Comenzi telefonice şi consultanţă
0

5 sfaturi de urmat pentru o cultură bogată de roșii

Te gândești cum ai putea să ajungi să ai o cultură bogată de roșii în propria gospodărie? Sau, poate vrei să crești calitatea tomatelor românești cu care ieși pe piață la sfârșitul fiecărui sezon agricol?

Dacă vrei să îmbunătățești atât serviciile pe care le oferă afacerea ta, cât și veniturile pe care aceasta ți le aduce trebuie să știi că succesul constă în abordarea pe care o ai și în produsele pe care alegi să le cultivi.

De aceea este important să te documentezi permanent și să încerci să perfecționezi modul în care ai grijă de cultura ta, începând de la cultivarea roșiilor și până la culegerea legumelor ajunse la maturitate.

În primul rând, urmărește cererea și oferta existentă pe piața agricolă de la noi. Consumatorii pun un tot mai mare accent pe produsele naturale, din culturi certificate biologic și care provin din răsaduri românești.

Aliniază-te acestor tendințe și încearcă să cultivi tomate din soiuri de roșii autohtone; nu pune un prea mare accent pe perfecțiunea estetică a roșilor – vei vedea, sunt mai apreciate legumele cu imperfecțiuni, ca dovadă a procesului natural de creștere și dezvoltare.

În acest fel poți fi sigur de calitatea recoltei, de autenticitatea gustului și de porția de sănătate de care beneficiezi cu fiecare roșie pe care o consumi. Și dacă te gândești să vinzi atunci succesul este pe jumătate garantat deoarece roșiile tale vor fi la mare căutare.

Dar, cum ajungi să ai o cultură bogată de roșii, fără a folosi substanțe nutritive artificiale? Mai jos poți citi 5 sfaturi ușor de urmat pentru creșterea eficientă a roșilor în grădină, sau în solarii.

5 sfaturi de urmat pentru o cultură bogată de roșii

Asigură-te că soiul ales poate fi plantat în mediul agricol pe care îl ai la dispoziție

Ai grijă atunci când alegi soiul de tomată – există răsaduri de câmp și de seră; ai grijă să nu încurci aceste elemente pentru că planta va avea probleme în a se adapta la condițiile de mediu, ceea ce va cauza o recoltă modestă din cauza perioadei de vegetație mai scurtă, a unei polenizări slabe etc.

Adaptează lumina și căldura pentru rezultate perfecte

Există ideea greșită conform căreia dezvoltarea tomatelor (și în special aceea a răsadurilor de roșii românești) necesită o temperatură cât mai crescută.

De fapt, temperatura recomandată pentru a obține o cultură bogată de roșii este de 8-10 grade Celsius pe timp de noapte. Ziua, planta ar trebui să beneficieze de lumină timp de 15-16 ore.

O temperatură prea scăzută poate usca planta, în timp ce o temperatură prea ridicată o poate arde. Dacă roșiile cresc în solarii ai grijă ca stropii de apă care se formează pe folia superioară să nu cadă direct pe plantă – folosește plase speciale pentru a-ți proteja răsadurile.

Udă plantele conform cu recomandările soiului

Atunci când achiziționezi răsaduri de roșii vei primi toate detaliile și caracteristicile soiului pe care l-ai ales.

Respectă aceste indicații și fii atent la cantitatea de apă pe care o utilizezi pentru irigarea corectă: de regulă culturile de tomate trebuie irigate o dată la 7-10 zile, din abundență. Ai grijă să nu uzi frunzele pentru a  evita pătarea acestora sau apariția manei.

Copilește lăstarii sălbatici

Pentru o recoltă bogată de roșii este important să copilești lăstarii sălbatici (ruperea acestora este recomandată atunci când au o dimensiune de aproximativ 3, 4 cm).

În acest fel planta de tomată se dezvoltă sănătos și nu se sălbăticește – are o productivitate crescută și gogonelele se coc într-un timp mai scurt, fără a fi dăunată roșia matură.

Ai grijă de tupina tomatei

Pentru o bună dezvoltare a plantei de tomată este recomandată utilizarea unui sistem de prindere pe sfoară – tulpina se răsucește de-a lungul sforii pentru a se evita ruperea ei.

În același timp se recomandă ruperea vârfurilor plantelor – nu ne dorim ca acestea să ajungă pletoase, ne dorim ca producția să fie una rentabilă și sănătoasă.

Alături de aceste sfaturi practice care se pot aplica ușor de către orice gospodar, fie că face agricultură din pasiune sau pentru a comercializa produse, sunt recomandate și alte măsuri care pot asigura o cultură bogată de roșii:

  • Folosește îngrășământ natural înainte de a planta roșiile, însă evită excesele – solul se poate arde.
  • Alege răsadurile care nu sunt înflorite – acestea sunt deja mature și vor avea nevoie de mai multă apă și atenție (nu au o rețea de rădăcini formată pentru a susține greutatea răsadului și cel mai probabil se vor rupe).
  • Îngrijește răsadurile de roșii - aplică măsuri profilactice specifice fiecărei etape de dezvoltare a tomatelor.
  • Evită aplicarea de îngrășământ în cursul dezvoltării plantei și, dacă dorești roșii cu adevărat naturale, nu aplica substanțe care grăbesc creșterea plantei sau procesul de coacere a gogonelelor.

După cum poți vedea, creșterea tomatelor nu presupune neapărat un proces complicat și costisitor.

Indiferent de nivelul la care vrei să aduci cultura ta de roșii sunt mereu soluții prin care poți învăța cum să eficientizezi acest proces agricol.

Echipa GrădinaMax îți stă la dispoziție cu sfaturi și cu consultanță de specialitate, așadar dacă ai întrebări nu ezita să ne contactezi – utilizează formularul de contact de mai jos și un reprezentant te va contacta în cel mai scurt timp posibil.

Publicat de: 04 apr 2019
Vizualizări: 16498
(Voturi: 3362, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier