Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Ghid complet pentru plantarea castraveților în solar

Castraveții ne încântă cu gustul lor grozav, dovedindu-și de fiecare dată și proprietățile curative demne de luat în calcul. Eficienți în îngrijirea tenului, castraveții sunt ajutoare de nădejde și în caz de ulcer gastric, pietre la rinichi, indigestii, dureri musculare.

Noi te încurajăm să consumi și să cultivi această legumă, indiferent de anotimp. Îți recomandăm articolul nostru despre cum obții o recoltă bogată de castraveți? Plantarea și îngrijirea culturii de castraveți.

Pe timp de iarnă, lucurile se complică, însă soluții există. Tocmai de aceea, experții GrădinaMax ți-au pregătit un ghid complet despre plantarea castraveților în solar.

Iată toate aspectele de care merită să ții cont!

1.Alegerea soiurilor potrivite de castraveți și pregătirea solarului

Prima provocare este alegerea corectă a semințelor pe care să le cultivi în solar. Se recomandă ca semințele să provină de la hibrizi cu flori femele care nu necesită polenizare.

Soiurile indicate sunt cele destinate cultivării în spații protejate, cum ar fi solarul.

După alegerea semințelor potrivite, este absolut necesar ca acestea să beneficieze de anumiți factori ecologici pentru o dezvoltare armonioasă. Bineînțeles că acești factori nu pot fi reconstituiți decât artificial.

Factorii ecologici necesari sunt:

  • temperatura/căldura: castraveții au nevoie de temperaturi constante pe timp de zi, dar și pe timp de noapte. Pe timp de zi, temperatura ideală se înscrie în intervalul 21 °C - 27 °C, iar pe timp de noapte, temperatura adecvată variază între 15 °C - 21 °C;
  • temperatura minimă la sol: variază între 12 °C - 15 °C;
  • lumina: castravetele adoră lumina, dar o lumină excesivă îi poate dăuna grav
  • pH cu valoare optimă de 7;
  • umiditatea: castraveții au nevoie de umiditate atât în aer, cât și în sol. Această nevoie se poate rezolva rapid prin instalarea unui sistem de irigare în solar. Procentul de umiditate a aerului recomandat în solar este de 85%;

Pentru mai multe detalii cu referire la udarea castraveților, citește și cum uzi castraveții corect atunci când îi crești în solarii.

2.Izolarea termică a solarului

După asigurarea factorilor ecologici în solar, trebuie să te ocupi și de izolarea termică. Acoperă solarul cu o folie termică dublă.

Pentru perioadele din an cu temperaturi scăzute sau pentru cazul în care vrei să plantezi castraveții în februarie-martie, ar fi bine să achiziționezi o sobiță pe care să o plasezi în solar.

Sobița contribuie la menținerea temperaturii ideale pentru castraveți, dar încălzește și solul. În ciuda nevoii castraveților de umiditate, un sol prea reavăn le poate fi nociv.

Pentru un sol de calitate se recomandă și dezinfecția chimică a acestuia tocmai pentru a preveni potențialele boli și dăunătorii.

3.Înființarea culturilor de castraveți prin răsaduri

Dacă vrei să obții culturi de castraveți, atunci apelează la răsaduri. Răsadurile trebuie să aibă rădăcinile acoperite cu pământ și să nu fie atacate de boli sau dăunători. Se recomandă ca rădăcinile să aibă frunze armonios dezvoltate, în vârstă de 4-5 săptămâni.

Pentru plantarea răsadurilor nu trebuie să cureți rădăcina.

Un alt aspect important este și distanța recomandată în cazul plantării castraveților. Acestea pot varia în funcție de soi, însă există distanțe standard după care te poți ghida. Se indică o distanță de 33-40 cm între plante, 0,7 m între rândurile apropriate și 1,7 m între rândurile mai îndepărtate.

Trebuie să știi și că există cicluri de înființare a culturilor în solarii în funcție de perioada din an. Primul ciclu vizează intervalul primăvară-vară, iar cel de-al doilea are ca reper intervalul vară-toamnă.

Iată mai multe detalii despre aceste cicluri!

Ciclul I

  • înființarea culturilor de castraveți în solarii cu sisteme de încălzire: plantarea răsadurilor se realizează între 20 februarie și 20 martie;
  • înființarea culturilor de castraveți în solarii fără sisteme de încălzire: plantarea răsadurilor se realizează spre finalul lunii martie.

Ciclul II

  • plantarea castraveților se realizează în intervalul 20 iunie și 15 iulie; absența sau prezența sistemelor de încălzire nu are nicio importanță.

Dacă vei pune toate aceste sfaturi în aplicare, atunci plantarea castraveților în solar, inclusiv iarna va fi un succes.

Pentru a fi un grădinar profesionist, citește articolele de pe blogul GrădinaMax. La secțiunea Legumicultră vei găsi o grămadă se sfaturi utile pentru planurile tale, indiferent că e vorba despre grădină, seră sau solar.

Mult succes!

Publicat de: 15 ian 2020
Vizualizări: 7663
(Voturi: 2, Evaluare: 3.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier