Delicioasele vedete ale salatelor de vară și ale sosurilor roșii au devenit o necesitate în orice gospodărie. Mirosul și gustul roșiilor naturale ne întorc cu gândul la grădina bogată în legume a bunicilor.
Se spune că secretul unor roșii bine crescute constă în sfaturile venite din partea iscusiților agricultori care au învățat din propriile greșeli cum să aibă parte de culturi bogate de roșii.
Plantarea răsadurilor în mod corect și în mediul potrivit este cel mai important pas pentru a te bucura de roșii pline de gust, culoare și vitamine, direct din grădina ta. În acest sens, află în continuare recomandări practice de îngrijire a răsadurilor de roșii.
Înainte de pregătirea răsadurilor de roșii
Roșiilor le place căldura și sunt sensibile la schimbările de temperatură sau la frig. Este indicat ca semințele de roșii să fie plantate în pimăvară, atunci când temperatura solului are minim 12° Celsius.
Fiecare regiune a țării diferă din punct de vedere termic, deci ține cont de temperaturile și precipitațiile din zona în care cultivi roșiile. Am menționat și precipitațiile deoarece lumina soarelui contribuie semnificativ la o recoltă bogată de roșii. Astfel, un cer înnorat în permanență nu le ajută să se dezvolte și în acest caz este necesară aplicarea luminii artificiale în spațiile destinate roșiilor.
Să te apuci devreme de semănat roșiile este de cele mai multe ori varianta mai puțin inspirată. Important este să calculezi în perspectivă momentul mutării primelor răsaduri de roșii în grădină. Citește și articolul nostru legat de cultivarea roșiilor pentru a afla mai multe informații despre modalitățile de plantare ale semințelor de roșii.
Pregătirea răsadurilor de roșii
Pământul folosit la plantarea semințelor de roșii trebuie să fie unul de calitate. Un amestec ideal poate fi constituit din pământ, nisip și turbă. Soiurile de semințe de roșii de pe piață se regăsesc într-un număr din ce în ce mai mare.
La GrădinaMax ai de unde alege, de exemplu semințe de roșie Betalux - un soi ușor adaptabil la schimbări climatice sau roșia Alka – soi foarte productiv ce crește și în câmp și în solarii sau sere. Totodată poți alege între soiuri de roșii timpurii sau de vară.
După alegerea pământului, un pas important este reprezentat de recipientele utilizate la plantarea semințelor. Ai posibilitatea de a utiliza vase din cadrul gospodăriei tale, cum ar fi cutii de margarină, iaurt, cofraje de ouă sau compartimente speciale pentru roșii, cumpărate din magazine. Este necesar să te asiguri că fundul vasului utilizat pentru creșterea răsadului de roșii este perforat. Găurile respective asigură drenajul apei.
Acum că ai știi ce pământ, semințe de roșii și de ce recipiente ai nevoie haide să vedem de ce reguli de plantare trebuie să ții cont.
Semănatul și udatul răsadurilor
Mai întâi de toate, recipientele sau tăvile în care vei pune semințele vor fi umplute cu pământ, în funcție de înălțimea și dimensiunea acestora. Oricum, 7 – 10 cm de pământ sunt suficienți.
Gaura în care vei așeza semințele nu trebuie să fie foarte adâncă, o simplă apăsare a pământului cu degetul fiind de ajuns. Distanța dintre semințe la plantare trebuie să fie de câțiva centrimetri astfel: aproximativ 2 centimetri între rănduri, respectiv un centimetru între semințe.
Acest lucru este necesar pentru a se dezvolta corespunzător și mai ales pentru ca rădăcinile să preia nutrienții necesari din sol. Răbdarea stă la baza unei semănări de roșii de succes.
După așezatul semințelor și a pământului peste acestea, udarea solului este esențială. Ulterior plantării, udatul pământului trebuie să aibă loc cu frecvența optimă astfel încât pământul să se mențină umed în permanență, nu înecat.
Ca și moment ideal de udare a răsadurilor de roșii, dimineața este recomandată. O modalitate de udare este să torni apa direct în tăviță fără ca aceasta să stagneze. Eviți astfel împrăștierea pământului sau a semințelor.
Mutarea sau rărirea răsadurilor
Rărirea răsadurilor este importantă dacă știi că ai pus mai multe semințe la un loc. În timpul acestei acțiuni este vitală protejarea rădăcinilor dezvoltate. Atunci când apar primele două frunze (Atenție! A nu se confunda cu primele tulpini.) a venit momentul să rărești răsadurile. După ce ai găsit loc fiecăruia, pământul poate fi hrănit cu azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf, magneziu, în funcție de caz.
Tranziția definitivă a răsadurilor de roșii afară trebuie făcută treptat. În limita posibilităților, în zilele călduroase, răsadurile pot fi lăsate 2-3 ore afară, durata fiind prelungită progresiv. Acest pas are denumirea de „călirea răsadurilor”.
După 55-60 de zile de la semănat și respectând rărirea și călirea răsadurilor, culturile de roșii ar trebui să aibă 4-6 frunze bine dezvoltate. Acum sunt gata de mutat afară, în grădină, bineînțeles dacă vremea se potrivește cu planul tău.
Noi îți dorim să ai parte de răsaduri sănătoase din care să crească roșii gustoase și hrănitoare, în fiecare sezon!