Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum cultivi fasolea păstăi în grădină? Recomandări de semănare și îngrijire

Fasolea păstăi este una dintre legumele de bază pentru o alimentație sănătoasă. Ușor de plantat și îngrijit, păstăile de fasole verde și galbenă au multiple beneficii asupra organismului.

Fasolea verde este bogată în vitaminele A, C, K, B6 și în calciu, fier, mangan și potasiu. Conține de asemenea un procent ridicat de fibre, puține calorii și zero colesterol. Prin urmare, fasolea verde ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, combate constipația și întărește sistemul osos.

Reguli de plantare fasole păstăi

Fasolea galbenă este și bogată în diverse vitamine și minerale, printre care: B, C, E, fier, magneziu, potasiu și zinc. Consumul frecvent de fasole galbenă contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului și susține metabolismul.

Indiferent care dintre cele două sortimente este preferatul tău, te invităm să afli cum plantezi și îngrijești fasolea păstăi.

Reguli pentru plantarea și îngrijirea păstăilor de fasole în grădină

1. Perioada optimă de sădire

Păstăile de fasole se plantează fie la sfârșitul lunii aprilie, fie la începutul lunii mai, atunci când temperatura începe să crească.

Poți să cultivi fasolea păstăi alături de sfeclă roșie, varză, salată, roșii și ridichi. Totodată, evită să o plantezi alături de usturori sau ceapă ori după culturi de castraveți și mazăre.

Învață și cum obții o cultură bogată de roșii.

2. Caracteristicile solului

Fasolea păstăi se dezvoltă cel mai bine în soluri fertile, cu un grad ridicat de permeabilitate. În consecință, te sfătuim să eviți solurile compacte, argiloase, nisipoase sau calcaroase.

Pentru a afla mai multe informații despre procesul de fertilizare, citește articolul nostru și află cum fertilizezi corect solul.

3. Condițiile climatice

Conditii climatice fasole pastai

Atât fasolea verde, cât și cea galbenă cresc armonios dacă au parte de căldură din belșug. Pentru a germina, semințele au nevoie de o temperatură cuprinsă între 8 și 10 grade Celsius. Pe durata procesului de vegetație, păstăile de fasole necesită o temperatură de minim 20 de grade Celsius, până la maxim 25 de grade Celsius.

De asemenea, fasolea este rezistentă în lunile de secetă, dacă beneficiază de o cantitate moderată de apă în mod constant.  

4. Sfaturi pentru semănarea păstăilor de fasole

Înainte de plantarea propriu-zisă, este indicat să lași semințele de fasole la înmuiat în apă, timp de 12 ore. Acest procedeu stimulează mai târziu germinația plantei, iar tu vei avea culturi bogate.

În cazul soiurilor de fasole care au tulpina scurtă, acestea se plantează la o adâncime de aproximativ 4-5 centimetri și la o distanță de aproximativ 60 de centimetri între rânduri și de aproximativ 10 centimetri între plantele situate pe același rând.

Semanare fasole pastai

Soiurile de fasole urcătoare se cultivă în cuiburi de 70/50 de centimetri, cărora trebuie să le înfingi câte un arac. Rolul acestuia este de a susține dezvoltarea ulterioară a plantei. De asemenea, distanța optimă de plantare este de aproximativ 20 de centimetri între cuiburile de pe același rând și de 1 metru între rânduri.

5. Sfaturi pentru îngrijirea păstăilor de fasole în grădină

  • Fasolea păstăi trebuie udată moderat, însă are nevoie de mai multă apă imediat după plantare și în perioada de formare a florilor și fructelor.
  • Culturile de fasole păstăi trebuie prășite frecvent pentru a elimina buruienile care cresc în jurul acestora.
  • În cazul soiurilor de fasole păstăi urcătoare, este indicat să rărești plantele și să lași în jur de 2 sau 3 în fiecare cuib.
  • Bolile și dăunătorii păstăilor de fasole trebuie tratate cu produse achiziționate din magazinele de specialitate.

Recomandări pentru recoltarea și depozitarea păstăilor de fasole

Recomandari depozitare fasole pastai

După ce păstăile de fasole încep să se formeze, poți începe recoltarea acestora la un interval de 2 sau 3 zile. Pentru a fi sigur că păstăile pot fi culese, verifică ca acestea să fie flexibile.

Ideal este să recoltezi fasolea fie dimineața devreme, fie seara, după lăsarea întunericului, pentru a evita deshidratarea lor.

În ceea ce privește depozitarea păstăilor de fasole, asigură-te că dispui de un spațiu răcoros, cu o temperatură constantă cuprinsă între 2 și 10 grade Celsius. Ele pot fi păstrate în astfel de condiții timp de 2 sau 3 săptămâni.

Pentru conservarea păstăilor de fasole pe termen lung, îți recomandăm să le congelezi.

La final, sperăm că toate sfaturile privind cultivarea și îngrijirea păstăilor de fasole te vor ajuta să obții culturi bogate. Pentru mai multe informații legate de grădinărit, te invităm să citești cele mai recente articole de pe blogul Grădina Max.

Publicat de: 12 noi 2019
Vizualizări: 96634
(Voturi: 33, Evaluare: 3.5)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier