Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Îngrășăminte cu azot și tot ce trebuie să știi despre creșterea plantelor tale

Fiecare grădinar își dorește culturi bogate și roditoare. Iar pentru acest lucru este nevoie de măiestrie, unelte potrivite, răsaduri de înaltă calitate și uneori, de îngrășăminte adecvate.

Și dacă te numeri printre grădinarii aflați la început de drum, alegerea tipului de îngrășământ pentru cultura ta poate fi dificilă. Există numeroase tipuri de îngrășământ pentru plante, însă astăzi îți vom explica ce sunt îngrășămintele cu azot și când este indicat să le utilizezi.

Când e necesară folosirea îngrășămintelor cu azot

Pentru a cunoaște cu exactitate când este indicat să utilizezi îngrășăminte cu azot trebuie să știi ce sunt acestea și de ce sunt importante. În primul rând, fertilizatorul cu azot este un produs chimic utilizat în creștea culturilor cu rolul de a suplimenta aportul de nutrienți ai plantei. 

Cu alte cuvinte, îngrășământul cu azot oferă culturilor cantitatea de nitrogen necesară creșterii și dezvoltării complete. Pentru că atunci când unei plante îi lipsesc substanțele nutritive, inflorescențele sunt mici, iar fructele nedezvoltate.

Cel mai adesea, plantele își trag nutrienții din solul în care sunt sădite. Iar dacă pământul este sărac în substanțe necesare, trebuie luată în considerare intervenția grădinarului prin aplicarea fertilizatorilor.


Așadar, dacă solul în care ai plantat cultura are nevoie de surplus de azot, poți aplica fertilizatori adecvați. Același lucru îl poți face și pentru plantele care cresc în ghivece. 

Tipuri de îngrășăminte cu azot

Fertilizatorii cu azot se împart în două categorii, în funcție de starea de agregare în care se găsesc de achiziționat. Așadar, vorbim despre:

  • îngrășăminte solide;

  • îngrășăminte lichide.

Îngrășămintele solide se găsesc sub formă de granule care se dizolvă după irigarea culturii. Însă cel mai potrivit tip de îngrășământ este cel lichid deoarece se distribuie uniform și este foarte bine absorbit de solul plantei.

Iar în funcție de tipul substanței active, fertilizatorii cu azot se împart în 3 categorii:

  • amoniac;

  • nitrat;

  • amidă.

Cel mai popular tip de îngrășământ cu azot este nitratul de amoniu care conține un procent de 35% azot. Acesta se poate folosi atât la momentul plantării, cât și ulterior, pentru dezvoltarea plantei.

În schimb, sulfatul de amoniu este un tip de îngrășământ ce conține un procent de 20% azot și o cantitate mai redusă de sulf. 

Un alt agent de fertilizare destul de utilizat este sulfonitratul de amoniu care are o aciditate destul de mare. Fiind un amestec de azotat de amoniu și sulfat de amoniu, concentrația totală de azot este de 26%. De aceea, este indicat să fii precaut în utilizarea acestui tip de îngrășământ pe solurile acide.

De exemplu, poți opta pentru nitratul de calciu, un fertilizator cu un procent redus de azot. Având doar 15% azot în compoziție, acest nitrat este potrivit pentru aplicarea pe soluri mai acide.


Iar unul dintre cele mai cunoscute tipuri de îngrășământ pe bază de azot este ureea. Deși are o proporție de 46% azot, ureea este potrivită pentru hrănirea foliară a plantei deoarece are un efect delicat asupra frunzelor.

Rate de aplicare a îngrășămintelor cu azot

Aplicarea îngrășămintelor cu azot depinde și de tipul culturii pe care o ai. De aceea, există anumite cantități de substanțe nutritive ce pot fi aplicate pe sol, în funcție de tipul plantelor.

Așadar, dacă vorbim despre culturi de legume, atunci:

  1. Pentru aplicare înainte de însămânțare este nevoie de o cantitate de 5-12 g de azot pur/metru pătrat. 

  2. Tratamentul de creștere necesită aplicarea unei cantități de 5-10 g de azot pur/metru pătrat.

  3. În cazul aplicării tratamentului foliar înainte de înflorire se toarnă 50-60 g de azot pur în 10 litri de apă.

În schimb, pentru pomi fructiferi, fructe de pădure, arbori și arbuști ornamentali:

  1. Aplicarea tratamentului pe sol necesită 15-20 g de azot pur/metru pătrat.

  2. Tratamentul pentru creștere se aplică la 5 zile după înflorirea plantei și încă o dată după alte 30 de zile, cu o soluție de 20-30 g de azot pur la 10 litri de apă.

Deficitul de azot din plante

Pentru că azotul din solul plantei are efect direct asupra creșterii și dezvoltării frunzelor verzi, aplicarea îngrășămintelor pe bază de azot se realizează primăvara. Cu toate acestea, există și alte tipuri de nutrienți necesari pentru culturile din grădină.

De exemplu, fosforul are un rol important în creșterea și dezvoltarea fructelor plantei, dar și în rezistența la condițiile meteorologice ale iernii. Iar potasiul este un aliat al plantelor în ceea ce privește protejarea de boli și dăunători. 

Și tocmai din aceste motive, experții GrădinaMax recomandă alegerea unor îngrășăminte complexe cu azot pentru culturi care să conțină cele 3 substanțe necesare dezvoltării plantelor.

Sperăm că articolul nostru ți-a fost de ajutor în alegerea tipului de îngrășământ cu azot ideal pentru culturile tale. Așadar, nu-ți rămâne de făcut decât să te echipezi corespunzător și să grădinărești cu spor.

Pe curând!

Publicat de: 01 mar 2022
Vizualizări: 30217
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Nicolae Lovin
21 feb 2023

Articol explicit si pe intelesul tuturor. Foarte bine prezentat.

G
22 feb 2023

Bună ziua,


Ne bucurăm să aflăm că sunteți mulțumit de calitatea articolelor postate pe blogul nostru. Vă așteptăm în continuare să vizionați și videoclipurile de pe canalul nostru de Youtube Grădina Max. O zi frumoasă!


Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier