Chiar dacă nu ai o grădină la dispoziția ta, te poți bucura de cele mai proaspete fructe direct la tine acasă. Alege să plantezi pomi columnari în ghivece și creează propria ta livadă cu fructe pentru un stil de viață sănătos și plin de energie în fiecare zi.
Dacă ți-ai dorit o curte doar a ta în care să poți planta pomi fructiferi pentru gustări dulci și savuroase, dar spațiul nu îți permite trebuie să începi să dai viață visului tău. Și dacă ești o persoană creativă atunci ai toate atuurile la îndemână: transformă un colț din apartamentul, balconul sau terasa ta într-o mică livadă viu colorată. Crește pomi columnari în ghivece și bucură-te de fructe proaspete și naturale direct din pomișorul tău preferat.
Pomii columnari sunt pomi fructiferi care pot fi plantați și crescuți în spații mici și înguste. Se pot dezvolta foarte bine în ghivece, chiar dacă nu au acces direct la un spațiu deschis precum o grădină, sau o livadă propriu-zisă.
Florile și fructele vor crește doar pe tulpină, pomii nu au ramuri și nu se vor dezvolta foarte mult nici în înălțime. Sunt perfecți chiar și într-o sufragerie aerisită și luminată de razele soarelui atâta timp cât vei învăța cum să îi întreții tulpina pe toată durata anului – nu te îngrijora, nu vei avea foarte multe de făcut.
Așadar, hai să înveți cum să crești pomi columnari în ghivece urmând sfaturile detaliate mai jos.
Creșterea pomilor columnari în ghivece – ghidul începătorului
Pasul 1: alege ghiveciul potrivit
Îți recomandăm un ghiveci de dimensiuni medii, în special dacă nu vrei ca pomul tău columnar să crească prea mult în înălțime – cu cât este mai mic ghiveciul ales cu atât vei opri dezvoltarea rădăcinilor și implicit creșterea pomului fructifer.
Recipientul pe care îl alegi trebuie să aibă însă o diametru minim de 50 de centimetri și poate fi din ceramică, lut, lemn, sau chiar din plastic. Este important să știi și că majoritatea pomilor columnari, precum mărul, părul, cireșul sau prunul se autopolenizează.
Pasul 2: alegerea și pregătirea solului
Dacă vrei să crești pomi columnari în ghivece trebuie să știi că nu sunt deloc pretențioși. Au nevoie de pământ de grădină, bine afânat și fertil – dacă vrei, poți fertiliza pământul în prealabil însă acest aspect nu este o condiție obligatorie.
Este bine să verifici pământul mai ales dacă el provine direct din grădină: înlătură prezența oricărei viețuitoare care ar putea afecta buna dezvoltare a rădăcinilor pomului columnar.
Pasul 3: plantarea în ghiveci
După ce ai cumpărat ghiveciul potrivit și după ce ai pregătit solul trebuie să plantezi pomul tău columnar. Atunci când o faci asigură-te că tulpina este dreaptă și se află în centrul ghiveciului; astfel, rădăcina se va ramifica fără niciun fel de problemă.
În cazul în care tulpina este firavă alege să o susții prin intermediul unui băț, sau a unui spalier. Astfel o să-i asiguri un punct de sprijin pomișorului tău – folosește o sfoară de cânepă pentru a lega tulpina de spalier însă nu o strânge prea tare pentru a permite creșterea normală a pomului columnar.
Pasul 4: poziționarea ghiveciului și udarea adecvată
Pentru a crește pomi columnari în ghivece nu ai nevoie de condiții speciale. Dar, ca orice alt pom fructifer și în cazul acesta va trebui să îi oferi acces la lumină naturală și la căldura dată de razele solare. Poți așeza ghiveciul tău pe balcon, pe terasă, sau în preajma unui geam dacă pomul tău va crește într-o cameră.
Udă pământul ori de câte ori observi că acesta este uscat. Nu exagera cu apa pentru că riști să afectezi în mod negativ dezvoltarea rădăcinii. Pământul trebuie să fie tot timpul afânat pentru a permite drenajul eficient al apei.
Pasul 5: întreținerea pomilor columnari
Va trebui să aplici o serie de operațiuni de întreținere pentru a fi sigur că pomul tău columnar crește natural și fără a întâmpina dificultăți. Așadar, urmează aceste sfaturi:
- În primul an de la plantare tunde ramurile laterale până la o lungime de 10 centimetri.
- În cel de-al doilea an tunde ramurile crescute lateral până la o lungime de 30 de centimetri.
- În al treilea an va trebui să tunzi ramurile la o lungime de 40 de centimetri.
- Începând cu al cincilea an tunde lăstarii crescuți primăvara și înlătură ramurile uscate din anul precedent.
După cum poți vedea, creșterea pomilor columnari în ghivece se poate face ușor, direct la tine acasă, chiar și atunci când spațiul nu este cel mai bun atuu al tău. Îți poți amenaja o mică livadă cu fructe și poți începe să trăiești mai sănătos consumând fructe proaspete și naturale direct din pomișorul tău.
Dacă ai întrebări, sau dacă vrei să aflii și alte informații referitoare la creșterea pomilor columnari, nu ezita și contactează-ne. Specialiștii GrădinaMax îți vor răspunde în cel mai scurt timp posibil și te vor ghida în alegerea celor mai bune soluții pentru tine.
Cei mai frumosi pomi fructiferi si usor de intretinut.
Bună ziua,
Ne bucurăm să aflăm că articolele de pe blog vă sunt utile.
Vă așteptăm în continuare să beneficiați de ofertele GradinaMax.
O zi frumoasă!
In al câtelea an face fructe?? Multumesc, elena
Bună ziua, Aceștia intră pe rod în al doilea an de la plantare.. O zi frumoasă!