Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Debutul toamnei: 10 sfaturi pentru grădinarii începători

Acum 20 de ani m-am trezit singur cu un teren de 15 ari, care trebuia să fie lucrat. Nu aveam pe nimeni care să ma sfătuiască și să ma învețe, așa că ma inspitam de la vecini. Dacă semănau semințe de morcovi, la fel făceam și eu. Plantau cartofi – le luam exemplul. Pas cu pas am învățat ce era nevoie. A existat și o revistă de grădinărit – care era Biblia pentru mine. Am citit articolele și am păstrat informațiile importante.

Acum dețin două terenuri, o casă mare și stăpânesc o mulțime de activități de grădinărit care au fost intens studiate. În acest articol voi împărtăși cunoștințele mele, care te vor ajuta să creezi o grădină productivă, așa cum îți dorești.

CONDIȚIA PRINCIPALĂ – SĂ AI CURAJ

Omul este în stare de orice. Trebuie doar să ai curajul pentru a face primii pași! Începe cu planificarea grădinii – însămânțarea, plantarea, îngrijirea – și foarte curând spațiul tău se va transforma într-o grădină minunată, în care totul va fi amenajat așa cum ai visat. Grădina ta de vis este minunată!

PLANIFICĂ TOTUL DE LA ÎNCEPUT

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să pregătești planul pentru grădina ta. Desenează un teren și definește locul pentru legume, arbuști și pomi fructiferi. Nu uita de zona de recreere – trebuie să ai și o zonă în care să te relaxezi, nu doar în care să muncești.

VERIFICĂ STAREA SOLULUI

Măsoară aciditatea solului – responsabilă pentru dezvoltarea plantelor. Dacă solul este acid, atunci poți planta conifere, plante ornamentale și hortensii. Dacă este alcalin, atunci plantează euonymus, porum, astilve.

Aproape orice poate fi cultivat pe soluri neutre. Nu uita că orice dezechilibru al acidității poate fi reglat. Cenușa, făina de dolomită sau creta vor ajuta la slăbirea acidității solului.

Solul alcalin poate poate fi tratat cu ajutorul tubei, gunoiului de grajd proaspăt, sulfatului de amoniu și nitratului.

RESPECTĂ DISTANȚA DE PLANTARE

Omul vrea totul deodată. Există o mulțime de soiuri de plante care sunt destinate grădinii și care se transformă imediat în tufe bogate. Plantele mici au o dezvoltare mai lentă, însă ajung să crească la o dimensiune atât de mare, încât la maturitate devin înghesuite. Frumusețea lor se pierde, randamentul este redus i apar bolile fungice. Prin urmare e nevoie să cunoști de la bun încept caracterisiticile plantelor și să le asiguri spațiul necesar pentru dezvoltare.

ALEGE PLANTELE VERTICALE PENTRU PLANTAREA DE TOAMNĂ

Pomi fructiferi, arbuști fructiferi, trandafiri și viță de vie – totul poate fi plantat toamna. Dar trebuie să iei în considerare climatul din regiunea ta. Nu este recomandat să plantezi soiuri iubitoare de căldură în regiunile nordice, există riscul de îngheț. Același lucru este valabil și pentru unele soiuri de bulbi, cum ar fi freziile și anemonele, care nu vor supraviețui iarna într-un climat rece. Așa că află cât mai multe informații despre cerințele plantelor cu privire la climatul preferat.

PREGĂTIREA RĂSADURILOR ÎNAINTE DE PLANTARE

Răsadurile nu trebuie îngropate imediat. Examinează rădăcinile, taie părțile uscate și îndepărtează-le de țesutul viu. Pentru arbuști fructiferi, trandafiri și vița de vie, taie tulpinile lăsând 4-5 muguri deasupra gulerului rădăcinii sau altoiți butașii. Acest lucru ajută plantele să se adapteze mult mai bine noului loc și să dezvolte tufe luxuriante în primăvară. Tăierea stimulează întotdeauna formarea lăstarilor laterali.

CREȘTEREA RĂSADURILOR

Răsadurile puternice prin rădăcini într-un timp scurt. Dar mereu este loc de mai bine. Te putem ajuta – folosește stimulente speciale pentru creșterea rădăcinilor în momentul plantării. Diluează produsul în apă conform instrucțiunilor și înmoaie rădăcinile în soluția obținută timp de 6-8 ore înainte de plantare. Apoi plantează răsadurile și astfel se vor dezvolta mai bine.

MULCIREA

Folosește mulciul nu doar pe perioada toamnei, ci în general. Aceasta este o modalitate excelentă de a proteja plantele împotriva înghețului și a uscării rapide a solului. Iarna, un strat gros de mulci, poate proteja rădăcinile de îngheț, iar vara protejează pământul de evaporarea rapidă a umidității și protejează rădăcinile de supraîncălzire. Ca mulci poți folosi: buruieni uscate, butași de iarbă, paie mărunțite, rumeguș sau compost.

BUCURĂ-TE DE CE AI CREAT

Bucură-te la fiecare pas de grădina de poveste pe care ai creat-o cu mâinile tale. Plantează un puiet de pom fructifer și așteaptă cu nerăbdare fructele pe care ți le va oferi. Îngroapă un bulb în sol și admiră florile spectaculoase în primăvara ce urmează. Obține rezultate extraordinare din propria muncă. Vei fi mândru de ceea ce reușești să realizezi.

NU UITA DE RELAXARE

Chiar dacă ți-ai propus să duci o mulțime de acitivtăți la bun sfârșit, nu uita că totul trebuie făcut cu moderație. Lucrul în grădină ar trebui făcut din plăcere, nu să îți aducă oboseală și dureri de spate. Te sfătuim să îți amenajezi și o zonă specială de odihnă și relaxare. Acolo te poți relaxa și bucura de o oază de liniște pentru a-ți reîncărca bateriile.

Publicat de: 10 aug 2020
Vizualizări: 2535
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Viorica
11 aug 2020

Imi place articolul dv. E util pentru incepatori .

GDiana
11 aug 2020

Bună ziua Viorica, Ne bucurăm că sfaturile noastre îți sunt de folos!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier