În toamnă, tufa de hortensie paniculată amintește din ce în ce mai puțin de înflorirea luxuriantă recentă. Frunzele și inflorescențele se usucă, ramurile se lignifică. Este timpul să tai și să hrănești planta și, de asemenea, să decizi dacă faci un adăpost pentru iarnă pentru florile tale.
Grădinarii cu experiență încep să pregătească hortensia paniculată pentru iarnă încă din vară: întăresc imunitatea plantei cu ajutorul fertilizării cu fosfor și potasiu, o protejează de dăunători, iar spre toamnă reduc treptat udarea, pentru a accelera lignificarea lăstarilor.
Sperăm că ai acordat atenție și tufișurilor de hortensie. Dacă ți-a scăpat ceva, nu-ți face griji. Îți vom arăta cum să pregătești o hortensie paniculată pentru iarnă. Dar, mai întâi, hai să vedem cum se plantează floarea în lunile de toamnă pentru o grădină colorată.
Plantarea hortensiei paniculate în aer liber toamna
Răsadul unei hortensii paniculate, spre deosebire de cel al unei hortensii cu frunze mari, poate fi plantat toamna, în septembrie. În regiunile calde ale țării, este permisă și plantarea ulterioară, principalul lucru de care să ții cont fiind să sădești înainte de venirea înghețului.
Pentru plantare, alege răsaduri cu rădăcini bine dezvoltate. Astfel de plante vor prinde rădăcini mai repede și vor înflori deja anul viitor. De asemenea, tufa va fi mai puțin sensibilă la atacul dăunătorilor care se pregătesc deja pentru hibernare.
Dar plantarea de toamnă are și dezavantaje: va trebui să acoperi cu atenție hortensia pentru iarnă, astfel încât planta să nu moară.
Nu uita să folosești mănuși, deoarece hortensia produce substanțe toxice care pot irita pielea.
Locul de plantare trebuie să fie ferit, fără curenți de aer. Poți așeza tufișul lângă un gard alpin sau în mijlocul gazonului. În schimb, ferește-te să o sădești la baza arborilor, aproape de garaj sau lângă casă. În primul caz, hortensia va concura cu arborele pentru umezeală, în al doilea, va crește puternic în timp și va necesita îngrijire suplimentară.
Pentru a face ca tufa să se simtă bine, este mai bine să o plantezi departe de alte plante. Excepție fac arbustul de cununiță sau liliacul, pe care hortensia paniculată le agreează.
Pregătirea terenului pentru plantarea de toamnă a hortensiei paniculate
Hortensia iubește solul fertil, ușor acidificat, care absoarbe rapid apa. În schimb, pe solul neutru și alcalin se îmbolnăvește și înflorește mai puțin, așa că ai grijă la pământul în care urmează să o sădești.
Groapa de plantare trebuie să găzduiască lejer rădăcinile răsadului. De obicei are aproximativ 40-50 cm adâncime și cel puțin 50 cm lățime. Este mai bine să sapi groapa cu 20-30 de zile înainte de plantare.
În toamnă, poți, de asemenea, să transplantezi hortensia paniculată dacă tufișul a fost plantat într-un loc greșit. După procedură, planta are nevoie de un adăpost obligatoriu pentru iarnă.
După săparea găurii de plantare, pregătește un amestec de pământ cu frunze, humus, turbă și nisip. Pentru ca planta să primească nutriția necesară, adăugă în sol o soluție cu:
- 1,5 linguri uree ;
- 4-5 linguri superfosfat ;
- 2 linguri sulfat de potasiu.
Se toarnă amestecul în groapa de plantare, apoi apă și se lasă câteva zile pentru a permite solului să se așeze.
Apoi plantează floarea. Răsfiră rădăcinile răsadului, plasează-l în centrul gropii și acoperă sistemul radicular cu pământ. Toarnă o găleată de apă peste hortensie.
Înmulțirea hortensiei paniculate în toamnă se poate face prin altoirea tufișului. Acesta este cel mai simplu mod de a obține rapid o nouă plantă.
Descoperă mai multe sfaturi pentru pregătirea hortensiilor pentru iarnă pe blogul GrădinaMax.