Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Top 7 plante ideale pentru creșterea pe pervazul ferestrei

Vara tuturor ne place să ne răsfățăm cu gustul și aroma legumelor și fructelor proaspete. Dar ce facem pe timpul iernii? Cumpărăm produse din import, de a căror calitate și origine nu suntem siguri? La urma urmei nu avem nicio informație despre metoda lor de cultivare și creștere și ce substanțe chimice le-au fost administrate.

Desigur, în prezent avem posibilitatea de a achiziționa produse bio, dar acest segment reprezintă încă o dilemă, iar prețul lor este ușor piperat. Nu trebuie să te îngrijorezi, există o soluție pentru a ieși din această situație – poți cultiva verdețuri și legume chiar în apartamentul tău! Citește articolul nostru și află ce este ideal să plantezi iarna pe pervazul ferestrei tale!

DE CE AI NEVOIE?

Costurile pentru o grădină interioară sunt mici, iar avantajele sunt numeroase! Pregătește:

  1. Fă-ți planul. Primul pas în începerea acestei activități este să îți dorești foarte mult și să stabilești un plan de lucru.
  2. Recipientele de plantare. Acestea pot fi cutii din lemn, vase din plastic sau lut, dar în general orice ghiveci este potrivit. Principalul lucru este să aibă găuri pentru circulația normală a apei. În plus, vei avea nevoie de suporturi pe care vei așeza aceste recipiente.
  3. Amestecul de pământ. În prezent există o mulțime de tipuri de sol, recomandate pentru înființarea unei mini-grădini interioare – solul poate fi achiziționat de la orice magazin de grădinărit. Dacă dorești să pregătești manual propriul amestec, acesta trebuie să conțină: gazon, compost și turbă.
  4. Locul potrivit. Cele mai potrivite locuri pentru a crea o grădină acasă este balconul și pervazul ferestrei. Nu uita că trebuie să beneficieze de prezența luminii. Dacă acest lucru nu este posibil, va trebui să îi asiguri lumină artificială suplimentară.
  5. Semințe. Ai uitat de materialul săditor? Cu toate acestea trebuie să ai în vedere că nu orice tip de semințe este potrivit pentru cultivarea în interior. Am alcătuit o listă cu cele mai potrivite soiuri de plante pentru acest plan.

Să vedem care culturi sunt mai potrivite pentru plantarea lor pe pervaz!

Am pregătit pentru tine TOP 7 cele mai bune culturi pentru grădina de acasă!

 

NR 1. CASTRAVEȚI

Cultivarea castraveților este o idee extrem de tentantă. Este în același timp și neobișnuit să admiri frumusețea lor atunci când se coc, iar afară să știi că este prezent gerul iernii! Ce poate fi mai bine decât să culegi câțiva castraveți din propria locuință pentru a prepara o salată delicioasă de legume, la mijlocul lunii martie! Și totul este atât de simplu – nu trebuie să fii un grădinar experimentat pentru a obține recolte extraordinare. Este suficient să respecți doar câteva reguli de bază.

Sfaturi pentru cultivare și îngrijire:

  1. Folosește recipiente suficient de mari – cel puțin 5-6 litri.
  2. Se amestecă solul cu compost sau turbă.
  3. Înainte de a planta semințele, ele trebuie pregătite corect – înmoaie-le într-o soluție slabă de permanganat de potasiu.
  4. Ține cont – castraveții adoră umezeala, așa că trebuie să le asiguri o udare regulată. Folosește un pulverizator și apă călduță.
  5. Când lăstarii încep să se formeze și să crească, asigură-le suporturi.

Dacă respecți toate aceste recomandări, în termen de 8-9 săptămâni de la plantare, te vei putea bucura de primii castraveți crocanți și suculenți!

NR 2. ARDEI

Ardeiul este o legumă extraordinară pentru mini-grădina ta! Nu este pretențios în ceea ce privește cultivarea, este foarte sănătos și ideal pentru prepararea diverselor tipuri de mâncare. Vrei o pizza cu legume proaspete? O salată de legume parfumată? O salată de legume parfumată? Îți plac aceste minunății suculente și gustoase? Avem vești bune pentru tine – creșterea ardeilor acasă este posibilă și chiar foarte rapidă. Ba chiar mai mult, poți cultiva atât soiurile de ardei dulci, cât și soiurile de ardei iuți. Vei afla care sunt soiurile potrivite pentru cultivarea în interior, dar și sfaturile de care ai nevoie pentru creștere.

Sfaturi pentru cultivare și îngrijire;

  1. Ardeiul este o plantă iubitoare de lumină. Prin urmare, așează ghiveciul în zona cea mai luminoasă din locuința ta. Dacă lumina soarelui nu este suficientă, va trebui să găsești o sursă de lumină artificială.
  2. Slăbește solul în mod regulat – acest lucru este foarte important!
  3. Evită curenții de aer.
  4. Temperatura optimă este 20-25 de grade.
  5. Nu uita de prevenirea dăunătorilor (afidele și acarienii pot dăuna grav plantelor).
  6. Nu lăsa solul să se usuce.
  7. Se recomandă fertilizarea în timpul fructificării.

Amintește-ți că ardeii grași dulci se coc în aproximativ 5 luni de la germinare. Ardeii iuți ne surpind cu gustul lor aromat mult mai repede – după 3 luni de la plantare.

Important! Reține că grădinarii experimentați nu recomandă să așezi ardeii aproape unul de celălalt. Este ideal să păstrezi o distanță între ei sau să nu îi așezi pe același pervaz.

NR 3. VINETE

Da! Chiar și această cultură poate fi cultivată cu succes pe pervazul ferestrei din apartamentul tău! Aceste legume minunate sunt un ingredient delicios pentru multe feluri de mâncare delicioase și extrem de sănătoase. Deci, de ce să nu încerci să crești aceste minuni chiar în locuința ta? Mai mult de atât, ele nu sunt pretențioase în îngrijire și cultivare.

Sfaturi pentru cultivare și îngrijire:

  1. Planta este termofilă – prin urmare are nevoie de căldură.
  2. Temperatura ideală este de 22-25 de grade.
  3. Vinetele iubesc solul bogat în azot – folosește îngrășăminte adecvate.
  4. Când uzi planta nu uita să încălzești puțin apa, deoarece poate putrezi și muri din cauza apei reci.
  5. Pretejează plantele de acarieni – îți recomandăm să folosești infuzia de usturoi.
  6. La plantare nu adânci semințele mai mult de 1,5 cm.
  7. Slăbește și plivește solul în timp util și astfel vei obține recolte sănătoase și abundente. Efectuează regulat aceste proceduri și vei obține culturi de succes.

NR 4. DOVLECEI

O altă propunere neobișnuită – încearcă să cultivi dovlecei pe pervazul ferestrei. Îți poți imagina cât de surprinși vor fi prietenii tăi când, în timpul iernii friguroase, în afara sezonului, le vei oferi un delicios fel de mâncare cu dovlecei la cuptor? Să vedem cum reușești să îi crești acasă?

Sfaturi pentru cultivare și îngrijire:

  1. Trebuie să deții un pervaz mare și lat, precum și recipiente spațioase (de cel puțin 10 litri).
  2. Dovlecelul este iubitor de sol organic – amestecă solul cu gunoi de grajd putrezit.
  3. Ai grijă de iluminarea suplimentară, deoarece această cultură are nevoie de multă lumină. Lămpile fluorescente sunt perfecte.
  4. Respectă condițiile optime de temperatură – 22-25 de grade Celsius.
  5. Pentru a obține o recoltă bună și sănătoasă, nu amâna procedurile, cum ar fi fertilizarea, slăbirea, udarea sau plivirea.
  6. Dovleceii au nevoie de soluri ușoare și luoase, fertile!

Da, creșterea acestor culturi pe pervazul ferestrei nu este o sarcină ușoară, dar merită orice effort. Nu uita că această legumă nu numai că are un gust excelent, ci are și numeroase beneficii pentru organism. În plus sunt un aliment dietetic grozav, care este deosebit de important pentru persoanele care doresc să slăbească.

NR 5. MAZĂREA

Mazărea este extrem de importantă în funcționarea normală a organismului nostru. La urma urmei, sunt atât de bogate în fibre esențiale și proteine vegetale! Datorită acestor substanțe, mazărea ajută la menținerea unei microflore intestinale normale. Mazărea este un aliment care ajută la prevenirea bolilor hepatice și renale. Deci, de ce să nu incluzi această minunată legumă în TOP 7? Mai mult, cultivarea mazării în interior nu este dificilă – cultura este destul de nepretențioasă și nu are nevoie de îngrijire specială.

Sfaturi de cultivare și îngrijire:

  1. Pregătește un sol fertil, ușor, cu o structură bună.
  2. Este ideal să înfășori semințele într-un tifon sau o cârpă și să le pui pe o farfurioară cu apă caldă. Păstrează-le timp de 1 zi.
  3. Așează vasele pe ferestre cu orientare spre sud-est sau sud.
  4. Slăbirea solului se efectuează în mod regulat – o dată la două săptămâni.
  5. Folosește superfosfat sau clorură de potasiu în doze mici – grădinarii experimentați susțin faptul că ajută la creșterea randamentului.
  6. Udă solul pe măsură ce se usucă.

Important! Nu lăsa apa să stagneze! Apa în exces nu este tolerată. Dacă respecți în totalitate sfatrile noastre, după circa 2 – 2,5 luni, vei observa rezultatele eforturilor tale!

NR 6. VERDEȚURI

În acest moment, în TOPUL plantelor noastre de interior, includem și câteva tipuri de verdeață, potrivite pentru creșterea pe pervazul ferestrei. Busuioc, mărar, năsturel, pătrunjel – toate aceste plante sunt adorate pentru servirea în diferite preparate culinare. Aromele rafinate sunt capabile să transforme orice fel de mâncare, dându-i un gust și o aromă originală. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să le procuri. Astfel, soluția ideală și deloc greu de realizat este să le plantezi pe pervazul ferestrei!

  1. Mărar. Iubește lumina puternică, aerul proaspăt și udarea abundentă. Dacă nu oferi plantei o udare potrivită, frunzele vor deveni lemnoase. Înainte de plantare, se recomandă înmuierea semințelor timp de câteva zile – fără această procedură există riscul ca ele să nu încolțească. Schimbă apa ocazional în timpul înmuierii lor. Recoltele vor apărea la circa o lună de la plantare.
  2. Busuioc. Când crești această plantă, trebuie să ții cont că busuiocul este foarte susceptibil la schimbări puternice de temperatură, așa că nu lăsa să scadă temperaturile în încăperea sau să pătrundă curenții de aer. După încolțire mai alteaptă doar o lună – vei începe să vezi rezultate frumoase.
  3. Pătrunjel. Este o plantă extrem de neprentențioasă – nu se teme de temperaturile mai scăzute, crește bine în balcon sau pe pervaz. Regulile de îngrijire nu diferă de regulile pentru îngrijirea mărarului – se recomandă de asemenea înmuierea semințelor înainte de plantare.
  4. Năsturel. Dacă dorești să recoltezi cât mai curând posibil – alege această plantă specială. Recoltele încep să apară la circa două săptămâni după germinare! Pentru a obține aceste rezultate, nu uita să uzi planta în mod regulat. Expunerea îndelungată la soare va avea un efect negativ asupra creșterii salatei – nu îi place căldura. Semințele trebuie plantate într-un sol suficient de umed.

NR 7. MICROPLANTE

Am ajuns și la cel din urmă articol din TOP. Microplantele sunt o noutate încă pentru țara noastră. Nu toată lumea este familiarizată cu avantajele lor, în timp ce în Occident există deja întreprinderi industriale care se ocupă cu cultivarea lor. Acest produs minunat nu este o specie individuală de plante – este doar un mod de creștere. Deci, microplantele pot fi mazăre, ridichi, sfeclă, broccoli, busuioc, etc. Care este secretul?

Microplantele sunt răsaduri de plante care au crescut până la faza primelor două frunze. Iar secretul popularității lor, este că în această formă, toate culturile conțin cantități record de substanțe utile organismului – este un concentrat de vitamine. Dar, din păcate, nu toată lumea are ocazia să achiziționeze aceste produse minunate, așa că va trebui să faci totul cu mâinile tale!

Sfaturi pentru cultivare!

Cultivarea acestui produs este un proces extrem de simplu. În prezent există germinatori speciali de microplante, care îți permit să crești aceste culturi fără eforturi. Plantarea poate avea loc pe tot parcursul anului, iar solul nu este necesar. Produsul este complet ecologic și sănătos.

Făcând un mic rezumat, putem spune că o mini-grădină este o alternativă excelentă la cea tradițională, care îți permite să ai mereu o bucată de vară în locuința proprie, pe tot parcursul anului!

Mult succes!

 

 

Publicat de: 18 oct 2020
Vizualizări: 1361
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier