Se întâmplă în felul următor: alegi cea mai deosebită și luxoasă floare dintr-un catalog online – o comanzi, o plătești și, în final vei primi un un colet cu butași fără viață. Rădăcinile uscate, scoarța deteriorată și frunzele ofilite – acestea sunt doar câteva dintre aspectele care pot apărea după expediere.
Toamna, răsadurile care intră în stare de latență înainte de sosirea iernii, sunt puse în colete și nu ar trebui să te aștepți ca ele să aibă un frunziș luxuriant și muguri vii. Ei s-ar putea usca chiar și pe durata transportului, înainte de plantare, iar tu trebuie să ăi ajuți să intre în stare de vegetație.
Pentru a asigura sănătatea butașilor, ar trebui să începi cu prevenirea bolilor. Iar prevenirea, după cum bine știi, se bazează pe o examinare atentă.
CUM SALVEZI BUTAȘII DE TRANDAFIRI
Dacă un butaș de trandafir pare deshidratat, el este încă în viață. Chiar și ramurile care au culoarea lemnului schimbată din alb în gri-maroniu, păstrează mugurii latenți. Dacă lemnul tulpinii este verde, spinii sunt roz, iar mugurii sunt pur și simplu uscați, această plantă este încă destul de viabilă. Pentru reanimarea lor, există metode eficiente, deși dure în raport cu planta.
Tratamentul trandafirilor cu substanțe nutritive (blând). În primul rând, tufele trebuie tratate bine – pentru o zi sau două, așează un răsad de trandafiri într-un recipient cu apă. Este util să adaugi miere în recipient – o lingură la o găleată. După 24-48 ore, trandafirul este plasat în secția de “terapie intensivă”.
Un amestec de sol trebuie pregătit ca substrat de susținere pentru plantarea inițială: turbă (maro) – 1 parte, sol de foioase – 2 părți sau sol achiziționat pentru cultivarea trandafirilor. Componentele se amestecă și se diluează cu apă până când se omogenizează.
Partea superioară a puieților de trandafiri este tăiată cât mai mult posibil. Rădăcinile vor fi tăiate treptat – literalmente 1 cm fiecare, partea cea mai lipsită de viață este îndepărtată pentru a ajunge ușor la țesutul viu. Butașii vor fi plantați într-un mediu nutritiv.
Procesul de vindecare este monitorizat zolnic, dacă este necesar, amestecul de nutrienți se va administra din nou. În cele din urmă, vindecarea ar trebui să apară la o lună, deși rădăcinile încep să crească mult mai devreme. După observarea unui rezultat favorabil, trandafirul este plantat într-un ghiveci, care este plasat pe fereastră, sau sunt plantați într-un loc permanent, în teren deschis.
TRATAMENTUL INTENSIV AL RĂSADURILOR
Această metodă de resuscitare a trandafirilor este similară celei anterioare. Se taie părțile uscate ale tulpinii și rădăcinii, după care planta este îmbibată într-o soluție stimulatoare. Se folosește un amestec de biostimulanți.
Procedura se efectuează la umbră – lumina ultravioletă slăbește efectul tratamentului. Cele mai bune rezultate se obțin atunci când răsadurile sunt plasate într-o substanță de 10 litri de apă, 15 g de carbamidă, 15 g de superfosfat și câteva picături de Heteroauxin sau Kornevin. După terminarea tratamentului (la 24 de ore), trandafirul este plantat în grădină.
TERAPIE DE ȘOC – PENTRU TRANDAFIRII ÎNCĂ VIABILI
Să presupunem că ai verificat de două ori eficacitatea tuturor recomandărilor, iar trandafirii refuză cu încăpățânare să dea semne de viață. Rămâne doar o variantă – similară cu o baie rusească sau cu o saună finlandeză. După sfârșitul procedurii de înmuiere de 2 zile, recipientul cu răsaduri este plasat într-o baie, acoperit cu o cârpă groasă sau o pătură veche și se toarnă apă caldă la temperatura de 70-80º C. După câteva ore se repetă procedura. Ciclul de baie durează 2-3 zile, iar apoi planta este așzată într-o mini seră.
Această terapie de șoc este ultima soluție. Dacă eficacitatea sa este zero, poți încerca efectul agenților puternici.
TRATAREA CU EPIN
Tulpina uscată se unge pe toată tulpina cu soluție concentrată de Epin. Se folosește o cârpă umezită cu Epin și se aplică pe gulerul rădăcinii, după care se acoperă cu celofan și se leagă. Potrivit florarilor experimentați, metoda este eficientă și foarte fiabilă.
CUM TRATEZI MUCEGAIUL
Mucegaiul este o ciupercă care se dezvoltă în condiții de umiditate ridicată și căldură. Localizat mai des pe rădăcini, se manifestă prin pete și putregai alb-albastru. Cum îl tratezi? Ce fungicid să utilizezi?
Cea mai bună opțiune pentru controlul mucegaiului este o soluție de permanganat de potasiu.
Când mugurii au înflorit pe răsad, sulfatul ar trebui lăsat deoparte: vitriolul este prea otrăvitor pentru răsadurile delicate. În cazurile severe, sistemul radicular este tratat cu aceste substanțe.
O soluție de permanganat de potasiu saturată până la roșeață va arde miceliul de suprafață al mucegaiului, dar va lăsa mugurii eclozați nevătămați. Toate substanțele chimice trebuie manipulate cu mănuși de protecție.
Nu dispera dacă butașii de trandafiri sunt uscați – îi poți salva. Folosește-te de toate sfaturile utile pe care le găsești pe blogul GrădinaMax și foarte curând trandafirii tăi vor fi demni de admirație.
Multumesc pentru informatiile pretioase!
Ne bucurăm să află că informațiile prezentate pe siteul nostru sunt de ajutor. Vă așteptăm cu drag în continuare să aflați cele mai noi și prețioase informații despre plante.
O zi frumoasă!