Obținerea unei culturi bogate de legume presupune nu doar respectarea regulilor de îngrijire ale acesteia, dar și cunoașterea celor mai frecvenți dăunători de legume care ți-ar putea afecta recoltele.
Întrucât munca unui gospodar nu se termină niciodată, am pregătit pentru tine o listă cu factorii care duc la apariția dăunătorilor, cu cei mai importanți dăunători specifici culturilor de legume și cu măsurile pe care le poți lua pentru combaterea acestora. Te invităm să descoperi în continuare toate aceste informații.
Cauzele apariției dăunătorilor de legume
Încă din stadiul de plantare al legumelor, cât și în perioada îngrijirii acestora există o serie de greșeli care favorizează apariția dăunătorilor de legume și anume:
- temperaturile nefavorabile unor anumite culturi de legume;
- nivelul de umiditate din sol și aer necorespunzătoare soiurilor de plante legumicole;
- fertilizarea solului cu o cantitate mult prea mai mare de azot;
- picăturile de apă de pe frunze care provin în urma ploilor din abundență, a udării sau a condensului care se creează în interiorul serelor;
- netăierea la timp a buruienilor.
Măsuri de prevenire a dăunătorilor de legume
Ideal este ca înainte de a ajunge să te confrunți cu apariția dăunătorilor, să iei toate măsurile necesare pentru a reduce la minim riscul apariției acestora. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți proteja culturile de legume:
- plantarea legumelor în solul specific fiecărui tip de legumă;
- rotirea culturilor la intervalul caracteristic fiecărui soi de legumă;
- pregătirea corespunzătoare a solului pentru operațiunile de plantare și îngrijirea acestuia pe tot parcursul creșterii și dezvoltării legumelor;
- respectarea perioadei de plantare și condițiilor specifice plantelor legumicole;
- fertilizarea solului ori de câte ori este nevoie;
- utilizarea unor soiuri de legume sau hibrizi cunoscuți pentru gradul lor de rezistență la boli și dăunători;
- curățarea culturilor de plantele deteriorate sau care deja au fost atacate de dăunători;
- tratarea materialului săditor cu substanțe specifice înainte de plantare;
- folosirea spațiilor igienizate pentru plantarea soiurilor de legume, adică acele locuri care nu au resturi de buruieni sau de plante gazde;
- respectarea procesului de irigare pentru fiecare tip de legumă;
- igienizarea constantă a tuturor uneltelor de grădinărit – îți recomandăm să citești și articolul nostru despre ustensilele de grădinărit pentru a te asigura că nu-ți lipsește nimic.
Lista celor mai comuni dăunători ai culturilor de legume
1. Păianjenul roșu comun
Atacă culturile de vinete, castraveți, ardei și fasole. De regulă, acesta se dezvoltă pe partea inferioară a frunzelor, iar pe partea superioară a acestora apar diverse puncte care decolorează frunzele și duc la uscarea și căderea lor.
2. Musculița albă
Este specifică culturilor de legume din sere și atacă în special tomatele. Această insectă se dezvoltă tot pe partea inferioară a frunzelor și duce la îngălbenirea frunzelor, dezvoltarea neuniformă a roșiilor și la o producție semnificativ scăzută.
3. Molia minieră a frunzelor de tomate
În afară de culturile de roșii, acest dăunător atacă și ardeii, vinetele, cartofii și castraveții. Larvele care se formează atacă în principal organele verzi ale plantelor și formează o galerie albicioasă, dar pot ajunge și la fructe.
4. Omida fructelor
Atacă semințele tinere ale fructelor de ardei și roșii, astfel că acestea putrezesc încetul cu încetul.
5. Coropișnița
Apare la sol și atacă toate culturile de legume.
6. Limaxul cenușiu
Apare pe frunzele legumelor și este specific culturilor de salată, castraveți, varză, fasole.
7. Gărgărița mazărei și a fasolei
Aceasta este asemănătoare unui gândac și atacă boabele legumelor.
8. Păduchele cenușiu al verzei
Acesta apare în special pe frunzele tinere ale legumelor și absoarbe tot sucul specific organelor verzi. Odate infestate legumele, frunzele se decolorează și capătă o culoare galben-pal sau o nuanță de roz și se deformează.
9. Gândacul de Colorado
Se întâlnește la culturile de roșii, cartofi și vinete.
10. Musca cepei
Apare sub formă de larve pe frunze.
Metode de combatere a dăunătorilor de legume
În funcție de tipul de dăunător apărut, indicat este să achiziționezi substanțele caracteristice de la magazinele de specialitate pentru stoparea acestora. Nu uita să respecți toate instrucțiunile menționate pe amblaj, de la dozaj și până la perioadele de aplicare și de repaus. În caz contrar, riști să îți distrugi complet culturile de legume.
O altă metodă eficientă, de data aceasta bio, este prepararea unui insecticid din săpun de casă; indicat este ca săpunul să fie exclusiv pe bază de uleiuri vegetale. Se amestecă 300 grame de fulgi de săpun cu 10 litri de apă, iar soluția astfel obținută se aplică pe plantatele care au fost atacate de dăunători.
Sperăm ca toate aceste informații să te ajute să previi apariția dăunătorilor de legume sau să reușești să-i comabți cât mai rapid atunci când este cazul. Recoltate bogate în legume îți dorim!