Toamna a venit și, odată cu ea, roadele bogate au ajuns în coșulețe, lăzi sau direct în farfuria ta.
Vedetele acestui anotimp sunt, fără îndoială, merele. Indiferent că le savurăm proaspete, sub formă de dulceață, compot sau pregătim o plăcintă delicioasă și aromată, trebuie să ne gândim la un aspect important. Și anume, îngrijirea de toamnă a mărului – sau a merilor, care se face imediat după recoltare.
Află mai multe despre cultura de mere.
Dacă vrei să te bucuri de roade bogate și anul viitor, trebuie să iei în considerare acest lucru și să pui în aplicare procedurile necesare.
Află, alături de specialiștii GrădinaMax, care sunt pașii pentru îngrijirea de toamnă a mărului și haide să vedem cum poți avea un rod sănătos și viguros.
Irigarea merilor după recoltare
Așa cum spuneam și mai sus, după recoltare, merii trebuie pregătiți de iarnă. Este un aspect important deoarece, fără o pregătire corespunzătoare, sunt șanse ca rădăcina acestora să înghețe.
Iar una dintre cele mai importante proceduri este irigarea. De multe ori, chiar dacă toamna este un sezon ploios, e posibil ca apa să umezească solul doar la suprafață, fără să ajungă la rădăcină.
E necesar ca apa să ajungă la o adâncime de cel puțin un metru. Și, cu cât este mai bătrân mărul, cu atât sistemul său radicular și coroana sunt mai dezvoltate.
Ideal ar fi ca solul din jurul rădăcinilor să fie saturat cu apă pentru a oferi rezistență mărului. Astfel, cu cât este mai umed solul în adâncime, cu atât mai bine.
Fertilizarea de toamnă a merilor pentru recolte bogate
Un alt aspect important pentru roade sănătoase și viguroase este fertilizarea.
După ce au fost irigați corespunzător (ia în calcul precipitațiile din an pentru a nu exagera cu udarea), merii trebuie fertilizați. Îți recomandăm să folosești potasiu și fosfor pentru protecție pe timpul iernii.
De asemenea, poți folosi și fertilizatori gata preparați.
Curățarea scoarței mărului
Un alt pas important pentru sănătatea merilor din grădina ta este curățarea scoarței.
De ce este important acest pas?
Pentru că, odată ce te apuci să curăți scoarța, scapi și de majoritatea dăunătorilor care hibernează acolo și care afectează merii.
În plus, elimini:
- coaja veche;
- mușchii;
- lichenii.
Trebuie să ai mare grijă atunci când faci această procedură deoarece nu trebuie să deteriorezi țesutul viu al mărului. Dacă se întâmplă, aplică rapid mastic pentru rana pomilor. Astfel, sigilezi rana și protejezi mărul de posibilele infecții.
O altă recomandare de care trebuie să ții cont este să faci curățarea scoarței mărului după ploaie. Sau să uzi trunchiul înainte de procedura propriu-zisă. Coaja umedă este mult mai ușor de îndepărtat și sunt șanse mult mai mici să rănești mărul.
Mulcirea solului
După ce ai făcut toate procedurile de mai sus, este timpul pentru mulcire. Astfel, rădăcina copacului va fi protejată pe timpul iernii.
Îți recomandăm folosirea turbei, a compostului sau humus. Pune în jurul rădăcinilor 5-6 cm de mulci, răspândește-l uniform și gata!
În plus, odată cu venirea primăverii, nu mai e nevoie de îndepărtarea lui deoarece va servi ca îngrășământ organic.
Vopsirea trunchiului merilor
Văruirea merilor trebuie făcută după terminarea sezonului ploios. Compoziția poate fi achiziționată de la magazin sau o poți face singur acasă. Ai nevoie de:
- var;
- sulfat de cupru;
- apă caldă;
- clei de cazeină.
Îți reamintim să nu vopsești merii când e umezeală afară, înainte sau după ploaie.
Tăierile de toamnă la meri
Nu uita de altă procedură pe care trebuie s-o faci, și anume tăierile de toamnă. Află când se tunde mărul.
Elimină cu grijă ramurile uscate, lăstarii în exces. Nu uita să dezinfectezi corespunzător uneltele cu care faci tăierile pentru a împiedica îmbolnăvirea sau răspândirea dăunătorilor.
Izolarea termică
Ultima procedură pe care trebuie s-o faci pentru îngrijirea de toamnă a mărului este înfășurarea trunchiurilor de copaci cu agrofibră sau pânză. Astfel, merii vor fi protejați de îngheț și feriți de atacul rozătoarelor.
Nu-i așa că e ușoară îngrijirea de toamnă a mărului?
Află mai multe despre cum să ai grijă de pomii din grădina ta accesând secțiunea sfaturi și recomandări de pe blogul GrădinaMax.
Spor în toate, harnic grădinar!