Denumită și “aurul mov” , lavanda este o plantă perenă de origine mediteraneană. Este un arbust de talie mică și îți încântă privirea cu un contrast reușit de verde argintiu de la frunze și albastru-mov intens, de la flori.
Poate supraviețui chiar și până la 20 de ani pe același pământ, întrucât nu este pretențioasă. Este o plantă de exterior căreia îi place lumina și pe care o poți planta pe zone stâncoase sau calcaroase, pe soluri caracteristice pentru plantele muntoase sau colinare.
Despre proprietățile lavandei se știu multe, așa că te invităm să afli cum te poți folosi de această floare pentru sănătatea și frumusețea ta.
Ce poți face din floarea de lavandă
Fie că dorești să o utilizezi pentru casă sau pentru îngrijirea personală, prin măcinarea florilor de lavandă poți obține mai multe produse.
Un prim exemplu este obținerea tincturii de lavandă foarte ușor, doar prin lăsarea la macerat cu alcool de decară timp de 14 zile, a florilor măcinate. Poți utiliza tinctura pentru comprese iar diluată cu apă o poți folosi la clătirea gurii întrucât ajută la menținerea cavității bucale.
O altă modalitate de a utiliza florile de lavandă este de a le folosi pentru ceaiuri și infuzii. Ceaiul de levănțică este benefic în cazul bolilor pulmonare sau bronșitelor. În cazul în care ai probleme cu somnul, îți poți pregăti o baie fierbinte înainte de culcare, în care să pui câteva lingurițe de lavandă. Această baie te va ajuta să dormi mai bine și te poate scăpa de insomnii.
Ulei de lavandă făcut acasă
Cu toții știm de beneficiile uleiului de lavandă. Sunt mai multe moduri de a obține acest ulei. Una foarte simplă este să umpli un borcan cu flori de lavandă, fără ca acestea să fie uscate și să adaugi ulei încălzit peste. Uleiul poate fi de floarea soarelui, măsline, migdale, jojoba etc. După turnarea uleiului, borcanul trebuie să-l acoperi și cu folie și cu capac, apoi să îl lași în cămară timp de o lună. După strecurare, păstrează uleiul într-un recipient cu dop.
Uleiul de lavandă are proprietăți calmante și antiseptice, astfel îl poți utiliza la masaje, tratamente pentru piele (acnee, răni) sau pentru păr. În general, este benefic pentru piele și te poate ajuta și în cazul mătreții, căderii părului sau chiar în cazul păduchilor.
De multe ori la începutul verii când stai mai mult în grădină sau te ocupi de agricultură, se întâmplă să te ardă soarele și pielea să te usture. Uleiul de lavandă vine în ajutorul tău în cazul arsurilor solare iar aplicat pe zona respectivă are efect de hidratare și calmare.
Lavandă pentru casă
Pe lângă faptul că este considerată odorizantul natural al casei, din lavandă poți crea săpunuri, parfumuri iar combinată cu bicarbonat de sodiu, poți obține chiar balsam de rufe natural. Așază flori uscate în săculeți și folosește-i pentru alungarea furnicilor, moliilor sau mirosurilor mai puțin plăcute.
Lavanda are un efect pozitiv asupra pielii prin stimularea celulelor, încetinește formarea ridurilor, cicatricilor sau vergeturilor.
Acum că știi mai multe despre beneficiile pe care ți le aduce această floare, nu mai rămâne decât să începi plantarea lavandei în propria ta gospodărie.