Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Mixborder: ce plante perene să alegi pentru amenajarea peisagistică

Dacă ai un spațiu verde cu alei sau borduri, te poți ghida după forma lor ca să-ți faci un aliniament floral deosebit cu plante perene, un mixborder în care să combini câteva specii de plante care vor completa decorul grădinii.

Alege plante rezistente, care se întrețin ușor și care trăiesc în armonie lângă alte plante.

Avantajul plantelor perene este că revin la viață în fiecare an, pentru că rădăcina lor rezistă în sol peste iarnă. Plantele perene se usucă toamna dar înverzesc din nou în fiecare primăvară. Pot fi plantate în orice grădină și trăiesc cel puțin 2 ani.

Majoritatea plantelor perene sunt aclimatizate în România, deci ai o gamă diversă de specii de unde poți alege.

Plante perene lângă borduri

Pentru amenajarea peisagistică a grădinii tale, specialiștii GrădinaMax îți recomandă ce să plantezi în zona paralelă cu bordura sau pe lângă o alee.

  • Alege un mix de plante cu: dalie, begonie și aster (ochiul boului pitic).


Aceste plante perene sunt nepretențioase și le găsești într-o paletă de culori foarte diversificată. Ca să faci combinația potrivită, găsește nuanțele tale preferate sau gândește-te ce se potrivește cel mai bine cu grădina ta.

Îți recomandăm să plantezi acest mix decorativ în ordinea înălțimilor plantelor.

Aster – steluțele din grădină

  • Începe cu planta de aster, cunoscută sub numele de „ochiul boului pitic”. Plantează un șir de aster exact lângă marginea bordurii.

Această plantă perenă ajunge la o înălțime de 10-15 cm și se dezvoltă ramificată și stufoasă. Florile plantei au formă de stea și poți alege ce culoare preferi: alb, violet, albastru, roz.

Preferă locurile însorite, dar înflorește și în locuri cu umbră. Udarea se face cu moderație și se înmulțește prin semințe, butași sau prin divizarea plantei mature. Este o plantă nepretențioasă care se potrivește în combinație cu alte plante perene.

Begonia – o plantă perenă gingașă

  • După ce ai sădit un rând de „ochiul boului pitic”, următorul rând poate fi de begonii.

Begonia este o plantă perenă care poate atinge o înălțime de 30-40 cm. Este una dintre cele mai populare plante, pentru că este ușor de întreținut și pentru că înflorește tot anul dacă este ținută la interior.

Cele mai întâlnite flori au nuanțe de roz și roșu, iar cea mai comună este begonia albă. Este o plantă prietenoasă care acceptă compania altor specii de plante. Așadar, este o alegere bună, atunci când vrei să faci un mix decorativ.

Begonia are un farmec aparte datorită florilor care sunt distribuite pe toate ramurile plantei. Putem spune că florile sunt la fel de dese precum frunzele.

Dalia – o floare care se remarcă

  • Pentru ultimul rând de plante decorative, daliile se încadrează foarte bine pentru că sunt cele mai înalte dintre plantele pe care noi le recomandăm.

Dalia sau gherghina așa cum i se mai spune, poate ajunge la o înălțime de 1,5-2 m. În funcție de vreme, se poate planta la finalul lunii aprilie, iar timpul de înflorire este la începutul verii și până toamna. Se dezvoltă bine în locuri însorite și protejate de curenți.

Se înmulțește prin bulbii care pot fi dezgropați toamna și replantați primăvara. Aceștia se păstrează peste iarnă într-un loc uscat și ferit de îngheț.

Florile sunt delicate și au nuanțe diverse: galben, roșu, alb, portocaliu, roz. Daliile preferă un sol fertil, drenat și, în perioada de creștere, au nevoie de umiditate constantă, deci le poți uda cu o cantitate mai mare de apă.

  • Florile se completează reciproc, deoarece au forme diferite. Floarea de aster seamănă cu o steluță, are petalele ascuțite și înguste, petalele begoniei sunt ovale și dese, iar cele ale daliilor sunt în formă de lacrimă și dispuse circular.

Combinația de aster cu begonie și dalie este potrivită dacă îți dorești o grădină veselă și colorată. Avantajul este că aceste plante înfloresc în aceeași perioadă și florile rezistă până toamna târziu.


Sperăm că recomandările noastre ți-au fost de ajutor pentru a începe amenajarea peisagistică a grădinii tale.

La GrădinaMax găsești o gamă largă de plante perene dar și ornamentale, care sunt păstrate cu cea mai mare grijă, în condiții optime.

Apelează cu încredere la sfaturile grădinarilor experți și bucură-te de florile tale preferate! 

Publicat de: 20 mai 2021
Vizualizări: 5212
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier