Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Tot ce trebuie să știi despre o plantație pomicolă. Partea I

Dacă locuiești la țară sau deții un teren pe care îți dorești să îl transformi într-o frumoasă plantație pomicolă, te încurajăm să te apuci de treabă. De ce? Pe lângă faptul că pomii fructiferi creează umbră, înfrumusețează grădina și te delectează cu parfumul florilor de primăvară, aceștia te vor încânta an de an cu savoarea fructelor proaspete și sănătoase. De asemenea, pomicultura poate deveni o activitate relaxantă, care să te apropie de natură și să îți ofere prilejul de a petrece mai mult timp în aer liber.

Dacă respecți toate regulile de înființare a unei livezi, aceasta poate rodi zeci de ani. Astfel, creșterea, productivitatea pomilor și calitatea fructelor sunt influențate de mai mulți factori, printre care așezarea terenului, sursele de apă existente, speciile / soiurile alese etc.

Cum alegem terenul pentru plantația pomicolă

Plantarea pomilor se poate realiza numai în zonele în care speciile ce urmează să fie cultivate au condițiile necesare dezvoltării și fructificării. Mai precis, pentru stabilirea unui cadru natural favorabil plantației, se va ține cont de sol, factorii climatici și relief.

În ceea ce privește solul ales, acesta trebuie să fie bine drenat, fertil, să aibă o reacție slab acidă și o textură care să permită mecanizarea, mai ales dacă este vorba despre o suprafață extinsă.

Pentru a se dezvolta în condiții optime, speciile pomicole preferă în general solurile profunde, cu grosimea de 1-2 m. În ceea ce privește textura solului, se recomandă terenurile lutoase, nisipo-lutoase sau chiar nisipoase, cu excepția situațiilor în care nu există condiții tehnice adecvate care să asigure aportul de apă și substanțe nutritive. Indiferent de solul ales, o plantație pomicolă are nevoie de aplicarea frecventă a îngrășămintelor organice, precum și de irigarea terenului în perioadele secetoase.

Relieful terenului ales reprezintă de asemenea un factor ce influențează evoluția speciilor pomicole. Astfel, trebuie să îți îndrepți atenția către terenurile plane sau cu o înclinație ușoară (panta poate fi cuprinsă între 3 – 5%), acestea fiind mai ușor de exploatat cu ajutorul utilajelor necesare. Zonele în care pot avea loc alunecări de teren, suprafețele cu o pantă ce depășește 25% sau versanții expuși riscului de eroziune nu reprezintă variante viabile pentru plantarea pomilor fructiferi.

Altitudinea la care se află terenul este un alt factor esențial de care trebuie să ții cont, deoarece speciile și soiurile se dezvoltă și comportă diferit în funcție de aceasta. De exemplu, la altitudini mai mari, fructele se coc mai târziu și au o culoare mai puțin intensă.

Și desigur, evită zonele intens poluate, întrucât nu vei putea obține recolte bogate și nici fructe sănătoase.

Lucrări pregătitoare pentru plantația pomicolă

După ce ai ales terenul, este timpul să te pregătești de plantarea pomilor. Pentru această etapă vei avea nevoie de cunoașterea principalelor activități de pregătire a solului – prelucrare, fertilizare, stabilirea distanței de plantare, săpatul gropilor, pregătirea materialului săditor, plantarea propriu-zisă și împrejmuirea terenului.

Ce presupune pregătirea terenului? În primul rând, terenul trebuie curățat, nivelat și fertilizat cu îngrășăminte organice și chimice, în funcție de necesitățile soiurilor și speciilor ce vor fi plantate.

Direcția rândurilor se stabilește de la N spre S, procesul de pichetare fiind efectuat în dreptunghi sau pătrat. Stabilirea distanțelor de plantare se face pe baza fiecărei specii de măr, păr, gutui, nuc, vișin, cais, piersic sau prun.

Gropile trebuie săpate cu ceva timp înainte de plantarea pomilor, iar lucrările se efectuează cu ajutorul unui hârleț. Dimensiunile acestora pot varia în funcție de teren. Odată pregătite gropile, urmează selectarea materialului săditor. Pentru a evita situații neplăcute precum lipsa autenticității soiului comandat, sau a calității acestuia, este bine să colaborezi cu pepiniere autorizate.

Înainte de a fi plantați, rădăcinile pomișorilor trebuie scurtate și curățate de eventuale rădăcini bolnave, mucegăite sau rănite. Următorul pas îl reprezintă mocirlirea rădăcinilor într-un amestec de pământ cu apă și compost proaspăt. Acest ultim procedeu contribuie la o mai bună aderență a solului pe rădăcinile copacilor și accelerează procesul de creștere.

Așadar, acestea sunt primele etape ce stau la baza înființării unei plantații pomicole cu potențial pe termen lung. Noi vom reveni într-un alt articol pentru a vă oferi și restul informațiilor de care ai nevoie pentru a-ți duce planul la capăt. Până atunci însă, îți dorim spor!

Publicat de: 26 feb 2019
Vizualizări: 5269
(Voturi: 1689, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
BORDEI
30 mar 2019

Un articol interesant si demn de luat in seama !

GDiana
30 mar 2019

Vă mulțumim!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbori coniferi
    • Arbuști coniferi
    • Arbuști ornamentali
    • Conifere
    • Plante ornamentale
    • Pomi fructiferi columnari
    Promoţie!
    Cireș columnar Victoria imagine 1
    7 Comentarii
    Cireș columnar Victoria
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    79.90 lei 89.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 89.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier