Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Iasomia de grădină: mai mult decât o plantă decorativă

Fiecare floare reprezintă un mic miracol, în felul său. Florile sunt un dar al naturii pentru noi, oamenii, și de aceea sunt atât de prețuite încă din cele mai vechi timpuri. Iasomia de grădină, după cum bine știi, este recunoscută pentru parfumul ei, având o gamă largă de utilizări.

Însă, nu doar parfumul și înfățișarea ei deosebită fac din această floare un miracol al grădinii. Ea se remarcă prin multe proprietăți benefice pentru organism, inclusiv ca remediu împotriva tulburărilor nervoase și a stresului.

Te invităm să descoperim în continuare beneficiile iasomiei de grădină.

Iasomia de grădină, „regina florilor”

Arbustul de iasomie se distinge prin florile sale albe, roze, galbene sau purpurii, cu un parfum puternic. Această plantă datează încă din antichitate, când vechii egipteni și greci o foloseau drept afrodiziac și în aromoterapie. Din frunzele și florile ei preparau o pastă folosită pentru îngrijirea rănilor, iar chinezii îi fierbeau frunzele în apă și le consumau sub formă de ceai.

La început însă, ceaiul de iasomie era dedicat doar regilor și nobililor. De-a lungul timpului, iasomia a ajuns la peste 200 de specii individuale, inclusiv iasomie de grădină și iasomie de cameră, după cum le cunoaștem noi astăzi.

Există numeroase tipuri de iasomie de grădină, printre care menționăm iasomia Mont Blanc, iasomia Bouquet Blanc sau Yellow Hill.

Beneficiile iasomiei de grădină

Probabil ai văzut de multe ori ceai negru sau ceai verde cu iasomie, în magazine. Aceste tipuri de ceai datează tot de la chinezi, după ce au perfecționat modul de realizare a ceaiului și l-au răspândit în țara lor dar și în Europa.

Florile de iasomie au efect relaxant, antiseptic și afrodisiac. De aceea, ele sunt folosite predominant în aromoterapie, parfumuri și ceaiuri.

Ceaiul de iasomie este bogat în antioxidanți și poate fi recomandat persoanelor care consumă frecvent grăsimi alimentare. Acesta ar putea reduce nivelul colesterolului, însă nu trebuie consumat pe stomacul gol deoarece crește nivelul de aciditate din stomac. În plus, datorită efectului său calmant și antiinflamator, ceaiul de iasomie poate reduce durerile de cap, reumatismul, oboseala dar și contracțiile musculare.

La nivelul pielii, iasomia de grădină și nu numai are efecte benefice. Pentru persoanele cu ten gras, de exemplu, se recomandă ulei de iasomie sau chiar ceai cosmetic pentru piele.

Uleiurile volatile pe bază de iasomie sunt folosite și de medici pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă și agitație.

Dacă ești convins de beneficiile acestei plante pentru organismul tău și te-ai decis să o plantezi în propria grădină, iată câteva sfaturi utile în acest sens.

Cum se plantează iasomia de grădină

Arbustul de iasomie preferă zonele luminoase și căldura soarelui. De aceea, alege un loc de plantare expus la soare pentru a obține o producție mai mare de flori. Fiind un arbust care se poate răspândi ușor, alocă-i un spațiu suficient în împrejurimi.

Iasomia de grădină nu este pretențioasă în ceea ce privește tipul de sol. Totuși, pentru a spori producția, se recomandă să alegi un sol moderat-umed care să se dreneze bine pentru a nu se forma bălți de apă în jurul rădăcinii.

Vara trebuie udată bine iasomia, însă nu în exces. Plantarea iasomiei de grădină se realizează primăvara, chiar de la finalul lunii martie sau început de aprilie. Pentru un arbust nou de iasomie, se recomandă folosirea fertilizatorilor la început, până să intre în perioada de înflorire. În restul anului, nu mai sunt necesari fertilizatorii, doar căldura plăcută a razelor solare și udarea constantă sunt suficiente.

Poți planta iasomia și toamna, pentru a te bucura de florile ei frumoase în următoarea primăvară.

Ca să crească armonios arbustul tău de iasomie de grădină, se recomandă tăierile moderate. Astfel, vei corecta forma și talia plantei. Însă, acest lucru trebuie efectuat până să intre în perioada de înflorire, altfel riști să pierzi boboci. Apoi, pe toată perioada de înflorire și pe timpul verii, nu trebuie să efectuezi nicio tăiere asupra arbustului, ci doar toamna, după ce florile au trecut.

De regulă, tăierea se face cam la o treime din ramuri, în special la cele lungi și mature. Astfel, favorizezi dezvoltarea lăstarilor tineri, care vor produce cel mai mare număr de boboci.

Dacă alegi să nu tunzi deloc iasomia de grădină, aceasta riscă să crească neuniform și să aibă o durată de producție de flori mai mică, de până la 3 ani. Prin tăieri, prelungești durata de viață a plantei și te bucuri de florile sale în grădina ta pentru mai mulți ani.

Trebuie să ții cont că florile de iasomie sunt bogate în nectar, ceea ce înseamnă că vor atrage multe insecte. În cazul în care descoperi că apar și afidele sau alți dăunători, nu este exclus să fii nevoit să îi aplici tratamente împotriva insectelor dăunătoare.

Cu toate acestea, iasomia de grădină, la fel ca oricare altă specie de iasomie, este una din cele mai parfumate și nobile plante pe care le poți planta la tine acasă. Bucură-te de beneficiile propriilor flori de iasomie și lasă-te cucerit de farmecul acestui mic miracol oferit de Mama Natură.

sursa foto: pxhere.com

Publicat de: 27 mar 2019
Vizualizări: 86972
(Voturi: 5620, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști ornamentali
    • Liane ornamentale
    • Noutăţi 2024
    • Plante ornamentale
    • Plante perene
    • Super oferte!
    Promoţie!
    Bestseller
    Iasomie Schneesturm imagine 1
    0 Comentarii
    Iasomie Schneesturm
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    13.90 lei 25.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 25.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier