Comenzi telefonice şi consultanţă
0359 801 300
0

Tăierile trandafirilor urcători în luna decembrie – perioada cea potrivită pentru îngrijirea trandafirilor

Ce poate fi mai spectaculos decât o grădină îmbrăcată în culorile și parfumul trandafirilor? Odată cu venirea iernii, mulți grădinari au impresia că florile nu mai necesită îngrijire. Însă tu fii un grădinar responsabil și ține minte că luna decembrie încă permite lucrări în curte.

Pentru ca trandafirii tăi să arate impecabil în fiecare an, este nevoie de o îngrijire atentă. Cu atât mai mult cu cât găzduiești în grădina ta trandafiri urcători. Ei au nevoie de condiții prielnice pentru a se dezvolta și de o toaletare corectă.

În articolul de astăzi îți voi explica de ce este luna decembrie perioada potrivită pentru tăierile trandafirilor urcători. Pentru iubitorii de trandafiri avem o rubrică specială pe blogul nostru, pe care te invităm să o consulți. Lectură plăcută!

De ce să tai trandafirii în decembrie?

Tunderea tufelor de trandafir face parte din procesul de îngrijire a acestor flori înainte de venirea înghețului. Alături de mușuroire, tăierile sunt extrem de importante pentru buna dezvoltare a plantei tale. La fel ca întreținerea de vară a trandafirilor urcători, activitățile pe care le faci iarna pentru butașii tăi sunt extrem de importante dacă vrei să te bucuri de florile exuberante în continuare.

Dacă nu știi ce presupune mușuroirea, te învățăm noi!

 1. Asigură-te că ai o cantitate suficientă de pământ sau gunoi de grajd păios.
 2. Pune pământul sau gunoiul în jurul tulpinii trandafirilor, pentru ca rădăcinile să fie protejate de temperaturile scăzute.

trandafiri urcatori taieri

Această operațiune se face doar după ce ai toaletat în prealabil tufele tale de flori elegante. Adică, neapărat după căderea frunzelor. Și dacă te întrebi de ce este luna decembrie cea mai bună perioadă pentru tăierile trandafirilor urcători, iată răspunsul.

În acest interval de timp, trandafirii intră în perioada de repaus vegetativ. Astfel, ei se vor reface mai repede după tundere și mușuroirea este înlesnită. Ia în considerare să repeți această operațiune în fiecare an, pentru a nu risca dezvoltarea haotică a tufei sau apariția lăstarilor subdezvoltați.

De asemenea, tăierile ajută la creșterea șansei de înflorire și minimizează numărul de drajoni sau lăstari sălbatici. Făcute la timpul potrivit şi într-o manieră corectă, ele asigură plantei tale o creştere viguroasă, și o înflorire abundentă, regulată.

În plus, deși elimini din ramuri, prin tundere stimulezi formarea noilor ramurilor pentru anul următor și elimini riscul de îmbătrânire prematură a trandafirului urcător.

Aruncă o privire printre butașii de trandafiri de la GrădinaMax și umple-ți spațiul verde cu flori sănătoase.

Tot ce trebuie să știi despre tăierile la trandafiri

În principiu, tăierile din luna decembrie constau în îndepărtarea ramurilor prea lungi sau bolnave. Ai grijă, totuși să nu tai în exces, pentru că temperaturile scăzute sau dăunătorii pot dăuna tufelor tunse prea mult.

ingrijirea trandafirilor urcatori

Iată către ce trebuie să îți îndrepți atenția atunci când începi tăierile la trandafirii urcători:

 • ramurile prea lungi – pe acestea trebuie doar să le scurtezi;
 • ramurile uscate – tăiate complet;
 • ramurile prea dese – tăiate complet;
 • lăstarii viguroşi – tăiați complet;
 • ramurile sălbatice care apar la baza trandafirului – tăiate complet;
 • drajonii – tăiați complet;
 • ramurile cu muguri nedezvoltaţi – tăiate complet;
 • ramurile prea slabe – tăiate complet.

Ca să fii sigur că lucrările de toaletare ale trandafirilor tăi urcători sunt eficiente, alege între 3 și 5 ramuri bine dezvoltate, care au vârsta de 1 an. Restul ramurilor pot fi înlăturate fără griji. Apoi, ține minte faptul că ramurile cu poziționare mai aproape de orizontal sunt mai bogate în flori. Așa că îți vei dori, cu siguranță, să păstrezi aceste ramuri în tufa ta.

Deoarece acest soi este preferat de grădinari pentru proprietățile sale decorative, îți ofer câteva idei de amenajare a curții cu trandafiri urcători.

taierile trandafirilor iarna

Tipurile de tăiere la trandafirii urcători

La fel ca în cazul celorlalte de soiuri de trandafiri, și la cei urcători există 3 categorii de tăieri:

 1. tăierile de curățire – adică cale care aerisesc, răresc și ușurează planta ta; de curăţire;
 2. tăierile de prelungire a vieții trandafirului – sunt acele tăieri care favorizează întinerirea și regenerarea plantei;
 3. tăieri de echilibrare – adică cele care menţin o creştere şi dezvoltare armonioasă.

Îngrijirea trandafirilor urcători în luna decembrie

Acest soi de trandafiri este unul destul de rezistent, însă trebuie să îi acorzi o atenție specială în timpul sezonului rece, și să practici lucrările de tăiere corect.

 • Reține faptul că ei, spre deosebire de ceilalți trandafiri nu au nevoie de tăieri radicale, așa că de fiecare dată când tunzi trandafirii urcători, ai grijă să nu cauzezi daune iremediabile.

Nu uita că acest soi de trandafiri are nevoie de susținere așa că verifică la începutul iernii ca suportul plantei să fie stabil și rezistent. În plus, asigură-te că previi bolile trandafirilor urcători din timp.

Trandafirii urcători sunt o bijuterie pentru orice grădină. Așa că ai grijă să realizezi corect tăierile din luna decembrie, pentru a te bucura în continuare de florile cu parfum deosebit.

Publicat de: 13 mar 2020
Vizualizări: 309
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
  GrădinaMax utilizează tehnologii de tip cookie pentru a îmbunătăți experiența ta în magazinul online. Prin continuarea navigării îți dai acordul pentru folosirea cookieurilor .