Fie că ești administratorul unui spațiu verde cu acces comun, sau că ești artizanul propriei grădini, tot timpul este util să ai la îndemână cele mai bune sfaturi.
Dacă vrei o soluție eficientă și rapidă pentru înfrumusețarea spațiilor verzi, astăzi îți propun o nouă recomandare: plantarea narciselor. Flori deosebite, cu personalitate acestea vor schimba aspectul chiar și celei mai conservatoare grădini. Florile albe și galbene, dar și cele hibrid multicolore, te vor binedispune an de an.
Dacă te întrebi care este perioada recomandată pentru plantarea narciselor și cum poți avea grijă de aceste flori speciale, citește sfaturile de mai jos. Nu-ți face griji, poți avea cele mai frumoase narcise chiar dacă nu ești cel mai priceput grădinar.
Dacă ai nevoie de ajutor în grădină citește cele 9 sfaturi de grădinărit pentru începători.
Plantarea narciselor pentru înfrumusețarea spațiilor verzi
Perioada de plantare pentru narcise
Așa cum este recomandat pentru toate florile care se dezvoltă din bulbi, narcisele pot fi plantate fie primăvara, fie toamna.
Recomandarea generală este să plantezi narcisele imediat după cumpărarea bulbilor. Însă acest lucru nu este tocmai eficient. Dacă ai cumpărat bulbii vara îi poți păstra fără probleme într-un beci sau într-o pivniță până la plantare. Condiția este să-i păstrezi uscați, feriți de umezeală în exces pentru a nu mucegăi.
Perioada de plantare pentru narcise este, după cum am afirmat deja, primăvara devreme sau toamna. Eu îți recomand să o faci după sfârșitul lui septembrie pentru cele mai bune rezultate și pentru flori frumos colorate încă de la începutul lui martie.
Bulbii de narcisă se vor dezvolta cel mai bine dacă sunt plantați cu 3, 4 săptămâni înainte de venirea înghețului. Dacă îi plantezi prea repede pot intra în vegetație chiar înainte de venirea frigului fapt care poate duce la uscarea plantei.
Plantarea propriu-zisă
Bulbii se plantează doar după pregătirea solului. Acesta trebuie să fie bine afânat și curățat de buruieni. Poți săpa ușor pământul înainte de pregătirea gropilor.
Gropile în care sunt introduși bulbii de narcisă trebuie să fie de trei ori mai mari decât dimensiuniile bulbilor. În plus, la baza gropii este recomandat să se așeze un strat subțire de nisip. Acesta va avea rolul de a eficientiza drenajul apei în exces.
După plantare, bulbii se acoperă cu pământ și se tasează ușor. Nu se udă imediat după plantare pentru a se evita mucegăirea. Solul trebuie să fie umed și îl poți uda cu câteva zile înainte de plantarea narciselor.
Îngrijirea narciselor
Narcisele au nevoie de apă în perioada de vegetație. Dacă este secetă le poți uda cu regularitate înainte și în timpul înfloririi.
Ai grijă ca apa să nu băltească în jurul tulpinii pentru a nu se deteriora bulbul. Atunci când plouă în abundență menține pământul afânat pentru un drenaj eficient.
După uscarea florilor poți tăia tulpina însă nu îndepărta și frunzele. Lasă-le până când se usucă în mod natural. Frunzele vor avea rolul de a hrăni floarea până la ieșirea ei din perioada de vegetație.
Pe timp de iarnă poți acoperi pământul din jurul bulbilor cu frunze uscate, rumeguș sau fân. Astfel vei proteja narcisele tale de temperaturile geroase, în special atunci când zăpada lipsește.
Toamna, după uscarea frunzelor, taie de la bază narcisele. Astfel le vei pregăti pentru venirea sezonului rece, perioadă în care bulbii intră în repaus. Nu-ți face griji, nu va fi nevoie să scoți bulbii din pământ în fiecare an. Ei își urmează cursul normal de dezvoltare atâta timp cât îi plantezi într-o zonă luminoasă și călduroasă vara.
Informații utile despre narcise
Dacă alegi eficient perioada de plantare pentru narcise, acestea vor înflori de îndată ce primele temperaturi pozitive își fac simțită prezența.
Narcisele au nevoie de 14, 15 săptămâni de iernat și de 2, 4 săptămâni să crească și să înflorească. Acesta este ciclul lor natural de dezvoltare, în lipsa lui bulbii vor avea de suferit.
Florile narciselor te vor încânta pentru 3 sau 4 săptămâni în fiecare an. Albul și galbenul specific vor colora și vor înfrumuseța fiecare spațiu verde fie că vorbim despre parcuri, zone pietonale sau curtea din spatele casei tale.
Află și alte soluții pentru amenajări peisagistice citind articolele noastre recente.
Răsfoiește catalogul online GrădinaMax pentru a alege cele mai frumoase flori pentru grădina și curtea ta. Specialiștii noștri îți stau la dispoziție dacă ai întrebări sau dacă ai nevoie de ajutor atunci când alegi un nou produs. Așadar, pentru orice întrebare nu ezita și folosește pagina de contact.