Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Alegerea și aplicarea îngrășământului potrivit pentru plante

Dacă vrei să te bucuri de o grădină frumoasă, cu plante sănătoase și culturi bogate pe tot parcursul anului, un aspect important pe care nu trebuie să-l pierzi din vedere este fertilizarea solului. Opțiunea cea mai la îndemână la care poți apela pentru a te asigura că plantele tale au la dispoziție necesarul de nutrimente pentru a crește este achiziționarea de îngrășământ pentru plante.

Însă, majoritatea grădinarilor începători se confruntă cu o serie de probleme – nu știu ce tip de îngrășământ să aleagă pentru anumite plante, de ce cantități au nevoie pentru plante de interior sau de exterior sau când să îl aplice. În continuare, noi îți vom prezenta câteva informații utile despre alegerea și aplicarea îngrășământului potrivit.

Îngrășământ pentru plante – ce trebuie să știi

Când îl aplic?

Dacă nu ești sigur când trebuie să folosești îngrășământ în grădina ta, nu trebuie decât să o observi cu atenție și să fii atent la o serie de semnale de alarmă – de exemplu, dacă frunzele arborilor plantați se îngălbenesc și cad, dacă plantele se ofilesc sau se îmbolnăvesc frecvent, dacă planta nu crește îndeajuns de mult sau nu crește deloc, dacă planta nu înflorește sau produce flori prea mici.

Pentru a stabili perioada corectă de aplicare a îngrășământului trebuie să cunoști calendarul de activitate vegetală al plantei respective. Unele plante sunt active pe tot parcursul anului, în timp ce altele doar pe o perioadă limitată de câteva luni. Analizează-ți culturile și aplică îngrășământul în funcție de acest considerent. Majoritatea plantelor au nevoie de îngrășământ primăvara devreme, iar în sezonul rece intră în repaus, dar pot exista și excepții.

Există situații în care ar trebui să nu folosesc îngrășământ?

Deși îngrășământul oferă plantelor rezervele de nutrienți de care au nevoie pentru a crește, există și câteva situații în care ar fi bine să nu aplici îngrășământ – dacă observi în grădina ta plante atacate de ciuperci sau alți dăunători, ar trebui întâi să aplici tratamentele pentru vindecarea lor iar abia apoi îngrășământul.

De asemenea, dacă abia ai mutat o plantă proaspătă în grădină, dă-i timpul necesar pentru a se acomoda și a prinde rădăcini înainte de începe etapa de fertilizare.

Fiecare plantă are nevoi diferite

Atunci când alegi îngrășământul potrivit, nu uita că fiecare plantă are altă compoziție chimică și alte nevoi în materie de nutrienți. Există plante care preferă un sol acid, cum sunt coniferele sau bogat în fier, cum sunt citricele. Ai în vedere specificul plantelor tale și documentează-te pentru a le oferi îngrășământul care să le ajute să crească. O altă opțiune, dacă nu ai timp să faci asta, este să alegi un îngrășământ cu compoziție echilibrată sau universal, pe care îl poți folosi pentru mai multe tipuri de plante.

Cum îl aplic?

O regulă de bază spune că este mai bine să aplici îngrășământ mai puțin și mai des decât mult și rar, mai ales dacă nu ești sigur în privința proporțiilor adecvate. Dacă urmezi această metodă, le poți da timp plantelor tale și poți vedea cum reacționează la un anumit tip de îngrășământ și poți măsura rezultatele. De asemenea, nu uita să uzi foarte bine pâmântul înainte de aplicarea îngrășământului pentru a nu ataca rădăcinile.

Ce opțiuni am?

Îngrășămintele se împart în două categorii – naturale și chimice. Cele naturale conțin resturi vegetale compostate, dar pot exista și îngrășăminte de origine animală compostate.

Ce trebuie să știi este că îngrășămintele naturale au o reacție lentă iar cele chimice au reacție imediată. Însă este important să cunoști dozajul potrivit în cazul ambelor tipuri, pentru a nu afecta sănătatea plantelor. De asemenea, este bine să ții cont și de pH-ul solului. Pe piață vei găsi o ofertă vastă în funcție de cerințele tale - îngrășăminte sub formă lichidă, solidă, de pudră sau granule.

Echilibrul mineral

Deși solul este bogat în nutrienți, câteodată este nevoie și de fertilizare pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor tale. De aceea, sperăm că sfaturile noastre te-au ajutat să iei cele mai bune decizii pentru grădina ta sau pentru plantele tale de interior. Culturi cât mai bogate îți dorim!

Publicat de: 29 ian 2018
Vizualizări: 5882
(Voturi: 1266, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Marinela
25 sep 2018

Folosesc e f bun

GDiana
19 feb 2019

Ne bucurăm să aflăm că îngrijiți plantele și că țineți cont de nevoile acestora.

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier