Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plante de ceai pentru căni aromate

10 plante de ceai pentru căni aromate

Le ştii din cănile de ceai ale copilăriei şi probabil că îţi aminteşti buchetele care atârnau, aşteptând să se usuce. Plantele de ceai sunt responsabile pentru o parte considerabilă din coloristica şi aromele din grădina ta.

Ierburile de ceai se pot amesteca uşor printre plantele de grădină şi o pot chiar decora într-un mod spectaculos, dacă le plantezi după un plan prestabilit. Însă, trebuie să ai grijă atunci când îţi dezvolţi planurile, deoarece unele plante sunt perene şi răsar în fiecare an. Mai jos, îţi prezentăm 10 plante din care poţi face ceaiuri aromate şi benefice pentru sănătate. Primele dintre ele vor fi surprinzătoare.

5 plante de ceai anuale

  1. Cimbru: Ceaiul din frunze de cimbru ajută la tratarea problemelor digestive şi calmează tusea şi guturaiul.  
  2. Busuioc: Busuiocul poate fi folosit proaspăt, pe post de condiment sau garnitură decorativă. Frunzele uscate ale plantei, însă, compun o infuzie benefică pentru sistemul imunitar şi stomac.
  3. Coriandru: Se foloseşte uscat atât pentru ceai, cât şi ca adiţie la mâncare. Ceaiul de coriandru conţine vitaminele A, B şi C şi antiseptic, anti-inflamator, expectorant şi diuretic.
  4. Pătrunjel: Se spune că ceaiul din frunze uscate şi rădăcini de pătrunjel este antioxidant, combate obezitatea şi scade nivelul colesterolului din organism.
  5. Mărar: Seminţele mărarului sunt cele care se usucă pentru ceai. Acestea reduc spasmele din tractul digestiv, reglează nivelul de lapte la mame şi echilibrează digestia.

5 plante de ceai perene

  1. Muşeţel: Muşeţelul răsare şi înfloreşte pe timp de vară, iar florile sale uscate rezultă într-un ceai anti-inflamator aromat şi savuros. De obicei, florile se extind, aşa că poate fi cules de mai multe ori.
  2. Mentă: Menta apare primăvara, iar după tăiere creşte din nou. Ceaiul de mentă este proaspăt şi echilibrează tranzitul intestinal. Frunzele proaspete de mentă pot fi folosite şi în sucuri sau salate.
  3. Echinacea: Florile de echinacea sunt delicate şi colorate. Ceaiul din petale de echinacea fortifică sistemul imunitar şi protejează împotriva răcelilor. 
  4. Lavandă: Relaxanta floare de lavandă poate fi folosită ca element decorativ, deoarece îşi păstrează mirosul chiar şi după uscare. Ceaiul este calmant şi relaxant. 
  5. Măghiran: Creşte sub formă de tufă, iar frunzele şi tulpinele se usucă pentru ceai. O astfel de băutură caldă elimină toxinele şi calmează durerile musculare.

Plante de ceai sălbatice

Cimbrişorul şi merişoarele sunt două plante de ceai cu beneficii dovedite de studiile ştiinţifice. Deşi nu le poţi cultiva în grădină, te poţi bucura de efectele lor de alungare a tusei, respectiv a răcelii sau gripei.

Cele de mai sus sunt doar 10 dintre cele mai apreciate plante pe care le cultivi, apoi te bucuri de fructele şi frunzele lor. O parte dintre aceste ierburi pot fi folosite drept condimente.

La finalul mesei, însă, te poţi bucura şi de o cană de ceai care să îţi aducă beneficii de necontestat, laolaltă cu un gust puternic. Alege-ţi o plantă de mai sus, gândeşte-te unde o vei planta şi pentru cât timp, apoi bucură-te de ceaiul pe care ţi-l oferă!

Publicat de: 07 mar 2018
Vizualizări: 2657
(Voturi: 485, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier