Grădina este o adevărată sursă de sănătate. Este locul în care poți să plantezi fructele și legumele preferate și să cultivi plantele aromatice care să dea un plus de savoare mâncărurilor tale favorite. De asemenea, cultivarea plantelor medicinale în grădină este benefică pentru momentele în care tu sau familia suferiți de anumite afecțiuni.
Înainte ca medicina să evolueze și să fie descoperite diverse medicamente, plantele medicinale erau folosite cu succes pentru vindecarea problemelor organismului. De aceea, te invităm să descoperi în cele ce urmează cele 9 plante medicinale care nu trebuie să lipsească din grădina ta plină de bunătăți.
Cultivare plante medicinale: cele mai eficiente remedii românești
1. Măceș
Această plantă crește atât în zonele de câmpii și dealuri, cât și la munte. Plantarea măceșului fără spini se realizează în lunile martie – mai sau septembrie – noiembrie. După coacerea acestuia, în perioada iunie – septembrie, măceșele se culeg și se usucă, iar apoi se macină sau se zdrobesc.
Măceșul este o plantă medicinală bogată în vitaminele C, B1, B2, PP și K. Datorită proprietăților sale, fructele de măceș sunt utile pentru pregătirea ceaiurilor, întrucât tratează răceala și gripa și întăresc sistemul imunitar. Totodată, măceșele sunt benefice pentru tratarea tusei, detoxifierea rinichilor și reglarea tensiunii arteriale.
2. Fenicul
Feniculul Fino se plantează în perioada martie – iulie și se coace în lunile august – octombrie. Un bulb de fenicul are cantități însemnate de fosfor, zinc, cupru, mangan, acid folic, beta-caroten și vitaminele E și K. Acesta se numără printre plantele care pot fi consumate în totalitate, deoarece părțile componente (bulbi, tulpină, frunze și semințe) sunt comestibile.
Cea mai frecventă întrebuințare a acestei plante este ceaiul de fenicul, deoarece combate balonarea și spasmele. De asemenea, feniculul poate fi folosit și la prepararea mâncărurilor sau consumat în stare crudă, întrucât are multiple beneficii precum:
- întărește sistemul osos;
- reglează tensiunea arterial;
- menține o geutate optimă a corpului;
- are efect antiinflamator;
- stimulează absorția fierului în organism.
3. Anghinare
Anghinarele sunt acele plante medicinale de la care se pot consuma frunzele, tulpinile și rădăcinile. Perioada de plantare a anghinarelor Vert de Provence este martie – mai și este folosită atât ca ingredient în folosirea anumitor medicamente, cât și la pregătirea salatelor.
Consumul frecvent de anghinare ajută la detoxifierea organismului, reduce nivelul de colesterol rău din sânge și scade tensiunea arterială.
4. Rostopască
Rostopasca este o plantă medicinală benefică pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii sau organismului. În cazul în care suferi de negi sau de pete maronii, folosește tulpinile de rostopască pentru a stoarce sucul de culoare galbenă, aplică-l pe zonele afectate și lasă-l să acționeze câteva minute. În funcție de dimensiunea negului sau a petei, repetă procedeul câteva zile la rând pentru vindecarea problemelor.
Totodată, ceaiul de rostopască este bun pentru tratarea durerilor osteomusculare și articulare. Atenție însă: nu consuma mai mult de 1 cană de ceai pe zi, întrucât rostopasca are efecte toxice dacă este consumată în cantități mari!
5. Coada șoricelului
Coada șoricelului White Beauty este o plantă medicinală care se cultivă în lunile martie – mai. Ceaiul din coada șoricelului este recunoscut pentru reglarea echilibrului hormonal la femei, a ciclului menstrual și pentru reducerea durerilor premenstruale și menstruale.
De asemenea, coada șoricelului ajută și la tratarea arsurilor minore, crește rezistența organismului la infecții și susține activitatea tubului digestiv.
6. Gălbenele
Gălbenelele Cream Beauty se cultivă în lunile aprilie – mai și au un efect cicatrizant puternic. Bogate în vitamina C, betacaroten, uleiuri esențiale și rășini, gălbenelele au numeroase beneficii asupra organismului dacă sunt consumate sub formă de ceai, care:
- întărește sistemul imunitar și previne dezvoltarea virușilor și a bacteriilor;
- reglează ciclul menstrual și reduce crampele menstruale;
- detoxifică organismul;
- elimină indigestia;
- previne formarea ridurilor.
7. Sunătoare
Sunătoarea este o plantă medicinală care se cultivă, de regulă, în perioada martie – aprilie. Ceaiul de sunătoare este un remediu natural care ajută la tratarea mai multor probleme ale organismulului, având multiple beneficii:
- reduce senzația de stres și elimină insomnia;
- ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal și la eliminarea durerilor de burtă;
- îmbunătățește circulația sângelui;
- previne retenția de apă în organism;
- favorizează cicatrizarea arsurilor și tăieturilor minore ale pielii.
8. Urzică
Urzica este printre cele mai populare plante medicinale. Aceasta se cultivă în perioada martie – mai și este folosită la pregătirea unor mâncăruri precum salate, supe sau garnituri, dar și la tratarea unor probleme ale organismului.
Frunzele de urzică au un conținut ridicat de vitamine (A, B2, C, K) și săruri minerale. Tinctura de urzică este benefică pentru detoxifierea organismului și combaterea mătreții, în timp ce ceaiul de urzică ajută la întărirea sistemului imunitar, reglează digestia organismului, curăță rinichii și îmbunătățește activitatea cardiacă.
9. Arnică
Arnica este specifică regiunilor de munte și se cultivă în lunile martie – aprilie. Florile acestei plante medicinale au proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, iar tinctura de arnică este benefică pentru tratarea vânătăilor superficiale.
Sperăm că toate aceste detalii despre cultivarea plantelor medicinale te vor ajuta să ai o grădină cât mai diversificată. Și nu uita, pentru și mai multe informații utile, urmărește în continuare rubrica noastră de Sfaturi și Recomandări.