Dacă și ție îți lasă gura apă când auzi de castane coapte, atunci pregătește-te să afli cât mai multe despre aceste delicatese, bogate în fibre vegetale, minerale și vitamine.
Pentru a te bucura de aroma și proprietăților castanelor comestibile, poți alege să plantezi un castan chiar în propria grădină. Dacă ai mai mult teren, te poți gândi serios la înființarea unei culturi de castani comestibili și chiar la deschiderea unei mici afaceri.
Înainte de a lua o hotărâre, hai să afli mai multe despre plantarea și îngrijirea castanului comestibil.
Ce trebuie să știi despre castanul comestibil
Originar din Asia Mică sau sudul Europei, castanul se adaptează foarte bine la noi în țară, în zonele colinare. Maramureș, Oltenia și Banatul sunt cele mai favorabile zone pentru cultura de castan comestibil.
Castanul se adaptează bine în zone cu temperaturi medii anuale de aproximativ 9°C, fiind sensibil la îngheț. Temperaturile de sub - 25°C îi afectează în mod direct rezistența.
În ceea ce privește lumina, castanul nu este pretențios, dezvoltându-se armonios și în zonele parțial însorite. Pentru un castan comestibil cu o dezvoltare optimă, cel mai bine este să alegi soluri fertile, cu un pH cuprins între 4.8 și 6.5.
Excesul de umiditate din sol nu este recomandat.
În interval de 3 ani, puietul de castan comestibil atinge 1 m și poate oferi fructe timp îndelungat. La maturitate, castanul comestibil ajunge la 35 m și poate rodi și pentru 300 de ani.
Metode sigure de plantare a castanului comestibil
Prima etapă necesară este pregătirea terenului pentru plantare. Regulile sunt aceleași ca pentru înființarea oricărei culturi pomicole. Ai grijă ca terenul ales să fie bine curățat de resturi vegetale.
După curățarea terenului la suprafață și în subteran, este necesară nivelarea și aplicarea fertilizantului. Pentru integrarea completă a îngrășămintelor în sol, ară terenul la o adâncime de 30 – 35 cm.
Perioada prielnică pentru plantarea castanului este toamna. Cea mai sigură schemă de plantare presupune 8 m distanță între puieții de castan și 9 m distanță între rânduri.
Odată aleasă schema de plantare, următoarea etapă implică marcarea cu un țăruș a poziției fiecărui castan. Gropile de plantare trebuie să respecte următoarea dimensiunea 40 x 40 x 40 cm.
Reguli de îngrijire a castanului comestibil
Un aspect care ține de grija și atenția față de castanii comestibili pe care urmează să-i plantezi este fasonarea rădăcinilor. Scopul este să elimini zonele afectate și rădăcinile moarte.
Rădăcinile vii se scurtează cu aproximativ 22 cm. După fasonare, rădăcinile trebuie mocirlite cu un amestec din balegă, apă și pământ galben.
Vestea bună e că arbustul de castan comestibil nu este pretențios. Ai grijă la bolile și dăunătorii care pot ataca planta.
Află mai multe despre boli și dăunători ai plantelor.
Cea mai des întâlnită boală este pătarea frunzelor. În caz de dăunători, cei mai aprigi dușmani ai castanului sunt cicadele, viespea castanului și molia minieră a frunzelor.
Observă cu atenție orice semn de deteriorare a arbustului și aplică tratamente fitosanitare, recomandate în magazinele de profil.
Tăierile sunt un alt detaliu de care e bine să ții cont. În mod natural, castanul dezvoltă coroane bine aerisite, motiv pentru care tăierile nu-ți vor consuma mult timp sau energie.
Pentru a stimula dezvoltarea ramurilor tinere, cele bătrâne vor fi îndepărtate. Spre deosebire de alți arbuști, la castanul comestibil, lăstarii NU se scurtează anual.
Proprietățile castanelor comestibile pentru sănătate
Castanele comestibile nu sunt doar un răsfăț culinar, ci și un sprijin real pentru sănătate. Bogate în amidon, potasiu, magneziu, calciu și vitaminele A, B2, E și C, castanele comestibile pot fi folosite în scop terapeutic.
Descoperă împreună cu noi proprietățile curative ale castanelor!
- au rol antidepresiv și combat oboseala și nervozitatea;
- scad riscul de calculi biliari;
- scad riscul de boli cardiovasculare și de diabet tip 2;
- combat anemia și reglează tractul digestiv;
- stimulează sistemul imunitar.
Prelucrate, castanele pot fi folosite și în scop cosmetic. O mască de castane cu miere de albine este potrivită pentru toate tipurile de ten și are o puternică funcție antiinflamatoare.
Acest tip de mască protejează tenul împotriva razelor ultraviolete și echilibrează secreția glandelor sebacee.
Acum că ai toate detaliile despre o cultură bogată, sperăm că vei începe curând procesul de plantare și îngrijire a castanilor comestibili.
Pentru mai multe informații și planuri legate de grădinărit, fii prezent pe blogul GrădinaMax, în secțiunea de sfaturi și recomandări. De asemenea, GrădinaMax te așteaptă cu multe promoții la fructe delicioase.
Mult spor în toate, drag grădinar! Pe curând!