Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Culturi mixte de legume și plante pentru o grădină diversificată

Încă de la începutul primăverii și până la apariția primilor fulgi de zăpadă munca grădinarului nu se oprește aproape niciodată.

Tot timpul găsești câte ceva de făcut, de amenajat și de plantat. Și cu cât ai mai multe de făcut cu atât te simți mai bine. Te uiți mereu plin de mândrie la grădina ta viu colorată, la oaza ta de liniște și de relaxare.

Dar ce-ai spune despre o grădină mereu verde? O poți avea dacă alegi culturi mixte de legume și plante. O soluție modernă și eficientă prin care poți avea legumele mult dorite pe tot parcursul anului.

O grădină mereu verde este o grădină colorată și aromată indiferent de anotimp. În plus, mănânci sănătos pe toată durata anului având mereu la îndemână ceva proaspăt și savuros. Citește 10 sfaturi pentru grădinarii începători.

Care sunt avantajele acestor culturi și cum le poți pune în practică în propria grădină voi încerca să-ți explic în continuare.

Dar, până să intrăm în detalii tebuie să îți spun că toate sfaturile de mai jos pot fi aplicate cu ușurință chiar și de către cei mai puțin experimentați.

Așadar, dacă ești un grădinar începător, dornic să învețe cum să folosească eficient grădina sa, nu ai de ce să îți faci griji. Amenajarea unei culturi mixte de legume și plante se realizează ușor, atâta timp cât știi ce plante pot fi combinate cu succes.

Avantajele culturilor mixte de legume și plante

Efectul cromatic nu este singurul avantaj al unor culturi combinate de legume și plante. Aceste culturi au numeroase beneficii pentru grădina ta și reprezintă o sursă permanentă de sănătate pentru tine.

Pe scurt, iată de ce trebuie să plantezi mai multe tipuri de legume și de plante în același timp:

  • Nu este nevoie să pregătești solul de mai multe ori în același an. O faci o singură dată, indiferent de câte tipuri de plante alegi să combini. Solul se fertilizează, se sapă și se greblează la început de sezon. Apoi se trece la partea de semănat.
  • Nu este necesară îngrijirea atentă a straturilor cultivate. Deoarece vei avea plante de dimensiuni și structuri diferite buruienile își fac apariția izolat, sau cu greutate. Așadar, nu va trebui să plivești straturile așa cum o faci dacă cultivi un singur tip de legumă / start.
  • Se previne apariția bolilor și a dăunătorilor. Fiecare plantă are proprietăți diferite. Plantele vecine vor deveni o adevărată barieră naturală împotriva dăunătorilor, rol care se va schimba mereu în funcție de tipul plantei și al dăunătorilor existenți.
  • Ai o grădină mereu verde. În funcție de ceea ce cultivi va exista pe tot parcursul anului un anumit tip de legumă care va produce rod. Poți alege să combini soiuri de primăvară cu cele de vară și de toamnă târzie pentru a te putea bucura de plantele tale pentru mai mult timp.
  • O parte dintre plantele cultivate devin în final îngrășământ natural pentru legumele rămase.
  • Folosești eficient potențialul nutritiv al grădinii tale. O cultură mixtă de legume și plante va folosi toate resursele naturale ale solului pe toată durata anului în curs. Pe scurt, se realizează o rotație a culturilor în același an agricol.

Sfaturi pentru combinarea diverselor tipuri de plante și legume

Înainte de a alege o anumită combinație de culturi, ține în minte următorul lucru: plantele aromatice (sau pe scurt condimentele) sunt „doctorii grădinii”; ele protejează celelalte plante și sunt adevărate bariere împotriva dăunătorilor.

Să vedem acum care sunt culturile asociate pentru cele mai populare legume cultivate în grădinile de la noi:

Pentru roșii poți alege culturile asociate de morcov, țelină, spanac, salată, sparanghel, mentă, oregano sau ceapă.

Pentru salată poți alege culturi mixte cu mărar, sfeclă roșie, castravete, gulie, spanac, ridichi, fasole, morcov sau căpșuni.

Printre semințele de pătrunjel poți planta în siguranță ardei, porumb dulce, tomate, sfeclă roșie, varză, mazăre sau asparagus.

Leușteanul se combină de minune cu mai toate plantele fiind un bun „doctor” împotriva dăunătorilor frecvenți. O scurtă mențiune: leușteanul nu se va descurca foarte bine în preajma rubarbei.

Dacă vrei o cultură de fasole asociată cu alte legume, poți alege: castravete, salată, spanac, morcov, varză sau conopidă.

Castravetele intră în culturi mixte dacă se folosește împreună cu țelină, varză, fasole urcătoare, ceapă, cartof, mazăre, morcov, cimbru, fenicul sau mărar.

O cultură mixtă de ardei trebuie să conțină ceapă, castraveți, dovlecei, pătrunjel, praz, roii, rozmarin, usturoi sau leuștean.

Acestea sunt cele mai populare culturi mixte de legume și plante pe care le poți obține în grădina ta. Combină legume de adâncime cu legume de suprafață și alege să pui împreună plante timpurii cu legume cu rod târziu. În acest fel vei folosi eficient nutrienții din sol dar și spațiul pe care îl ai la îndemână.

Dacă ai întrebări, sau dacă vrei să afli și alte sfaturi în ale grădinăritului citește și recomandările noastre din Calendarul Grădinarului.

Publicat de: 27 iun 2019
Vizualizări: 6143
(Voturi: 651, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier