Cu toții avem o listă de legume preferate și castravetele este mereu în topul preferințelor grădinarilor. Probabil că nu există grădină de legume fără „cuplul” perfect: castravetele și roșia.
Dacă îți place să plantezi această legumă pentru consumul proaspăt sau îi preferi o preparatele culinare, atunci trebuie să ai în vedere câteva noțiuni de bază pentru îngrijirea castraveților.
Despre castravete știm că este o legumă din familia cucurbitaceae, din care mai fac parte și dovleacul, bostanul, zucchini, pepenele verde și galben. Planta de castravete este o viță târâtoare cu o lungime de până la 2 m, care se cațără pe araci cu ajutorul cârceilor pe care îi dezvoltă în vârfuri.
Cum să ferești castraveții de boli și dăunători?
Cele mai comune boli care îți pot afecta plantația sunt mana castravetelui, făinarea, putregaiul rădăcinii sau pătarea unghiulară.
Aceste boli sunt cauzate de ciuperci care infectează planta și, implicit, dezvoltarea sănătoasă a legumelor. Agenții patogeni care provoacă bolile se pot răspândi prin apa de ploaie sau de irigație, însă sporii pot infecta planta și dacă sunt aduși de curenți. Ciupercile se transmit de la un an la altul deoarece ciupercile dăunătoare rămân fixate pe resturile vegetale.
În cazul în care castravetele a fost afectat iremediabil de o boală, atunci trebuie să scoți din pământ planta și să o distrugi. Astfel elimini riscul de a infecta și generația următoare de legume.
Se poate întâmpla ca planta de castravete să fie afectată și de un alt dăunător care apare frecvent. Gândacul castraveților poate afecta planta, însă pe aceștia îi poți controla și elimina cu ajutorul tratamentelor naturale sau, dacă infectarea este gravă, este posibil să necesite tratament chimic de specialitate cu agenți activi.
În continuare, îți prezentăm câteva sfaturi practice pentru prevenirea și combaterea dăunătorilor și a bolilor:
- curăță toată buruiana din zona plantei;
- udă constant castravetele, pentru că este o legumă iubitoare de apă;
- folosește substanțe active cu fungicide;
- aplică tratamentele speciale pentru combaterea afidelor și a ciupercilor;
- folosește semințe sănătoase de la furnizori serioși;
- cultivă soiuri rezistente de castravete;
- controlează nivelul de umiditate care nu trebuie să depășească 85%.
Castravetele – aportul complet de vitamine și proteine
Scopul îngrijirii și al tratamentelor pentru dăunători este în final obținerea unei recolte bogate și sănătoase de castraveți. Cu siguranță satisfacția finală și rezultatele vor fi deosebite dacă ai grijă de plantație.
Planta necesită un pic de atenție, dar în general, îngrijirea castraveților nu este complicată.
Castravetele este o plantă care se dezvoltă foarte bine într-un loc cu soare, iubește apa și are nevoie de un spațiu restrâns, pentru că își face loc printre celelalte legume din grădină.
Castravetele este foarte apreciat pentru gustul său care încântă papilele gustative, dar și pentru conținutul său bogat în nutrienți. De asemenea poate fi folosit în industria cosmetică pentru tratamentul tenului.
Consumat în stare proaspătă, castravetele conține un pachet de vitamine, minerale, carbohidrați și proteine vegetale sănătoase pentru organism.
- vitamina C;
- magneziu, fier, potasiu, fosfor și zinc;
- vitamina B1, B2, B3 și B6.
Dacă mai ai și alte nelămuriri, nu ezita să ne contactezi. Te putem ajuta cu sfaturi de bune practici, atunci când vine vorba despre combaterea dăunătorilor la castravete. Operatorii noștri au experiența necesară în grădinărit și îți sunt alături pentru orice recomandare.