă că există un mare risc de epuizare a solului. Fertilizează terenul, dar nu în exces, 1-2 hrăniri pe lună sunt suficiente.
Deficitul elementelor nutritive este compensat de cenușă și de compost. Acest biofertilizator conține mult potasiu, iar culturile de roșii au nevoie de el pe toată perioada fructificării. În plus, cenușa conține substanțe valoroase, fiind bogată și în fosfor și calciu. Se dizolvă un pahar de cenușă într-o găleată de apă și administrează 2 litri la fiecare tufă.
De asemenea vei obține rezultate excelente prin alimentarea cu iod foliar. Acesta acționează și ca profilactic împotriva diferitelor boli. Pentru preparare, ai nevoie de un litru de zer nepasteurizat, cinci litri de apă și 15 picături de iod. Soluția trebuie încălzită înainte de utilizare.
LIPSA NUTRIENȚILOR
Uneori nevoia de fertilizare pornește de la dezvoltarea tufelor.
- dacă frunzișul are o nuanță purpurie, atunci lipsește fosforul;
- petele întunecate de pe vârfurile roșiile indică faptul că aceste culturi au nevoie de calciu;
- frunzele îngălbenite indică o lipsă de fier.
Fertilizarea foliară va ajuta la rezolvarea deficitului de nutrienți și la îmbunătățirea sănătății culturilor.
O soluție de superfosfat (2 linguri / 10 litri de apă) va oferi plantelor necesarul de fosfor. Calciul și fierul vor fi administrate prin folosirea cojilor de ouă, cretei sau a complexelor minerale. Roșiile răspund bine la îngrășăminte pe bază de potasiu, iod, fosfor, calciu și bor sau mangan, zinc, sulf și fier.
PREVENIREA BOLILOR
Când ciupești roșiile apare riscul diverselor infecții. De aceea, după ciupire se recomandă pulverizarea cu o soluție slabă de permanganat de potasiu. Aceasta ajută atât la hrănirea, cât și la dezinfectarea tufelor.
Pentru a obține un efect de dezinfectare mai puternic, poți adăuga infuzie de usturoi. Adaugă 100 g de usturoi într-un litru de apă, apoi scurge și adaugă 9 litri de apă și un gram de permanganat de potasiu. Aplică la fiecare 10-15 zile.
Așadar, pentru a avea o productivitate ridicată, continuă să îngrijești culturile de roșii prin fertilizare, tratare împotriva bolilor și formare în ultima lună de vară. Vei obține suficiente fructe pentru toate preparatele pe care ți le dorești.