Actinidia sau mini-kiwi este atât o plantă ornamentală, cât și fructiferă. Datorită selecției, a fost posibilă crearea mai multor soiuri rezistente la îngheț și acum mini-kiwi poate fi cultivat în aproape orice regiune.
PLANTAREA ACTINIDIEI
Mai întâi trebuie să alegi un loc în care vei așeza lianele de actinidia. O locație parțial umbrită este cea mai recomandată, unde lumina soarelui este prezentă doar câteva ore pe zi. Ideal ar fi să așezi răsadurile lângă peretele casei. Acest lucru va proteja planta de vânt și de lumina directă a soarelui. Plantarea are loc primăvara sau chiar la începutul verii.
- Cu două săptămâni înainte de plantare, este necesar să pregătești gropile de plantare. Adâncimea lor nu trebuie să depășească 70 cm. Drenajul este turnat în partea de jos, cu un strat de 10-15 cm; este mai bine să folosești zgură.
- Deasupra, drenajul este acoperit cu sol amestecat cu humus și îngrășăminte. Fiecare groapă va necesita o găleată de humus și 25-300 g de îngrășăminte minerale.
- După ce pământul s-a așezat, poți începe plantarea. Pentru a evita arderea rădăcinilor, solul fertil tebuie așezat în groapa. Răsadul este udat din abundență și apoi așezat în groapă cu grijă, astfel încât rădăcina să nu se rupă.
- Solul din jurul răsadului este compactat și udat. Groapa nu ar trebui să fie făcută astfel încât să acumuleze apa de ploaie. Mulcirea va ajuta la păstrarea umidității mai mult timp.
- Răsadurile de Actinidia nu necesită tăiere nici înainte, nici după plantare. Pentru perioada în care plantele prind rădăcini, este mai bine să le protejezi de razele soarelui.
Actinidia are atât flori masculine, cât și feminine, prin urmare, plantele de ambele tipuri sunt plantate împreună pentru polenizare.
Mini-kiwi este o plantă destul de tolerantă în ceea ce privește umbra, care nu are cerințe mari față de sol. Însă este recomandat să alegi un sol ușor și acid, îmbogățit cu humus.
ÎNGRIJIREA ȘI RECOLTAREA
Sapă cu atennție până la 70% din rădăcinile plantelor, afalte în stratul superior al solului. Ca orice plantă, actinidia trebuie hrănită periodic. Cele mai utile îngrășăminte pentru mini-kiwi sunt cele organice, care se administrează primăvara și cele pe bază de cenușă pentru toamnă.
Acestă plantă cu liane are o vegetație ridicată. Pentru a evita întrepătrunderea lăstarilor, aceștia trebuie scurtați în fiecare lună, cu o jumătate de metru. Ultima tăiere se face după ce toate frunzele au căzut. Actinidia are nevoie de sprijin, deoarece astfel lianele se vor dezvolta frumos și vor suporta cu ușurință roadele. Alternativ poți decora un foișor cu această plantă sau poți crea un gard viu. Cel mai bine este să plantezi răsadurile la interval de 3-5 metri.
Soi cu fructe mari, gustoase, dulci . Se poate consuma cu tot cu coajă. Fructele sunt ovale, ușor alungite, galben-verzui, rezistente. Suportă geruri de până la - 25 grade C. Ramurile se împletesc. Se potrivește pentru sădirea pe diferite tipuri de suporți, pavilioane, plase. Poate să crească lângă stâlpi cu sârme întinse între aceștia. Foarte bine se potrivește pentru folosirea pe fațade, reședințe de vară și pe plantațiile la scară industrială.
Fructele actinidiei sunt foarte suculente. Ele au un gust plăcut, aromat și dulce.
Interesant: fructele mini-kiwi își pot schimba aroma. Pot avea aroma de mere un an și de ananas în alt an.
Cu o întreținere minimă, te vei bucura de o plantă roditoare pe tot parcursul verii.