Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Top 12 lucruri importante pentru grădină, înainte de sosirea iernii

Se apropie sfârșitul sezonului de toamnă, iar cum iarna încă nu și-a intrat oficial în drepturi, este foarte important să se efectueze din timp cele mai importante activități, care în primăvară vor permite cu ușurință păstrarea și pregătirea grădinii / curții pentru a începe un nou sezon.

1. Plivitul și prășitul

Aceasta este  primul pas pentru pregătirea terenului, și anume verificarea stării acestuia și curățarea lui. Îndepărtați buruienile, slăbiți ușor solul și fertilizați-l, dar fără a folosi mulci, deoarece poate atrage rozătoarele. Pentru a curăța solul în apropierea rădăcinilor de arbuști, utilizați o furcă.

2. Se efectuează udarea arborilor și arbuștilor (în cazul în care vara a fost mai călduroasă)

Pentru a face acest lucru, în jurul trunchiului puieților se poate săpa un șanț mic în care se toarnă apă, iar după ce umezeala a fost absorbită de sol, acesta se poate astupa. Volumul de irigare indicat este de 2 găleți de apă pentru un copac în vârstă de 1 an. Apa ar trebui să fie cu câteva grade mai mare decât temperatura aerului, iar pe perioada iernii trebuie să fiți atenți pentru că plantele deshidratate pot suferi de îngheț sever. Această procedură trebuie să fie făcută la sfârșitul lunii octombrie, recomandabil înainte de apariția înghețului.

3. Colectarea și pregătirea frunzelor pentru compost

Dacă sunt sănătoase, frunzele căzute pot fi lăsate dedesubtul tufelor pentru că ele devin îngrășământ natural util pentru sol. Dar,  frunzele bolnave trebuie obligatoriu colectate și arse. Frunzele sănătoase care au căzut în grădină reprezintă un strat de acoperire și protecție, foarte important înainte de primele zăpezi, pentru a feri plantele de îngheț.

4. Punerea în aplicare a proceselor de prevenire a bolilor

Pentru a preîntâmpina bolile coroanei arborilor, puteți utiliza o soluție cu un conținut de 5-7% uree, îngrășământ de fosfat, de preferat în combinație cu compost, îngrășământ de umplere în adâncimea canalului, nu mai mare de 30 cm, și sub trunchiul arborilor de cireșe și prune ar trebui să fie adăugat la sol o jumătate de găleată de cenușă. Pentru a proteja împotriva înghețului se poate folosi var, pe trunchiurile și pe principalele ramuri ale copacilor. Această activitate trebuie făcută la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie.

5. Protejarea plantelor de rozătoare

Puneți  momeala în sticle de plastic tăiate la gât, orientate în jos și acoperite cu paie. Puteți cumpăra o momeală chimică de la magazinele de specialitate sau din piață sau chiar să vă creați dumneavoastră dintr-un amestec de făină, cu puțin zahăr și gips.

Puteți încerca să folosiți remedii populare, de exemplu, pe bază de soc, pentru că șoarecii sunt respinși de acest miros. Așadar utilizați flori de soc, sau răspândiți ramuri ale acestor plante în apropierea locurilor traversate de către rozătoare, chiar amestecând cu compost. Pentru a proteja împotriva păsărilor legați ramuri de molid de trunchiul pomilor. (ramurile orientate în jos).

6. Efectuarea tunderii sanitare

La sfârșitul toamnei (cel mai bine - toamna târziu), ar trebui să se efectueze  tunderea coroanei pentru arbori și arbuști. Trebuie eliminate ramurile uscate, bolnave și vechi, și de asemenea cele deteriorate care inhibă creșterea celor tinere.

7. Protejați plantele de înghețurile viitoare

Puieții plantați trebuie să fie înfășurați în pânză groasă, pentru a le oferi protecție garantată pe perioada de iarnă și pentru a-i proteja de rozătoare. De asemenea, înainte de debutul primului îngheț, este important să le oferiți trandafirilor și hortensiilor un adăpost, format din ramuri de molid, struguri sau mai multe straturi de carton. De asemenea, aveți grijă să hrăniți baza puieților cu humus.

8. Pregătirea tufelor de căpșuni pentru iarnă

În luna noiembrie, este nevoie de fertilizarea solului cu cenușă și îngrășăminte minerale complexe. Tunderea frunzelor nu este necesară, cu excepția cazurilor în care ele sunt acoperite cu pete maro sau vizibil deteriorate. Înainte de debutul înghețului, arbuștii de căpșuni trebuie protejați cu un așternut de frunze, sau cu un strat subțire de turbă uscată.

9. Plante Protejarea zonei suburbane de zăpadă

În cazul în care există probabilitatea să fie o iarnă cu ninsori multe, ar trebui să se ia în considerare păstrarea arborilor și arbuștilor în locuri protejate. Este de dorit să se adune și materiale care ajută la protejarea împotriva congelării, cum ar fi ramuri, frunze sau alte soluții care asigură păstrarea căldurii pentru plante. Pentru a proteja împotriva vânturilor puternice se pot aranja scuturi de protecție confecționate din țesături groase sau folii, sau se pot așeza cu partea mai sensibilă, ferită de vânt. Astfel de proceduri sunt realizate la sfârșitul lunii noiembrie.

10. Plantarea culturilor

La sfârșitul lunii octombrie, puteți semăna semințele de cătină, iar cu 2-3 săptămâni înainte de îngheț este de dorit să se facă plantarea de lalele și narcise în grădini și totodată, se poate planta usturoiul și ierburile (pătrunjel, mărar, salată, etc.). Din tufișuri, înainte de debutul iernii se pot înmulți culturile de păducel și goji.

11. Organizarea și protecția culturilor cu ajutorul păsărilor

Înainte de venirea iernii, nu trebuie să uităm de păsări, pentru că păsările sunt obișnuite să distrugă dăunătorii de tot felul: gândaci sau viermi, devenind apărarea naturală a culturilor dumneavoastră. Astfel asigurați-vă că ele vor fi atrase prin depunerea anumitor momeli.

12. Verificați regulat starea și condițiile din grădina dumneavoastră

La finalizarea tuturor proceselor de pregătire pentru iarnă, este important să:

  • să se inspecteze întregul teren;
  • îndepărtați întreg echipamentul de stocare pentru iarnă;
  • se scurgă apa rămasă din toate rezervoarele disponibile, iar echipamentele de irigare să fie protejate de deteriorare, în timpul iernii;
  • îndepărtați tot gunoiul pentru a evita atragerea rozătoarelor.

Mult succes după finalizarea sezonului!

 

Publicat de: 20 oct 2016
Vizualizări: 2317
(Voturi: 631, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier