Comenzi telefonice şi consultanţă
0

9 Sfaturi de grădinărit esențiale pentru începători

Grădinăritul este o activitate relaxantă, dar care implică efort și atenție din partea ta pentru a ajunge la rezultatele mult dorite. Indiferent de dimensiunile grădinii tale, există câteva sfaturi de grădinărit general valabile. De aceea, dacă ești la început de drum într-ale grădinăritului, te invităm să descoperi în continuare care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont.

Sfaturi de grădinărit: reguli de bază pentru grădini minunate și recolte bogate

1. Realizează un plan de grădinărit

Oricât de mic sau de mare este spațiul pe care îl deții, este important să te gândești cum dorești să arate grădina ta. Poți să ai vedere obținerea unor culturi mixte de legume și plante sau doar sădirea florilor ori a legumelor favorite.

Esențial este să decizi din timp ce tipuri de plante sau legume vrei să plantezi, întrucât fiecare soi are nevoie de condiții specifice pentru a crește și dezvolta armonios. Dacă ești indecis care sunt plantele pe care ar fi bine să le alegi, îți recomandăm să afli care sunt tipurile de plante pentru grădină ușor de îngrijit.

2. Pregătește în timp util solul

Pregatire teren gradinarit

În funcție de legumele sau plantele pe care intenționezi să le sădești, documentează-te despre lucrările pe care trebuie să le efectuezi înainte de a le planta.

3. Alege locul de semănare potrivit pentru fiecare plantă sau legumă

Odată ce ai decis care sunt florile și legumele de care vrei să te bucuri, este timpul să te documentezi cu privire la nevoile fiecărui soi. Spre exemplu, sunt soiuri de plante sau de legume care au nevoie de un loc însorit, iar altele cărora le priește zone semiumbroase. De asemenea, unele plante sau legume au nevoie de cantități însemnate ori moderate de apă.

4. Fii atent la înălțimea plantelor

În afară de respectarea condițiilor de creștere și îngrijire, la fel de importantă este și poziționarea plantelor și a legumelor. Evită să plantezi soiuri înalte lângă cele joase, deoarece plantele sau legumele înalte le vor ține umbră celor scunde și vor împiedica dezvoltarea acestora.

5. Achiziționează instrumente de grădinărit

Ustensile de gradinarit

Orice grădinar aflat la început de drum trebuie să se înarmeze cu ustensilele de grădinărit potrivite. Indiferent de dimensiunea grădinii tale, există câteva elemente precum sapa sau mănușile, fără de care ți-ar fi greu să-ți desfășori activitățile zilnice în condiții optime.

6. Variază periodic culturile

Deși sună tentant să sădești aceleași tipuri de plante sau legume anual, trebuie să știi că este contraindicat. Plantarea acelorași tipuri de plante sau legume în același loc are consecințe negative asupra grădinii tale și anume:

Sfaturi gradinarit - Culturi variate

  • Scăderea numărului de recolte.
  • Scăderea rezistenței plantelor la boli și dăunători.
  • Consumarea nutrietenților din sol.

Pentru menținerea unui sol sănătos și obținerea unor recolte bogate, te sfătuim să variezi culturile de plante și legume în fiecare an și să eviți să plantezi soiuri din aceeași familie în același loc. Iată câteva exemple care fac parte din aceeași familie:

  • Fasole, mazăre, linte.
  • Ceapă, praz, usturoi, arpagic.
  • Roșii, ardei, cartofi, vinete, regina nopții și petunia.
  • Salată, floarea soarelui, gălbănele, albăstrele, cicoare.
  • Varză, conopidă, gulie, broccoli, ridchi.
  • Busuioc, cimbru, mentă, oregano, rozmarin.
  • Castraveți, dovleci.

7. Fertilizează solul periodic

Plantele și legumele tale au nevoie de îngrășământ pentru a crește armonios. De aceea, este important să le asiguri o serie de nutrienți pentru a se dezvolta. În articolul Tot ce trebuie să știi despre fertilizarea plantelor și legumelor ai la dispoziție informații detaliate despre procesul de fertilizare.

8. Udă constant plantele sau răsadurile de legume

Toate soiurile de plante și legume au nevoie de apă pentru a se dezvolta. În funcție de fiecare tip, ai grijă să le asiguri cantitatea necesară de apă. Totodată, udarea excesivă a plantelor și legumelor este dăunătoare, întrucât favorizează putrezirea rădăcinilor și moartea plantei sau a legumei.

Sfaturi gradinarit - Udare plante

Momentul zilei în care uzi plantele sau legumele este la fel de important. Fie desfășori această activitate dimineața devreme sau seara, după ce apune soarele, mai ales în perioadele caniculare. În caz contrar, vei arde plantele sau legumele.

9. Combate dăunătorii

Indiferent de soiul de plante sau legume pe care vrei să le sădești, există riscul ca acestea să fie atacate de dăunători și să dezvolte diverse boli. Pentru a ști exact ce trebuie să faci în astfel de situații, te sfătuim să descoperi care sunt Cei mai comuni dăunători ai legumelor și metode de combatere.

La final, îți recomandăm să urmărești în continuare secțiunea de articole Pentru începători pentru a fi la curent cu sfaturile și recomandările noastre.

Pe data viitoare!

Publicat de: 30 iul 2019
Vizualizări: 6523
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Lichidare de stoc la semințe
    • Semințe de flori
    • Semințe de legume
    Promoţie!
    Noutăţi
    Fasole Purple Teepee imagine 1
    2 Comentarii
    Fasole Purple Teepee
    Cantitate într-un pachet: 40 g
    5.90 lei 15.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 5.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier