Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Sfaturi utile pentru plantarea și replantarea cepei în grădină

Ceapa face parte din rândul legumelor care dau o savoare deosebită tuturor preparatelor culinare. Dincolo de prezența sa binevenită în sfera gastronomică, această legumă aduce beneficii numeroase pentru sănătatea organismului.

Bogată în vitaminele B1 și B2, fier și potasiu, ceapa scade nivelul colesterolului din sânge, previne anemia și fortifică sistemul imunitar. În plus, ceapa funcționează ca un antibiotic și antiseptic natural, fiind un ajutor de bază în lupta cu bacteriile sau infecțiile tractului urinar.

Ceapa poate fi folosită și pentru a alunga țânțarii care ne sâcâie pe timp de vară, protejându-ne de ciupituri neplăcute.

De aceea, merită să transformi ceapa într-o prezența constantă în grădina ta și să înveți cum o poți planta și replanta corect.

Pentru mâncăruri delicioase și sănătate garantată, iată ce trebuie să faci pentru replantarea cepei în grădină!

Factori de mediu necesari pentru plantarea cepei în grădină

Pentru obținerea unei culturi de ceapă sănătoasă și armonioasă, există câteva reguli de plantare pe care este obligatoriu să le respecți.

După cum bănuiai, primul pas important este alegerea responsabilă a solului de plantare. Pentru a se dezvolta armonios, ceapa are nevoie de un sol cu un drenaj bun și o textură nisipos-lutoasă. Printre calitățile solului ales, merită să fie incluse fertilitatea și reacția neutră.

Umiditatea solului este o altă calitate importantă. În perioada de creștere a plantei, apa din sol trebuie să aibă o proporție de 80% - 90% pe o adâncime de 30 cm – 40 cm.

Un alt factor de mediu esențial pentru dezvoltarea cepei este lumina. De aceea, trebuie să ai în vedere ca frunzele de ceapă au nevoie să absoarbă o mare cantitate de lumină. Ceapa este o plantă de zi lungă care are nevoie de minim 14 h de lumină într-o zi. În caz contrar, bulbii și tulpinile plantei nu se vor dezvolta corespunzător.

De asemenea, temperatura reprezintă un aspect pe care trebuie să-l luăm în calcul când ne pregătim să plantăm ceapa în grădină. Ține cont că temperatura optimă pentru creșterea plantei variază între 18 și 20°C.

Perioada de plantare ideală se înscrie în intervalul martie – aprilie.

Plantarea cepei din arpagic

Una dintre cele mai populare și ușoare metode de cultivarea a cepei este obținerea acesteia din arpagic. Perioada potrivită de plantare este jumătatea lunii martie (10 – 20 martie).

E important să știi că arpagicul se plantează pe un strat de pământ înălțat. Se recomandă ca distanța dintre rânduri să fie de 28 cm, în timp ce distanța de plantare pe rând poate varia între 3 cm și 3, 5 cm. Adâncimea de plantare care trebuie respectată este de aproximativ 3 cm.

După introducerea bulbilor în pământ, aceștia se acoperă cu un strat de pământ și sunt udați abundent pentru a forma rădăcini.

Ai grijă să protejezi cultura nou înființată de daunători ca mana cepei, putregaiul cenușiu al cepei sau nematodul bulbilor care afectează cultura semnificativ. Cea mai eficientă și simplă soluție este administrarea fungicidelor sistemice și a fungicidelor de contact, ușor de găsit în magazinele de profil.

Plantarea usturoiului din arpagic este o altă metodă ușoară și eficientă pentru grădina ta.

Metode eficiente pentru replantarea cepei în grădină

Replantarea cepei în grădină se realizează cu ajutorul răsadurilor. Răsadurile trebuie pregătite în lunile martie – aprilie, cu 55 de zile înainte de transplantarea cepei. Se recomandă producerea răsadului în răsadnițe semicalde.

Distanța dintre rânduri este de 5 cm, iar distanța pe rând de 0, 5 cm. Adâncimea de plantare este de 3 cm. Semințele introduse în pământ se acoperă cu un strat de mraniță de 1 cm. Ulterior, semințele se udă abundent.

Răsadul este potrivit pentru replantare când are 3 – 4 frunze, o grosime de 5 mm și o înălțime de 15 cm. Mai exact, după 50 de zile de la răsărit, răsadurile sunt pregătite pentru transplantarea în grădină.

Pentru replantarea cepei, răsadurile trebuie pregătite cu atenție. Rădăcinile acestora trebuie tăiate cu 5 – 6 cm și se mocirlesc bine. Înainte de replantarea în grădină, răsadurile trebuie tratate cu zeamă bordeleză în proporție de 0, 5% sau alte funcigide speciale pentru prevenirea manei.

5 secrete pentru o cultură de ceapă reușită

Iată câteva secrete pe care merită să le cunoști pentru a te bucura de o cultură de ceapă bogată!

  1. Pentru cultivarea cepei din arpagic, alege arpagic de bună calitate. Acesta trebuie să aibă 1, 25 cm în diametru. Dacă arpagicul ales este prea mare, planta va produce sămânță, iar dacă este prea mic, ceapa nu se va dezvolta armonios.
  2. În cazul în care cultivi ceapă în solar, la începutul lunii februarie, evită să administrezi fertilizator pe bază de azot.
  3. Ceapa tolerează cu greu buruienile. De aceea ai grijă ca zona din jurul acesteia să fie mereu curată.
  4. Dacă frunzele cepei au început să ofilească, evită să o mai uzi. Udarea excesivă în această perioadă afectează rezistența plantei.
  5. Lipsa de umiditate din sol poate afecta serios calitatea cepei.

Sperăm că sfaturile noastre despre plantarea și replantarea cepei în grădină îți sunt de ajutor și îi vei surprinde cât de curând pe cei dragi cu aroma unei cepe naturale, obținută prin eforturi proprii.

Pentru mai multe informații despre legumicultură, rămâi prezent pe blogul GrădinaMax și învață cum să acționezi ca un grădinar profesonist.

Până data viitoare, să grădinărim cu drag și spor!

Publicat de: 16 iun 2020
Vizualizări: 9197
(Voturi: 5, Evaluare: 4.4)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier