Prima lună de toamnă este cea mai bogată lună a anului din punct de vedere al recoltelor, dar și al preparatelor care pot fi gătite în această perioadă. Septembrie ne oferă recolte bogate de legume delicioase ca ardeii, vinetele, roșiile, dovlceii, varza și conopida, dar și de fructe aromate: struguri, prune, mere, pere și smochine.
Cu o varietate atât de mare de resurse, nu avem cum să nu ne gândim la ce preparate savuroase putem găti în luna septembrie.
Azi dorim să îți împărtășim o rețetă tradițional evreiască, care te cucerește la prima vedere atât prin aspectul ei, cât și prin combinația de arome și gusturi.
Shakshuka este un mic dejun deosebit de gustos, care poate fi obținut din ingrediente simple, pe care oricine le are la îndemână. Este perfect pentru zilele răcoroase și ploioase de toamnă și nu trebuie să fii expert în bucătărie pentru a reuși să-l prepari.
Chiar dacă nu este un preparat românesc, shakshuka ne duce cu gândul la tradiționalul ghiveci de legume făcut de bunica, singura diferență fiind ouăle care la shakshuka rămân întregi.
Ingrediente pentru 2 porții:
- 800 g roșii din conservă:
- 1 lingură pastă de roșii;
- 1 ardei gras;
- 1 ceapă albă, medie;
- 4 căței de usturoi;
- un vârf de linguriță de pudră de ardei iute (sau boia, după preferințe);
- 1 linguriță de pudră de chimion;
- 30 g brânză feta;
- 4 ouă întregi;
- sare, piper;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- pătrunjel.
Metoda de preparare
- Pentru început tocăm ceapa și tăiem ardeiul în cuburi mici, iar usturoiul se zdrobește.
- Într-o tigaie mare (28 cm) se încinge uleiul.
- Călim ceapa timp de câteva minute, până devine transparentă și moale, după care adăugăm roșiile din conservă, pasta de roșii, usturoiul, ardeiul și restul condimentelor, amestecăm și lăsăm să fiarbă la foc mic timp de 10-15 min sau până observăm că scade sosul.
- Ne folosim de o lingură de lemn pentru a face 4 găuri în sos și spargem ouăle deasupra fiecărei găuri. Tragem ușor de albușuri cu ajutorul unei furculițe și le întindem prin sos, cu grijă să nu spargem gălbenușurile.
- Se lasă la fiert preț de încă 10-15 minute, până se încheagă albușul, dar gălbenușul trebuie să rămână moale. Se poate acoperi tigaia cu un capac, dacă se vrea grăbirea procesului de gătire.
- La sfârșit se adaugă feta și pătrunjel și se poate servi alături de pâine toast sau lipie.
Shakshuka este un preparat consistent, care arată demențial dacă este servit la masă direct din tavă. Poate fi gătit într-o tigaie de fontă, pentru a da mâncării un aer nepretențios și rustic, de comfort food, pe care vrei să îl savurezi direct din tigaie. Însă dacă nu ai o tigaie de fontă, se poate găti excelent și într-una de teflon.
Sperăm că ți-am făcut poftă și îl vei încerca și tu! De asemenea pe blogul GrădinaMax vei găsi și alte preparate delicioase, la secțiunea rețete culinare. Spor la gătit!