Comenzi telefonice şi consultanţă
0

De ce este atât de importantă tăierea de toamnă a clematisului

Tăierea reprezintă alfa și omega în îngrijirea clematisului. Fără acest proces, nu va exista o înflorire spectaculoasă, iar durata de viață a clematisului neîngrijit este întotdeauna mult mai mică decât a celor care sunt tăiate în mod regulat. Există doar un dar în această ecuație – trebuie efectuată foarte atent, ținând cont de cerințele fiecărui tip de plante.

TIPURI DE TĂIERE

Tunderea în sine nu este o mare problemă – ia un instrument de tăiere și taie părțile excesive. Pare simplu, dar iată cât și ce trebuie să tai exact la planta ta. Prin urmare, ți-am pregătit câteva tipsuri referitoare la tăierea corectă și sănătoasă a clematisului.

  1. Tunderea de formare, se efectuează pentru formarea armonioasă a lianelor. Scopul este de a realiza o tăiere corectă, direcționând astfel creșterea lăstarilor.
  2. Tunderea sanitară. Realizată prin îndepărtarea tuturor lăstarilor bolnavi, uscați, slabi și rupți.
  3. Culturi înalte și scunde. Înălțimea la care se efectuează tăierea depinde de fiecare soi de clematis.

Orice tip de tăiere este aplicabil toamna – pentru clematis, aceasta este cea mai prielnică perioadă pentru tăiere. Dar totul trebuie făcut corect, ținând cont de cerințele fiecărui soi.

SUGESTII PENTRU TĂIERE – PRIMUL GRUP

Anumite soiuri de clematis pot fi tăiate în mod dramatic toamna, iar unele pot fi tăiate doar superficial. Faptul că ele înfloresc pe lăstarii de anul trecut, prin efectuarea procesului de tăiere, florile de anul următor pot fi compromise.

Toamna ele pot fi toaletate – ramurile uscate, bolnave și rupte pot fi îndepărtate.

 

AL DOILEA GRUP DE TĂIERE

Clematisul luminos, cu flori mari, este un tip care înflorește de două ori pe sezon – la începutul și la sfârșitul verii. Prima înflorire – pe ramurile de anul trecut, a doua – la sfârșitul verii, după tăierea care se efectuează după înflorire.

Acest grup are nevoie de tăierea de toamnă. Plantele trebuie scurtate la circa un metru și jumătate. Tufa tăiată trebuie acoperită și izolată după tăiere – clematitele acestui grup sunt foarte frumoase, dar, din păcate nu sunt rezistente la îngheț.

 

AL TREILEA GRUP DE TĂIERE

Acesta este cel mai nepretențios grup de clematite. Înflorește pe lăstarii anului curent, ceea ce înseamnă că nu se tem de înghețul de iarnă – mugurii de flori nu vor îngheța. Al treilea grup include aproximativ toate speciile populare botanice.

În timpul tăierii de toamnă, clematisul acestui grup ar trebui tăiat cât mai scurt posibil, lăsând 1-2 noduri de tăiere. În regiunile nordice, unde temperaturile scad la -40 de grade, după tăiere, clematisul trebuie acoperit. În centru și în sud, nu necesită acoperire, deoarece ele tolerează temperaturile de până la – 30 de grade.

AU PLANTELE TINERE NEVOIE DE TĂIERE

Mulți grădinari amatori care tocmai au plantat culturile de clematis, se întreabă adesea – este oare necesar să tăiem plantele tinere în primul an de viață? Răspunsul este nu. O plantă tânără care se află în plin proces de creștere și adaptare la noile condiții de viață, are nevoie de toate părțile: rădăcini, tulpini, lăstari, ca de aer. Lasă tăierea pentru anul următor, când rădăcinile și lăstarii cresc. Apoi poate începe formarea coroanei. În primul sezon, ciupirea vârfurilor este suficientă pentru a stimula ramificarea.

Multe clematite trebuie acoperite pe perioada iernii – despre asta vom vorbi în articolul următor. Între timp te invităm să studiezi catalogul online și să te hotărăști care clematite te atrag mai mult. Plasează acum o comandă!

 

Publicat de: 15 oct 2020
Vizualizări: 4856
(Voturi: 1, Evaluare: 1.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier