Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Paturi înălțate - avantaje și dezavantaje

Paturi înălțate - o abordare modernă a grădinăritului

Asociem grădinăritul cu o serie de lucrări obositoare. Plantele au nevoie de atenție. De aceea, crezi că trebuie să muncești din greu, cu spatele aplecat. Dar, nu mai este cazul! Acum există paturi înălțate, care pot face ca activitățile să fie mult mai confortabile.

Paturile înălțate au fost inventate în Finlanda, unde verile sunt ploioase, iar o primăvară lungă, în care topirea zăpezii se produce lent, întârzie datele agronomice pentru însămânțarea legumelor în sol deschis. Ideea de a ridica patul deasupra suprafeței solului a rezolvat multe probleme pentru grădinarii finlandezi. Dar s-a dovedit că paturile înălțate sunt mai convenabile decât cele obișnuite, obțin randamente mai mari și mai bune nu numai în Finlanda. Poți realiza și singur un pat înălțat, fără să ai cunoștințe deosebite, la începutul primăverii, cu o lună și jumătate înainte de a planta răsaduri și a semăna semințe în sol deschis.

Paturi înălțate - avantaje și dezavantaje

Stabilirea locației și dimensiunii optime a paturilor înălțate

Deoarece după ce realizezi un pat înălțat, te poți folosi de el vreme de mulți ani, locul în care îl poziționezi trebuie ales cu mare atenție. Este, de asemenea, important cum vor fi amplasate paturile înălțate. Plantele ar trebui să fie iluminate uniform de soare; pentru aceasta, ține cont de punctele cardinale:

  • pe zone plane – de la sud la nord;
  • pe pante - peste pantă.

Lungimea patului înălțat rămâne exclusiv la latitudinea ta. Lățimea optimă este de 60-80 cm. Într-un spațiu de această dimensiune, ai libertatea de a cultiva orice tip de plantă. Lățimea pasajului dintre paturi ar trebui să îți permită să te deplasezi confortabil, inclusiv cu o roabă de grădină. Lățimea minimă a căii de trecere este de 50 cm. Dacă potecile sunt placate, acoperite cu pietriș sau cu geotextile, atunci te vei putea plimba prin grădină chiar și pe vreme umedă.

Înălțimea laturilor depinde de dorințele proprietarului. De obicei, părțile laterale sunt ridicate la 20 cm deasupra solului. Dacă faci paturi de 30-40 cm înălțime, atunci plantele, de exemplu căpșunile, pot fi îngrijite stând confortabil pe un scaun înalt. Nu se recomandă realizarea de paturi de peste 50 cm înălțime - această lucrare va necesita mult timp, bani și instalarea unor conducte de apă în sol.

Paturi înălțate - avantaje și dezavantaje

Cum să faci paturi înălțate

Una dintre condițiile care asigură durabilitatea structurilor și buna creștere a plantelor este o îmbinare perfectă a părților laterale, astfel încât apa să nu se scurgă în timpul irigației. Prin urmare, plăcile nu sunt adecvate. Lemnul este afectat de vânt și soare, precum și de rădăcinile plantelor și insecte. Paturile înălțate din lemn necesită repararea și înlocuirea părților laterale la fiecare 5 ani. Dacă acest lucru nu te deranjează, atunci poți face o astfel de opțiune - măcar de dragul experimentului.

Cele mai durabile materiale sunt aluminiul, tabla zincată și plasticul rezistent ori compozitul. Producătorii oferă multe opțiuni prefabricate din aceste materiale. Dacă dispui de spațiu liber și stocuri de cărămidă uzată, părțile laterale ale patului înălțat pot fi realizate din cărămidă, folosind ciment și armătură ușoară. Aceste paturi arată foarte elegant.

Laturile trebuie îngropate în sol la o adâncime de cel puțin 15 cm - acest lucru va proteja paturile înălțate de invazia buruienilor care se înmulțesc prin rizomi. Gardul va fi mai ușor de instalat dacă mai întâi sapi solul. În timpul acestei lucrări, se recurge la îndepărtarea rizomilor și pietrelor și se aplică îngrășăminte.

Cum să umpli un pat înălțat

Dacă locația stabilită este frecventată de cârtițe și coropișnițe, atunci o plasă metalică din metal galvanizat trebuie plasată în partea de jos a patului. Bețele, iarba și orice deșeu vegetal vor fi așezate deasupra grătarului, iar, în cele din urmă, se vor transforma în compost.

Apoi, trebuie să compui un „tort stratificat”:

  • primul strat - reziduuri de plante, până la 10 cm înălțime.
  • al doilea strat - pământ de grădină cu înălțimea de cel puțin 20 cm; solul poate fi amestecat cu nisip ori turbă și se pot adăuga îngrășăminte minerale, respectiv organice.

Irigarea paturilor înălțate

Îngrijirea plantelor din paturile înălțate se efectuează în același mod ca în cazul cultivării clasice. Majoritatea speciilor se pretează pentru creșterea într-un astfel de spațiu. Roșiile, dovleceii, castraveții și căpșunile se dezvoltă deosebit de bine.

În timpul irigării, apa nu trebuie să curgă de-a lungul marginilor structurii, ci să umezească uniform solul pe toată lățimea patului. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este prin asamblarea unui sistem de irigare prin picurare. Picăturile de apă, care cad încet pe suprafața solului, asigură o hidratare optimă, inclusiv la o adâncime mare, iar îngrijirea grădinii va deveni, astfel, și mai ușoară.

Paturi înălțate - avantaje și dezavantaje

Dezavantajele patului înălțat

Paturile înălțate se încălzesc mai repede, ceea ce este foarte bine primăvara, însă nu și vara. Prin urmare, nu ar trebui să încerci să cultivi acolo specii care iubesc răcoarea. Pătrunjelul, mărarul, salata verde nu cresc bine în sol supraîncălzit. Măcrișul și ridichea înfloresc rapid, iar bulbii de usturoi devin verzi.

Datorită încălzirii timpurii din primăvară, paturile înălțate sunt atacate de insectele iubitoare de căldură. Coropișnițele și furnicile se instalează în sol, iar infecțiile fungice și bacteriene se răspândesc mai repede, motiv pentru care se impune utilizarea tratamentelor de protecție suplimentare, cu preparate speciale.

Când devin indispensabile paturile înălțate

Cel mai adesea, sunt necesare în zonele joase, unde băltește apa de ploaie și cea rămasă în urma topirii omătului. Paturile înălțate reprezintă, în aceste circumstanțe, cea mai bună soluție pentru protejarea rădăcinilor de putregai.

Locurile care abundă în apă subterană sunt greu de fructificat pentru grădinărit, deoarece primăvara devin mlaștinoase, iar solul nu se usucă mult timp. De aceea, trebuie să amânăm plantarea la o dată ulterioară, motiv pentru care anumite culturi nu au timp să se coacă. Paturile înălțate așezate deasupra solului rezolvă cu ușurință această problemă, spre deosebire de măsurile costisitoare de drenare a amplasamentului și de deturnare a apei.

Nu toată lumea poate avea grijă de plante din poziție aplecată. Vârsta înaintată, afecțiunile coloanei vertebrale sau cele ale articulațiilor interferează cu pasiunea ta. Paturile înălțate vor salva situația. După ce ai efectuat o astfel de construcție o dată, poți avea grijă de grădină mulți ani, plasând un scaun de grădină pe culoar.

Ai luat vreodată în calcul să practici grădinăritul în paturile înălțate? Sau ai deja o experiență pozitivă ori negativă cu acestea? Lasă-ne răspunsurile tale în comentarii.

Publicat de: 08 apr 2023
Vizualizări: 3695
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier