Roșiile sunt plante originare din America Centrală și de Sud, comercializate pe scară largă în toată lumea. Mai mult, roșiile sunt un ingredient de bază în gastronomia multor popoare.
Roșiile sunt de diferite soiuri și dimensiuni, dar se disting și prin varietatea cromatică: roșii, galbene, verzi sau mov.
De regulă, producerea roșiilor se face în sere, solarii sau în teren deschis, fiind necesară respectarea unor reguli de bază.
Urmează sfaturile experților GrădinaMax și vezi cum procedezi pentru cultivarea semințelor de roșii în orice mediu.
Cultivarea semințelor de roșii: reguli de aur
Când vorbim despre cultivarea roșiilor, trebuie să înțelegi că există două metode importante, ușor de pus în practică și de cei care sunt la început de drum în tainele grădinăritului.
Iată metodele pe care e bine să le aplici și tu!
Semănatul se poate face în 2 metode:
1. Pe pat germinativ.
2. În tăvițe alveolare.
ATENȚIE!
În ceea ce privește semănătatul pe pat germinativ, evită patul germinativ cald pe gunoi de grajd. Această metodă nu este recomandată pentru obținerea unui răsad profesional, uniform și calitativ.
În plus, pierderile economice sunt crescute dacă folosești semințe hibrid profesionale.
Vezi și articolul nostru despre 5 sfaturi de urmat pentru o cultură bogată de roșii.
Avantajele utilizării alveolelor pentru cultivarea semințelor de roșii
Spre deosebire de cultivarea semințelor roșiilor pe pat germinativ, semănarea acestora în tăvițe alveolare este mai avantajoasă.
Descoperă împreună cu noi motivele!
- Pot fi lăsate cu 7-10 zile mai mult până la repicare, datorită distanțelor între plante mult mai mari decât pe patul germinativ.
- Rănirea rădăcinilor tinere la operația de repicare este diminuată la minimum față de cazul în care plăntuțele sunt luate din patul germinativ, unde firele radiculare ale unei plăntuțe s-au întrepătruns cu cele ale vecinelor.
- Răsadul este mai viguros datorită densității mici între plante;
- Uniformitatea răsadurilor este foarte bună.
Lucrări tehnologice potrivite pentru cultivarea semințelor de roșii
Una dintre cele mai populare tehnologii de cultivare a semințelor de roșii este palisarea.
Palisarea tomatelor în ciclul I se realizează în două moduri:
1. Palisarea pe ață
Palisarea pe ață se utilizează în special în sere și mai puțin în solarii. Această metodă necesită un solar cu o structură de rezistență solidă care să nu cedeze greutății plantelor.
Palisarea pe ață presupune 3 metode simple de fixare a aței pentru a susține planta:
utilizarea unui inel special de prindere a aței și plantei;
legarea aței la baza plantei;
legarea aței de un țăruș care este înfipt în pământ lângă plantă.
Indiferent de metoda aleasă, conducerea tomatelor pe ață se face prin răsucirea periodică a tulpinii în jurul aței. Operațiunea se realizează de aproximativ două ori pe săptămână.
Evită să alegi ață subțire pentru că există riscul ca planta să se rănească prin tăiere, sub acțiunea propriei greutăți.
2. Palisarea pe araci
Înfige aracii în pământ cât mai aproape de plantă, dar cu atenție. Ține cont că trebuie să duci la bun sfârșit o operațiune minunțioasă, pe parcusrul căreia să eviți rănirea și distrugerea fascicolelor radiculare.
Specialiștii recomandă ca după fixarea aracilor, să se administreze prin apa de irigare un fungicid sistemic, capabil să micșoreze riscul îmbolnăvirii plantelor în această fază.
De asemenea, amintește-ți să legi planta cu ață periodic, sub formă de buchet. Prin legare, planta trebuie să fie bine fixată de arac, astfel încât să-i fie asigurată susținerea.
Utilizarea aracilor simplifică și procesul de stropire a roșiilor, mai ales dacă ne bucurăm de o recoltă bogată, cu densitate mare.
Sperăm că sfaturile noastre despre cultivarea semințelor de roșii sunt ușor de pus în aplicare și îți vor aduce o recoltă așa cum ai visat mereu.
Pentru mai multe trucuri despre grădinărit, te invităm pe blogul GrădinaMax, în secțiunea legumicultură.
Găsește și alte semințe de legume în catalogul nostru de produse și transformă-ți grădina într-o oază de culoare și sănătate.
Pe curând!
Cel mai mic preț în 30 de zile:* 33.90 lei
imi place la voi. vreau sa imi spuneti ce trebuie sa fac dupa ce am plantat rasadul de rosii fara arac in gradina?
Bună ziua,
Ne bucurăm că vă plac articolele de pe blogul nostru.
Aveți aici un material care vă va ajuta în continuare Obține o cultură bogată de roșii: 5 sfaturi ușor de aplicat (gradinamax.ro).
O zi frumoasă!