Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum se fertilizează corect solul: Tot ce trebuie să știi despre procesul de fertilizare

Procesul de fertilizare a solului este un aspect esențial pentru creșterea și dezvoltarea plantelor și legumelor. Acestea au nevoie de diverse elemente nutritive care contribuie la fixarea rădăcinii în sol, depozitarea substanțelor de rezervă, creșterea rezistenței la ger și stimularea masei vegetative.

Elementele nutritive de care toate plantele și legumele au nevoie sunt: azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, bor, cupru, mangan, zinc, fier și aluminiu. În lipsa lor, plantele și legumele fie nu cresc, fie se dezvoltă parțial.

De aceea, am pregătit un ghid al procesului de fertilizare care să te ajute să îngrijești corespunzător solul.

Procesul de fertilizare a solului: Sfaturi pentru aplicarea corectă a îngrășămintelor

1. Când se fertilizează solul?

De regulă, este necesar să aplici îngrășăminte primăvara și toamna.

Fertilizarea de primăvară se realizează spre finalul lunii mai. În acest fel, plantele și legumele beneficiază de toate substanțele nutritive de care au nevoie pe timpul verii, atunci când ritmul de creștere este mai lent.

Înainte de aplicarea îngrășămintelor, greblează solul și îndepărtează toate resturile uscate sau putrezite. De asemenea, este necesar să sapi pământul superficial pentru a asigura pătrunderea uniformă a îngrășămintelor.

Atenție însă: nu este indicat să fertilizezi solul înainte de luna mai, deoarece plantele și legumele beneficiază încă de efectele fertilizării solului din toamna precedentă.  

Proces fertilizare sol - Perioada de fertilizare

Fertilizarea de toamnă se efectuează după finalizarea lucrărilor de săpat și arat, însă nu mai devreme de sfârșitul lunii septembrie. Aceasta are rolul de a reface necesarul de elemente nutritive din sol și de a hrăni plantele și legumele până la fertilizarea din primăvara următoare.

Află și ce legume poți planta toamna și cum să fertilizezi solul.

Totodată, aplicarea îngrășămintelor toamna se suprapune și cu perioada de începere a înghețului, astfel că pâmântul este curățat de eventualele bacterii.

2. Care sunt tipurile de fertilizare?

În funcție de etapa de creștere a plantelor și legumelor, solul se fertilizează diferit:

  • Fertilizarea de bază: aceasta are loc primăvara și toamna când se aplică îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu. Ideal este să alegi sortimente de îngrășăminte lichide, sub formă de pulbere, granule sau greu solubile în apă, astfel încât să pătrundă cât mai adânc în sol.
  • Fertilizarea locală se aplică odată cu operațiunile de plantat pentru a asigura plantelor și legumelor toate substanțele nutritive esențiale pentru procesul de vegetație. Îngrășămintele se administrează fie în cuiburi, fie pe rândurile pe care urmează să fie semănate plantele ori legumele.

Tipuri de fertilizare sol

  • Fertilizarea fazială: este specifică mai ales în cazul legumelor. Aceasta poate fi aplicată pentru a fi sigur că solul dispune de toate resursele necesare perioadei de vegetație.
  • Fertilizarea extraradiculară: este necesară pentru a stimula sistemul radicular al anumitor plante cum sunt floarea soarelui sau sfecla de zahăr. Aceste tipuri de plante sunt cunoscute pentru consumul ridicat de substanțe nutritive în perioada de vegetație și de aceea este nevoie de o cantitate suplimentară de îngrășăminte.   

3. Ce fel de îngrășăminte se folosesc în procesul de fertilizare a solului?

Fertilizarea solului se realizează atât cu îngrășăminte organice, obținute în mod natural, cât și cu îngrășăminte chimice. Înainte de a decide ce tip de îngrășământ dorești să utilizezi în procesul de fertilizare a solului, este bine să ai în vedere anumite aspecte.

Îngrășămintele organice se descompun mai lent în sol, însă contribuie pe termen lung la îmbunătățirea calității acestuia. De asemenea, achiziționarea îngrășămintelor organice este mai costisitoare decât în cazul celor chimice. De menționat este și faptul că raportul de nitrogen, fosfor și potasiu din îngrășămintele organice este dificil de stabilit, astfel că nu ai certitudinea că aplici cantitatea necesară de substanțe nutritive.

Îngrășămintele chimice oferă rezultate imediate, iar raportul de nitrogen, fosfor și potasiu este cunoscut pentru fiecare tip de îngrășământ. Prin urmare, ai siguranța că plantele și legumele beneficiază de cantitatea optimă de elemente nutritive. Totodată, trebuie să reții faptul că utilizarea repetată a îngrășămintelor organice duce la deteriorarea calității solului pe termen lung și la acumularea unor substanțe toxice în sol.

4. Care sunt îngrășămintele organice utilizate pentru fertilizarea solului?

Ingrasaminte organice - Fertilizare sol

Tipurile de îngrășăminte organice cel mai des folosite sunt:

  • Gunoiul de grajd, care se lasă la fermentat timp de aproximativ 3-4 luni. Acesta se aplică de obicei în procesele de fertilizare realizate vara și toamna, până la efectuarea arăturii de toamnă.
  • Mranița este tot gunoi de grajd, cu diferența că acesta este mult mai bine fermentat și descompus.
  • Compostul, care este un amestec din deșeuri vegetale și animale, lăsate la fermentat.

Dacă vrei să te bucuri de efectele utilizării îngrășămintelor organice în procesul de fertilizare a solului, află cum obții compost organic în gospodărie.

5. Alte sfaturi legate de procesul de fertilizare a solului

Sfaturi proces fertilizare sol

Pentru a te asigura că fertilizezi corect solul, îți recomandăm să ții cont și de următoarele aspecte:

  • Informează-te despre particularitățile de fertilizare specifice fiecărui tip de legumă sau plantă pe care intenționezi să o sădești.
  • Respectă perioadele de fertilizare a solului.
  • În cazul îngrășămintelor chimice, aplică doar cantitatea indicată pe ambalaj.

La final, sperăm că informațiile privind procesul de fertilizare a solului te vor ajuta să obții culturi bogate de legume și plante. Pentru și mai multe recomandări din partea specialiștilor Grădina Max, te invităm să urmărești secțiunea de Sfaturi și Recomandări.

Publicat de: 04 noi 2019
Vizualizări: 21209
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Mircea
07 mai 2020

Nu am gasit nici o informatie privitoare la PH-ul solului ?????

GDiana
07 mai 2020

Mircea, PH-ul optim difera in functie de cultura. Te rugam sa specifici pentru ce fel de cultura te intereseaza acest aspect. O zi superba! :)

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier