Mai ții minte frumoasa copilărie în care adormeam cu capul pe pieptul mamei care ne citea înainte de culcare? Cu toții ne imaginam cum ar fi să avem o grădină despre care să se scrie povești. Din cuvintele cuceritoare parcă ieșea mirosul divin al florilor.
Dacă vrei să faci o poveste să devină realitate în grădina ta, atunci căldărușa este alegerea potrivită. Aceasta este o plantă erbacee perenă care ajunge până la 80cm înălțime. Ea este cunoscută în primul rând datorită culorilor sale fortifiante care încântă toate privirile.
Cum se plantează căldărușa?
Mai jos ți-am pregătit câțiva pași simpli și utili despre cum se plantează căldărușa și ce îngrijiri trebuie să îi acorzi pentru a obține o grădină ca în basme.
Pasul 1: pregătirea terenului pentru plantarea căldărușei
Plantarea semințelor de căldărușă se face primăvara, de regulă în martie și aprilie.
Locul unde alegi să plantezi căldărușa trebuie să fie pe un sol fertil, proaspăt mărunțit și expus la soare, acesta fiind principalul responsabil în formarea florilor și a intensității culorilor acestora. Se dezvoltă la fel de bine și în condiții de semi-umbră, de exemplu în fața unor arbuști.
Căldărușa este pretențioasă la capitolul distanță, astfel încât nu îi face bine să fie în preajma altor plante perene.
Dacă le plantezi la o distanță de 30-40 cm între ele, pe lângă faptul că vei obține un rezultat fabulos, ele totodată se vor autoînsămânța.
Pasul 2: plantarea propriu-zisă a căldărușei
După ce ai găsit locul potrivit pentru plantarea căldărușei, urmează momentul în care scoți semințele din pachet și le plantezi la o distanță de 5-10 cm, după care le acoperi cu un strat de pământ.
Stropirea plantei va trebui făcută în mod echilibrat, astfel încât după plantare trebuie udată mai des, însă solul trebuie lăsat să se usuce la suprafață, între două udări.
Cum se îngrijește căldărușa?
Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ai plantat cu succes căldărușa.
Cu toate că nu are nevoie de o îngrijire deosebită, noi ți-am pregătit câteva sfaturi practice pentru a te bucura cât mai mult de ea.
- Imediat după plantarea căldărușei este bine să elimini drajonii, adică lăstarii care cresc în mugurii situați pe rădăcini. Este un lucru important de făcut deoarece ei se hrănesc din nutriția florilor. Aceștia se vor îndepărta prin rupere, pe toată durata, atunci când ajung la 5-6 cm lungime.
- Dacă nu dorești să se autoînsămânțeze atunci trebuie să elimini tijele florale imediat după trecerea florilor.
- Pentru a mări perioada de înflorire, poți tăia florile pălite.
- În timpul primăverilor secetoase, este bine să o stropești o dată la două săptămâni.
- Cu cât are o lumină mai îmbelșugată iarna și primăvara, cu atât va avea o calitate superioară.
- Căldărușa înflorește primăvara în lunile mai-iunie, dar alteori înflorește și în luna august dacă vara este foarte caldă.
Care sunt beneficiile căldărușei?
Pe lângă aspectul său captivant, căldărușa are și o serie de efecte terapeutice.
- Fitoterapie
Se poate folosi în fitoterapie, pentru tratarea stărilor de amorțeală, nervozitate și afecțiuni ale pielii. Prepară o infuzie de 25g plantă uscată la o cană mare cu apă clocotită, iar după ce se răcește, aplică comprese locale pe zonele rănite ale pielii. Repetă în acest mod atât dimineața, cât și seara, până la recuperare.
- Mușcături de insectă
Frunzele sale sunt un remediu bun contra înțepăturilor de insecte.
- Eliminarea aftelor
Gargara elimină aftele. Pregătește maxim două frunze la o 250 ml de apă clocotită amestecând cu alte plante.
- Remediu pentru ulcerații
Planta trebuie răsfirată și conservată la loc uscat, iar apoi aplicată pe zonele afectate sub formă de comprese fierbinți cu infuzie din ea.
Sperăm că au fost utile sfaturile noastre pentru plantarea și îngrijirea căldărușei și nu ezita să ne contactezi în caz că ai nevoie de ajutor.
Îți urăm mult spor la grădinărit și te invităm să descoperi și alte sfaturi utile de pe blogul nostru.