Primăvara ne aduce bucuria de a petrece mai mult timp în grădină, dar și dorința de umple acest spațiu cu soiuri noi de plante, pomi fructiferi sau arbuști ornamentali.
Un adevărat spectacol pentru orice grădină este arbustul de magnolie care înflorește luxuriant înainte să-i apară frunzele.
Dacă te simți deja sedus de acest arbust cu origini exotice, învață mai multe despre plantarea magnoliei primăvara.
Iată tot ce trebuie să știi!
Condițiile de mediu propice pentru plantarea magnoliei primăvara
Frumusețea magnoliei taie respirația oricărui privitor. Însă dacă îi creezi condițiile necesare, acest arbust ornamental se poate acomoda perfect atât într-o grădină extinsă, cât și într-o mică grădiniță improvizată în fața blocului.
Pentru a se prinde în grădina ta, arbustul de magnolie nu-ți cere să respecții decât 3 factori deosebit de importanți:
zonă însorită, protejată de vânturi puternice;
un sol fertil în care apa nu stagnează;
zonă de plantare extinsă pentru dezvoltarea nestingherită a rădăcinilor.
Magnolia iubește soarele și arată spectaculos înveșmântată în lumina dimineții. Dacă îți dorești să-i oferi băi de soare de neuitat, plantează magnolia în partea nordică a grădinii.
Este foarte important pentru magnolie să nu fie poziționată într-o parte de grădină unde se strânge apa. Umiditatea în exces este cea mai comună cauză a putrezirii rădăcinilor.
Pentru o dezvoltare armonioasă, trebuie să-i asiguri magnoliei un spațiu cu un diametru de 4 - 5 m. O magnolie matură are nevoie de un spațiu propriu, fără să se simtă stingherită de vecinătatea cu alți arbuști sau pomi.
Cum plantezi magnolia primăvara în grădină
Odată ce ești sigur că îi poți asigura aceste condiții, te poți pregăti pentru plantarea propriu-zisă a magnoliei. Perioada de plantare recomandată este primăvara devreme, înainte de apariția primelor frunze.
Plantarea magnoliei primăvara se face în perioada de repaus vegetativ, când nu există riscul de ofilire.
Experții GrădinaMax, dar și specialiștii horticoli recomandă să alegi o magnolie în vârstă de 2 ani, la ghiveci.
Înainte de plantare, verifică atent rădăcinile arbustului și taie-le pe cele care se dezvoltă circular. Astfel, eviți ca rădăcinile să se încâlcească între ele, odată cu dezvoltarea magnoliei.
Vezi cum procedezi pentru plantarea magnoliei primăvara:
- Sapă o groapă de plantare de aproximativ 2 – 3 ori mai mare decât balotul de pământ care protejează rădăcina magnoliei.
- Dispune pe fundul gropii un strat de pietriș, necesar pentru a asigura drenajul.
- După fixarea arbustului, completează groapa de plantare astfel: 50% cu pământ din grădina ta și 50% cu pământ pe bază de turbă sau pământ de pădure cu un pH ușor acid.
- După ce ai umplut groapa de plantare, tasează bine pământul.
- La final, udă baza arbustului abundent cu apă în care ai pus stabilizator pentru rădăcini.
- Dacă încă nu ești pregătit pentru plantările de primăvară, toamna este următorul moment prielnic.
Reguli esențiale pentru îngrijirea arbustului de magnolie
După ce ai respectat pas cu pas sfaturile noastre despre plantare, nu-ți mai rămâne decât să îngrijești magnolia corespunzător.
Este foarte important să îi oferi arbustului o udare corectă. Dacă sezonul nu este suficient de ploios, ai grijă să uzi magnolia săptămânal primăvara și vara. Pe timp de vară, magnolia are nevoie de aproximativ 7 litri de apă săptămânal și 3 litri de apă pe zi, în perioadele caniculare.
O procedură la fel de importantă este să cureți bine de iarbă și buruieni zona din jurul trunchiului. Aplică un strat de mulci și astfel menții umiditatea necesară la nivelul rădăcinilor.
Ce trebuie să știi despre tăierile la magnolie
După plantare, ține cont că ramurile magnoliei se curăță regulat. De asemenea, evită tăierile pentru că magnolia nu le agreează. Rănile magnoliei se vindecă greu și de aceea este bine să îndepărtezi doar ramurile frânte.
Aceste tăieri se fac primăvara și este indicat să aplici un mastic pentru a proteja și cauteriza tăietura.
Înainte de venirea iernii, sprijină magnolia de un tutore solid care să susțină arbustul în fața vânturilor puternice și a viscolului.
Află mai multe despre îngrijirea magnoliei pe timp de iarnă.
Ești nerăbdător să plantezi magnolia în grădina ta? Urmează sfaturile noastre și bucură-te de acest arbore spectaculos, cu flori în culori diafane.
Dacă îți dorești să afli mai multe detalii despre întreținerea grădinii tale, te invităm pe blogul GrădinaMax, în secțiunea sfaturi și recomandări.
Pe curând, drag grădinar!