Floarea de nu mă uita este o prezență delicată pentru orice grădină, fiind încărcată de emoție și de o simbolistică aparte. Originară din Noua Zeelandă, floarea de nu mă uita a luat cu asalt Europa, Asia, dar și America de Nord, tivind peisajele de pe aceste continente cu un albastru profund.
Mediul propice florii de nu mă uita este reprezentat de păduri, zonele muntoase, dar mai ales zonele cu soluri umede, planta dezvoltându-se armonios la altitudini cuprinse între 700 și 2800 m.
Cu toate acestea, floarea de nu mă uita se adaptează ușor grădinilor, reprezentând un decor floral inedit pentru borduri și spațiile cu rocării. Pe lângă frumoasa nuanță de albastru care a adus popularitate florilor de nu mă uita, merită să știi că există și flori de nu mă uita roz sau albe.
Urmează sfaturile pregătite de experții GrădinaMax și vezi cum se plantează floarea de nu mă uita în grădină.
Iată tot ce trebuie să știi despre această floare potrivită pentru orice plan de amenajare peisagistică!
Ce simbolizează floarea de nu mă uita
Înainte de a afla cum se plantează floarea de nu mă uita în grădină, merită să cunoști câteva detalii despre simbolistica acesteia și să înțelegi de ce este atât de specială.
Denumirea științifică a acestei flori este Myosotis și provine din greacă. În traducere, Myosotis înseamnă „urechea șoricelului”, denumire pe care botaniștii au considerat-o potrivită datorită frunzulițelor de dimensiuni mici atașate de tulpina plantei. În Europa a circulat sensul de „nu mă uita”, popularizat printr-o legendă germanică de secolul al XV-lea.
Conform legendei, Dumnezeu dăruia nume fiecăriei plante pe care a creat-o. Fiind mică și delicată, floarea de Myosotis s-a temut că Dumnezeu va uita de ea și atunci a strigat: „Doamne, nu mă uita!”. Auzindu-i glasul, Dumnezeu a decis ca numele florii să rămână „nu mă uita”.
Pornind de la această legendă, îndrăgostiții și-au format obiceiul de a purta prinsă în piept o floare de nu mă uita, al cărei rol era să le amintească în permanență de persoana iubită. Se mai crede că bunicii obișnuiau să planteze Myosotis în grădină pentru a-și păstra vie amintirea în memoria nepoților.
Astăzi, floarea de nu mă uita a devenit simbolul oficial a Zilei Internaționale a bunicilor, sărbătorită pe 1 octombrie.
Cum se plantează floarea de nu mă uita în grădină
Dacă simbolistica bogată a acestei flori te-a convins că merită să o ai în grădină, iată regulile de bază de care trebuie să ții cont pentru plantarea corectă a florii de Myosotis.
În primul rând, este foarte important să alegi o zonă de plantare prielnică dezvoltării și înfloririi acestei flori deosebite. Florile de nu mă uita preferă zonele umbrite, deși fac față și locurilor mai însorite.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este solul care favorizează dezvoltarea florilor de nu mă uita. Florile de Myosotis preferă întotdeauna un sol fertil, cu un drenaj bun. O altă calitate pe care solul ales trebuie să o îndeplinească este umiditatea. Din fericire, această condiție poate fi îndeplinită artificial prin menținerea solului umed. Amintește-ți că pH-ul recomandat trebuie să varieze între 5. 5 și 7. 5.
De asemenea, instrucțiunile de plantare menționate pe ambalajul semințelor trebuie respectate cu strictețe. De regulă, floarea de nu mă uita se plantează la o distanță cuprinsă între 12 și 20 cm, iar adâncimea de plantare este de 30 cm.
Perioada potrivită de plantare vizează intervalul mai - august. Temperatura ideală pentru ca semințele să germineze trebuie să atingă aproximativ 21°C.
Cum se îngrijește floarea de nu mă uita
Odată înflorită, îți vei da seama că floarea de nu mă uita nu este deloc pretențioasă. În general, floarea de nu mă uita înflorește de la finalul lunii mai pe tot parcursul verii. Este esențial să uzi planta moderat și să te asiguri că solul este în permananță umed, fără să băltească.
Pentru o dezvoltare armonioasă, poți să administrezi florilor de Myosotis îngrășământ de aproximativ două ori pe sezon. Floarea de nu mă uita se înmulțește prin semințe sau prin divizarea tufelor mature.
Pentru a conferi grădinii tale un aspect de invidiat poți alterna florea de nu mă uita de un albastru profund cu florea de nu mă uita albă sau roz pal.
Sperăm că sfaturile nostre despre cum se plantează floarea de nu mă uita în grădină ți se par ușor de pus în aplicare și îți vor transforma grădina într-un paradis colorat. Dacă vrei să afli cât mai multe detalii despre floricultură, fii prezent pe blogul GrădinaMax și nu rata nicio noutate.
Până data viitoare, să grădinărim cu drag și spor!