Margaretele se numără printre tipurile de plante pentru grădină ușor de îngrijit. Deși sunt des întâlnite pe pajiști sau pășuni, albul imaculat al acestora completează frumusețea oricărei grădini. Îngrijirea margaratelor este foarte simplă și implică eforturi minime din partea ta pentru a se dezvolta armonios.
În cazul în care acestea sunt printre florile tale favorite, te invităm să descoperi în continuare cum se înmulțesc margaretele și ce reguli trebuie să respecți pentru a le asigura un mediu propice creșterii.
Îngrijirea margaratelor: ghid pentru albul strălucitor, inconfundabil
Se știe că margaratele sunt plante fără parfum, însă grădina ta ar fi incompletă fără grația lor. Așa că am pregătit pentru tine o listă cu sfaturi utile despre plantarea, îngrijirea și înmulțirea margaretelor.
Plantarea margaretelor
Aceste flori au nevoie de un sol de tip nisipos și de un loc cât mai luminos în grădina ta. Bineînțeles, pentru a stimula creșterea și dezvoltarea lor, indicat este să folosești și un fertilizator.
Poți folosi un îngrășământ natural, de tip compost, sau un fertilizator lichid achiziționat din magazinele de specialitate, care să fie bogat în potasiu. Adăugat în sol, îngrășământul de orice fel are rolul de a hrăni rădăcinile plantei.
De asemenea, cultivarea margaretelor se realizează primăvara, după ce nu mai există pericol de îngheț, iar temperatura este de maxim 16 grade Celsius.
Ulterior, te vei putea bucura de frumusețea acesteia de la jumătatea lunii mai până în iunie sau iulie, dacă vremea nu este caniculară.
Nivelul de umiditate din sol
Margaretele au nevoie de apă din abundență doar în zilele caniculare. În restul timpului, trebuie să le asiguri o cantitate moderată de apă. Cel mai bine este să verifici constant solul pentru a vedea dacă este uscat sau nu.
Întrucât margaretele rezistă și în condiții de uscăciune, dacă le uzi prea mult, riști ca rădăcinile să putrezească.
Luminozitatea
Margaretele iubesc soarele din abundență. Deși rezistă și în timpul nopților reci de vară, plantei îi dăunează umbra.
De aceea, margaretele trebuie să beneficieze de cât mai mult soare pentru a înflori.
Boli și dăunători
Pentru a evita îmbolnăvirea margaretelor, indicat este să folosești un insecticid care combate o varietate de dăunători. De asemenea, este recomandat să aplici și un fungicid înainte ca bobocii să se dezvolte astfel încât să previi apariția bolilor.
Reguli de protejare a margaretelor
Această plantă este sensibilă la temperaturile foarte scăzute, astfel că trebuie să o ferești de ger. Pentru a evita ca margaretele să înghețe, tufa trebuie tăiată cât mai aproape de sol, la o distanță de doar câțiva centimetri și acoperită cu un amestec din pământ și nisip.
La final, trebuie să o învelești cu un borcan.
Înmulțirea margaretelor: informații și sfaturi utile
Indiferent de soiul de plantă, margaretă Snow White, margaretă de stâncă sau un mix multicolor de margaretă africană, aceasta se înmulțește fie prin semințe, prin tăieturi sau prin diviziune.
Înmulțirea prin semințe
Primul pas constă în strângerea semințelor de la mama plantă și cultivarea acestora în maxim două luni, cu partea ascuțită în jos. Atenție însă ca după ce le plantezi, să nu le acoperi cu pământ.
În cazul în care recoltezi semințele în afara perioadei de plantare, le poți planta mai întâi în ghivece. Odată ce vremea se încălzește, îți va fi ușor să replantezi răsadurile de margarete în grădină.
Înmulțirea prin tăieturi
În acest caz, trebuie să tai stamine din planta mamă, având grijă ca acestea să aibă o lungime de aproximativ 10 – 20 de cm. De asemenea, este esențial să îndepărtezi florile și mugurii de pe stamine pentru ca frunzele să poată crește cât mai aproape de aceasta.
Ulterior, staminele trebuie așezate pe un pat de compost, alcătuit din turbă, perlit și nisip grunjos, și poziționate într-un loc în care să beneficieze de lumina directă a soarelui. Totodată, este important să pulverizezi constant apă pe stamine pentru a evita uscarea acestora.
Odată ce staminele încep să se dezvolte, le poți planta într-un loc permanent. Atenție însă ca pe timpul transplantării margaretelor, rădăcinile să rămână intacte.
Înmulțirea prin diviziune
Dacă vrei să pui în practică această opțiune, trebuie să scoți cu mare grijă rădăcina din pământ și să folosești cel puțin doi muguri sănătoși pentru a-i replanta în ghivece. Pasul următor constă în adăugarea mugurilor în pământ cu fertilizant și udați în mod constant.
După ce acest răsad începe să se dezvolte, îl poți planta în grădină.
Acum că ai aflat toate informațiile despre îngrijirea și înmulțirea margaretelor, este timpul să te apuci de treabă.
Spor la grădinărit!