Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum să înfiinţezi o livadă de pomi fructiferi

Ştim că este iarnă deja şi că atât pomii frcutiferi, cât şi florile sau arbuştii nu mai sunt înfloriţi/înflorite. Coloritul din grădină, dacă nu ninge, este cenuşiu, maroniu. Dar sigur te-ai bucurat de toate acestea până în octombrie, spre începutul lui noiembrie, în funcţie de cum este vremea.

Dacă ai crescut la ţară, cu bunicii, şi aveau o curte mare, cu mulţi pomi fructiferi, sigur duci dorul atmosferei din livada acestora. Iar dacă aceasta s-a pierdut între timp, pentru că nu a mai avut cine să aibă grijă de ea. Dar acum vrei o livadă, fie şi doar pentru tine, fără a încerca  neapărat să scoţi profit de pe urma suprafaţei.

Ce trebuie să iei în calcul când alegi locul de livadă

Dacă nu te mai poţi bucura de locul bunicilor şi ai nevoie de un loc nou, trebuie să ai mai multe aspecte în vedere atunci când cumperi locul.

Zonarea

Unul din cele mai importante aspecte în acest moment pre-livadă, este să cauţi informaţii cât mai multe despre locul unde urmează să înfiinţezi livada cu pomi fructiferi. Interesează-te dacă mai există în zonă livezi, pentru că acestea reprezintă un semn că solul este potrivit pentru a cultiva pomi fructiferi. De asemenea, dacă vorbim de o zonă de podiş sau de câmpie este la fel de important.

Dacă viitoarea livadă are acces la o sursă de apă naturală, adică un râu, este la fel de important. Şi este recomandat ca terenul ales să fie pe direcţiile S, SE, SV pentru ca pomii fructiferi să aibă soare cât mai mult timp cu putinţă, dar şi ca să nu fie expuşi vânturilor puternice.

Pomii fructiferi pe care vrei să-i plantezi

Dacă locuieşti în zonă deluroasă sau muntoasă, e clar că doar anumite soiuri de pomi fructiferi sunt recomandate. Mărul, părul şi prunul sunt cele mai indicate sortimente pentru o astfel de zonă. Dar nu spune nimeni că nu poţi risca să plantezi şi un cireş sau un vişin sau chiar cais. Acest lucru depinde foarte mult şi de sol, nu numai de climă.

Plantarea efectivă a pomilor fructiferi

Săparea gropilor

Instinctul tău va fi să sapi gropile pentru pomi în momentul în care vrei să-i plantezi. Ei bine, îţi spunem dintr-un bun început că în cazul înfiinţării unei livezi, gropile se sapă cu câteva luni înainte de plantarea efectivă. Dacă plantarea se face în toamnă, luna august e o lună bună pentru acest lucru. Dacă vorbim de primăvară, imediat după topirea zăpezilor e un moment bun.

De ce trebuie să faci acest lucru? Pentru că locul unde va fi plantat pomul se va steriliza în acest mod. Pentru ca asta să se întâmple, e bine să fie adânci şi largi, pentru că astfel se afânează pământul. Iar rădăcinile pomilor au nevoie de acest lucru, pentru a se prinde cât mai bine.

Pregătirea pomilor

Se începe cu fasonarea rădăcinilor, care înseamnă înlăturarea a tot ceea ce e vătămat. Tot ceea ce este mai subţire de 3mm la capitolul grosime se scurtează la 7-8 cm lungime, asta dacă rădăcinile sunt încă funcţionale. Dacă au murit, se înlătură cu totul.

Dacă pomii au fost aduşi de curier, înlătură ambalajul în care au venit cât mai repede cu putinţă şi pentru 1-2 ore nu ar strica să ţii rădăcinile în apă, pentru a-şi reveni.

Mocirlirea

Mai trebuie făcut ceva înainte de a aşeza în groapă pomul. Adică mocirlirea, care presupune înmuierea rădăcinilor într-un amestec compus din apă, balegă proaspătă de la vacă, şi pământ, galben, dacă ai de unde face rost de acesta, totul în proporţii egale. Acest proces, pe lângă faptul că păstrează rădăcinile cât mai umede, asigură şi o mai bună aderenţă a rădăcinilor la sol şi stimulează vindecarea rădăcinilor.

Plantarea în sine

Ai grijă să situezi la suprafaţă locul unde a fost altoit pomul şi să fie îndreptat spre nord partea unde se află altoirea. Trebuie să ai grijă când aşezi pomul în groapă, să se afle pe un muşuroi, dar nici să nu vătămezi rădăcinile prin forţarea lor prin prea mult zel.

Având în vedere tot pământul scos din groapă, acum ai ocazia să-l foloseşti. Pământul care era în partea superioară iniţial o să ajungă acum pe fundul gropii, iar cel pe care l-ai scos primul, o să ajungă în partea superioară. Când faci acest lucru, nu uita să tasezi uşor pământul. La final, nu uita să faci în jurul pomului fructifer un soi de copcă, unde se va aduna apa.

Greşeli de evitat

  1. Nu planta pomii prea aproape unii de alţii. Distanţa dintre ei trebuie să fie de minimum 4 m.
  2. Nu-i planta prea adânc. Altfel, rădăcinile nu o să aibă aer destul şi nici căldură şi intra in plin proces de vegetaţie altfel decât greu. Dar nu-l planta nici prea la suprafaţă, pentru că există riscul să se usuce pe timp de secetă.
  3. Nu adăuga bălegar imediat după plantare. Mocirlirea e cu totul altceva, deci nu le confunda. Prezenţa bălegarului în acest stadiu va duce la arderea rădăcinilor şi uscarea pomului. Este valabil şi pentru îngrăşământul pe bază de azot. Dar poţi adăuga mraniţă dacă pământul este sărac.

Sperăm că ţi-am fost de ajutor şi că o să apelezi la noi pentru pomi fructiferi în primăvară.

Publicat de: 10 dec 2018
Vizualizări: 9766
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier