Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Învață să îngrijești corect ficusul tău

Oricât de mult timp ai petrece încercând să-ți decorezi casa nu vei obține acel loc confortabil și relaxant dacă nu ai lângă tine o plantă care să dea un plus de culoare și personalitate.

Colorate, discrete sau mereu verzi plantele cresc odată cu tine, oferă spațiului în care îți desfășori timpul liber acea intimitate de care ai mereu nevoie.

O plantă extrem de iubită și prezentă în casele românilor este ficusul. Indiferent de specia aleasă, ficusul aduce un colț de natură în casa ta. Frunze mici, sau mari însă mereu de un verde aprins vor colora chiar și cea mai conservatoare sufragerie.

Cu tulpina mare, sau mică și întortocheată ficusul își va lăsa propria amprentă asupra stilului tău și asupra modului în care tu ai gândit fiecare colțișor al casei tale.

Însă, dacă vrei să te bucuri de planta ta pentru cât mai mult timp trebuie să citești câteva sfaturi pentru o îngrijire corectă a ficusului tău.

Cu toate acestea ficusul este o plantă pretențioasă căreia va trebui să îi acorzi atenție specială. Poți alege plante complemetare, la fel de speciale, dar care oferă același spectacol coloristic casei tale. De exemplu, te poți orienta către soiuri de palmieri decorativi, smochini și alte flori decorative pentru interior. 

Învață și despre îngrijirea orhideei în apartament.

Sfaturi pentru îngrijire corectă ficus

Poziționarea în apartament

De cele mai multe ori ficusul are de suferit atunci când nu este ținut într-un mediu prielnic. Primele semne care ar trebui să te îngrijoreze sunt îngălbenirea, sau uscarea frunzelor. Mai mult, aplecarea tulpinii și căderea frunzelor sunt semne clare că planta ta suferă, ceea ce înseamnă că trebuie să găsești rapid o soluție prin care să o salvezi.

Află că ficusul se simte cel mai bine în zone luminoase, însă ferite de prezența directă a soarelui. Cel mai bine ar fi să-l păstrezi într-o zonă semiumbrită din casa, sau din terasa ta.

Ficusul suferă dacă există variații mari de temperatură sau de lumină, așadar încearcă să-i asiguri condiții de temperatură și umiditate constante.

Îngrijirea frunzelor

Frunzele ficusului dau aspectul său unic, îi creează personalitatea. Tot ele determină starea de sănătate a plantei, așadar trebuie să le acorzi o atenție specială.

În prezența prafului, frunzele se vor îngălbeni treptat. Apoi, se vor înnegri și în final usca, fapt ce poate cauza degradarea iremediabilă a plantei tale.

Sfatul pentru îngrijire ficus din acest punct de vedere este următorul: șterge frunzele de praf cel puțin o dată pe lună. O poți face folosind un burete sau o cârpă umedă. Sau, dacă dimensiunea îți permite, poți lua ficusul în baie și îl poți curăța ușor cu ajutorul dușului.

Apa pe care o folosești pentru curățarea frunzelor trebuie să fie la temperatura camerei și să nu prezinte un conținut ridicat de clor.

Udarea adecvată

Ficusul nu are nevoie de prea multă apă. Se descurcă bine chiar și atunci când este foarte cald, deși în timpul temperaturilor caniculare necesită o frecvență de udare puțin mai crescută.

De regulă, ficusul se udă o dată pe săptămână, sau mai rar în funcție de umiditatea pământului și de condițiile de temperatură din camera sau terasa în care este depozitat.

Dacă observi că dezvoltarea plantei are de suferit încearcă să uzi ficusul mai rar, sau să îi schimbi locul. Continuă să ai grijă de el pentru că, în condiții favorabile, își va reveni într-un timp scurt.

Un alt sfat important pentru îngrijire corectă ficus: pe fundul ghiveciului pune un strat de pietriș. Acesta va permite drenajul eficient al apei și va evita acumularea de umezeală în exces în jurul rădăcinilor.

Vrei să alegi și alte plante pe care să le crești alături de ficus? Alege în funcție de semnificația și simbolistica florilor

Protejarea pe timp de frig sau caniculă

Ficusul este rezistent la frig și căldură însă nu îi plac schimbările frecvente de temperatură. Iarna rezistă și la temperaturi ce scad sub 15 grade Celsius, în timp ce vara face față și la temperaturi ce urcă peste 28 de grade Celsius.

Atât vara cât și iarna feriți-l de acțiunea directă a căldurii – nu îl așezați lângă calorifere, sobe sau în zone însorite pentru mai mult de 2, 3 ore în fiecare zi.

Iarna, dacă observi semne ale uscării frunzelor, încearcă să muți ficusul într-o cameră mai călduroasă și mai luminoasă.

Acestea sunt sfaturile pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să știi cum se îngrijește corect ficusul. Aplică-le dacă vrei să te bucuri de o plantă sănătoasă, cu frunze verzi și frumoase pe toată durata anului. Dacă vrei să cumperi un ficus pentru casa sau apartamentul tău, alege soiul potrivit pentru tine din magazinul online GrădinaMax.

Pentru întrebări folosește pagina de Contact și specialiștii noștri te vor ajuta în cel mai scurt timp posibil.

Publicat de: 17 iul 2019
Vizualizări: 30826
(Voturi: 812, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
elena florea
01 sep 2022

mutumesc pentru informarea privind ingrijirea Ficusului.

G
01 sep 2022

Bună ziua,


Ne bucurăm că vă sunt utile informațiile primite.

Vă așteptăm să reveniți pe site pentru mai multe oferte și sfaturi pentru grădinărit!


O zi frumoasă!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier