Întotdeauna ți-ai dorit să ai o grădină de legume completă. Și, pe lângă cultura de fasole, cea de morcovi sau de roșii, te-ai gândit ca anul acesta să încerci ceva nou: plantarea și îngrijirea vinetei. Practic, să înființezi o cultură de vinete.
Însă ai câteva emoții la acest capitol. Dacă nu merge totul așa cum îți dorești, iar recolta nu va fi conform așteptărilor tale?
Ei bine, nu te teme. Suntem aici să te ajutăm. O să vezi cât de ușor este să obții o recoltă de vinete sănătoasă și viguroasă.
Rămâi cu noi și află mai multe despre cum să plantezi și să îngrijești vinete ca să ai o grădină completă de legume și să te bucuri de gustul acestora.
Obținerea răsadurilor de vinete
Ca să ai o cultură viguroasă de vinete, trebuie să începi cu răsaduri sănătoase. Acesta este secretul. Pentru a obține răsaduri de vinete, uite ce trebuie să faci:
- plantează semințe de vinete într-o răsadniță bine igienizată la interior, într-un amestec de pământ și nisip amestecat cu turbă;
- ai grijă ca temperatura să fie constantă, între 22-26 grade Celsius, pentru ca germinarea să se producă rapid;
- formează un spațiu pentru semințe de cel puțin 3 centimetri adâncime;
- lasă aproximativ 5-7 centrimetri între răsaduri;
- plantează semințele;
- irigă solul.
Nu uita să plasezi răsadnița într-un loc însorit sau să folosești neoane speciale care să asigure viitoarelor răsaduri lumina de care au nevoie.
Dacă respecți condițiile de mai sus, răsadurile de vinete se vor dezvolta frumos. Însă, cu cât răsadurile încep să se dezvolte mai bine, cu atât mai mult trebuie să le monitorizezi pentru a începe procesul de rărire.
Așa că, plăntuțele care au un ritm de dezvoltare mai lent sau sunt îngălbenite și veștejite, trebuie eliminate.
Cum să transplantezi răsadurile de vinete
Ca răsadurile de vinete să nu se ofilească, trebuie plantate în câmp deschis doar atunci când temperatura este stabilă și nu scade sub 16 grade Celsius. Așa că, pentru rezultate bune, transplantează răsadurile începând cu luna mai.
Fii atent și la locul de plantare deoarece vinetele sunt mari iubitoare de soare. Plantează-le în așa fel încât să razele soarelui să nu fie filtrate de alți copaci. Dacă răsadurile de vinete sunt plantate într-un loc slab iluminat, acestea stagnează și nu se mai dezvoltă.
Distanța dintre plăntuțe trebuie să fie de cel puțin 50 centimetri, iar distanța dintre rânduri de 90 centimetri.
Irigă solul bine înainte de plantarea răsadurilor.
Află cum să păstrezi răsadurile sănătoase până la plantare.
Apoi, efectuează gropi cu o adâncime de aproximativ 15 centrimetri, cu un diametru mai mare pentru ca răsadurile de vinete să poată fi introduse cu tot cu pământul în care s-au dezvoltat.
După ce plantezi tinerele răsaduri, tasează ușor pâmântul din jurul rădăcinilor și irigă-le. Acestea au nevoie de multă apă în primă fază pentru a prinde rădăcini sănătoase. Mai mult, ai grijă să le irigi doar la rădăcini, niciodată pe organele aeriene.
Plantarea și îngrijirea vinetei
După ce te-ai ocupat de transplantarea răsadurilor și te-ai asigurat că acestea au toate condițiile pentru o dezvoltare armonioasă, trebuie să fii atent și la dezvoltarea ulterioară a lor.
Monitorizează atent plantele și curăță-le de buruieni cu grijă, pentru a nu le afecta sistemul radicular. De altfel, dacă te confrunți cu o creștere accelerată a buruienilor, poți folosi un erbicid cu spectru larg de acțiune.
Totuși, îți recomandăm să nu folosești erbicide în perioadele de secetă pentru a nu afecta cultura de vinete.
Sapă solul în care le-ai plantat de cel puțin 2 ori pe lună pentru a-l afâna.
Ține cont de faptul că vinetele au nevoie de apă în cantitate mare, deoarece lipsa acesteia afectează planta și, ulterior, recolta. Este recomandat să ai un sistem de irigare complet pentru a nu te lovi de probleme de acest tip.
Procedura de fertilizare la vinete are două faze:
- prima fertilizare se face la 20 de zile după ce ai plantat răsadurile;
- a doua fertilizare la 10 zile după prima fertilizare.
Ține cont de indicațiile care se află pe broșura substanțelor de fertilizare.
Ești pregătit să începi plantarea și îngrijirea vinetei? Pentru mai multe sfaturi în ceea ce privește cultura vinetelor, nu uita să-i contactezi pe experții GrădinaMax.
De asemenea, pentru mai multe sfaturi și recomandări, te așteptăm pe blogul GrădinaMax, secțiunea legumicultură.
Să ai spor și recoltă bogată!