Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Tăierea de primăvară a pomilor – sfaturi pentru începători

Pentru ca pomii fructiferi să se dezvolte armonios și să ofere recolte bogate este necesar ca starea lor de sănătate să fie monitorizată.

Tăierea pomilor pentru revitalizare este o procedură obligatorie, care trebuie efectuată primăvara. Îți vom explica la ce ajută tăierea și cum să o efectuezi corect.

Începutul primăverii este un moment prielnic pentru tăierile, care vizează îndepărtarea ramurilor deteriorate și stimularea dezvoltării ulterioare. În această privință trebuie să ținem cont de: perioada optimă de tăiere, de instrumente și desigur, de tehnica de execuție.

DE CE ESTE NECESARĂ TĂIEREA

Tăierea este o activitate care ar trebui inclusă în lista obligatorie a lucrărilor de grădinărit. Atinge câteva obiective importante:

  • menținerea aspectului curat al pomilor;
  • îndepărtarea ramurilor uscate și deteriorate;
  • stimularea creșterii lăstarilor noi;
  • productivitatea crescută;
  • prevenirea răspândirii bolilor și dăunătorilor.

Pentru a atinge aceste obiective, tăierea ar trebui efectuată corect – la momentul potrivit, cu un instrument adecvat și respectând regulile de bază, pe care ți le vom detalia pe parcurs.

CÂND SE FACE TĂIEREA

Tăierea pomilor și a arbuștilor are loc din februarie până în aprilie. În regiunile sudice, lucrările încep în februarie-martie, înainte de începerea fluxului activ de sevă. În zonele reci, vremea este schimbătoare și trebuie să ai răbdare și să aștepți momentul în care temperatura medie zilnică rămâne constantă, la aproximativ 0° C. Începe tăierea în condiții de temperaturi stabile și într-o zi senină pe cât posibil. Dacă se începe procedura în timpul scăderii bruște a temperaturii, atunci pomii pot fi afectați grav.

CARE SPECII DE PLANTE NECESITĂ TĂIEREA ANUALĂ

Unele culturi de fructe și flori nu trebuie să fie tăiate în fiecare an. Cu toate acestea, majoritatea plantelor necesită o atenție sporită și activități de revitalizare. Printre acestea se numără arbuștii care înfloresc primăvara – liliacul, weigela, rhododendronul, trandafiririi urcători și floribunda, arbuștii și pomii fructiferi.

Tunderea anuală a acestor culturi facilitează îngrijirea lor și ajută la formarea unei coroane spectaculoase, dar și sporește înflorirea și calitatea fructelor.

INSTRUMENTELE DE TĂIERE

Tunderea pomilor și arbuștilor trebuie făcută cu un instrument adecvat. Foarfecele slab ascuțite și greu de manevrat, pot deteriora grav ramurile, fără posibilitatea ca acestea să fie recuperate ulterior.

Ce instrumente ar trebui să aibă un grădinar atunci când îndepărtează frunzele, lăstarii și mugurii? Un singur instrument nu este suficient.

  1. Foarfece pentru tăierea ramurilor cu diametrul mai mic de 2,5 cm.
  2. Foarfece pentru modelarea gardurilor vii și arbuștilor stil tufă.
  3. Foarfece pentru tăierea ramurilor lungi dificil de atins.
  4. Foarfece pentru tăierea ramurilor cu diametrul de peste 2,5 cm.

CUM SE TAIE: RECOMANDĂRILE PROFESIONIȘTILOR

Pentru a evita greșelile și a face tăierea cât mai ușor de suportat pentru plantă, urmează câteva reguli simple:

  1. Taie mai întâi ramurile uscate, apoi cele laterale care împiedică dezvoltarea pomului.
  2. Taie până la punctul de creștere, evitând tăierea mijlocului.
  3. Mărul este tăiat astfel încât conductorul central să se ridice deasupra ramurilor scheletice cu cel puțin 20 cm.
  4. Pentru revitalizare, ramurile vechi se taie la bază, iar cele tinere sunt scurtate cu o treime.
  5. La arbuști și pomi tineri, coroana se formează rotund sau este divizată.
  6. Acționează în etape – întâi taie ramurile uscate, apoi din înălțime și dă formă coroanei.

Și în final cea mai importantă regulă. Alocă-ți timpul necesar în timpul tăierii – începe să lucrezi după ce ai analizat cu atenție tot procesul de lucru. Privește pomul din unghiuri diferite și analizează-l atent din toate punctele de vedere. Acest proces este foarte important pentr a menține sănătatea pomilor, dar și pentru a obține recolte cât mai bogate.

Publicat de: 01 mar 2021
Vizualizări: 19424
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier