Zambilele sunt flori frumoase care pot schimba aspectul grădinii tale în fiecare primăvară. Cu culori pastelate și intense, zambilele vor asigura un joc cromatic de care nu te vei plictisi niciodată.
Le poți planta atât în grădină sau în curte dar și în ghivece pentru a le crește pe balcon sau în terase. După cum o să vezi, nu sunt plante pretențioase și se dezvoltă rapid chiar și în condiții mai puțin ideale.
Desigur, pentru rezultate rapide și eficiente citește toate sfaturile de mai jos înainte de a alege să plantezi și să îngrijești propriile tale zambile.
Citește și despre plantarea bulbilor de toamnă pentru grădini bogate pe tot parcursul anului.
Plantarea și îngrijirea zambilei: sfaturi practice și utile
Perioada recomandată pentru plantarea zambilelor
Bulbii de zambile trebuie plantați toamna pentru o bună dezvoltare. Însă nu alege să îi plantezi prea devreme pentru că pot intra în vegetație până la venirea frigului și dacă acest lucru se întâmplă zambila se poate usca.
Așadar, plantează bulbii de zambile în noiembrie sau chiar în decembrie dacă frigul nu s-a instaurat încă. Singura condiție este aceea ca pământul să nu fie înghețat și ca temperaturile de afară să nu scadă sub 5 grade Celsius nici pe timpul zilei dar nici pe timp de noapte.
Pregătirea solului
Înainte de plantare solul se sapă pentru a fi bine afânat. Se vor înlătura buruienile și urmele de vegetație rămase.
Se sapă gropi de 3 ori mai mari decât dimensiunea bulbului. Pe fundul gropilor se pune un strat subțire de nisip. Acesta va avea rol de drenaj, un aspect esențial atunci când vorbim despre dezvoltarea normală a bulbilor.
Pământul trebuie să fie umed pentru că solul nu se udă după plantarea bulbilor. Aceștia sunt sensibili la umezeala în exces și pot mucegăi dacă primesc prea multă apă, sau dacă apa băltește în jurul lor.
Plantarea bulbilor de zambilă
Bulbii de zambilă se plantează în zone cu acces la cât mai multă lumină. Zambilele vor crește rapid în prezența soarelui fiind flori iubitoare de căldură.
Plantarea și îngrijirea zambilei trebuie să țină cont de tipul solului. Este recomandat ca solul să fie cu pH neutru, suficient echilibrat – pH de 6.5.
La plantare este bine să nu se folosească îngrășământ în exces și să se evite folosirea gunoiului de grajd. Pentru o bună fertilizare a solului poți folosi cenușă de lemn, sau cenușă din tulpini de floarea-soarelui.
Îngrijirea zambilelor
Îngrijirea zambilelor presupune udarea sistematică în perioada de secentă. Atunci când înflorește planta are nevoie de mai multă apă ceea ce înseamnă că o poți iriga de 2 ori pe săptămână.
Nu uda zambilele în exces. Apa care nu este drenată eficient poate deteriora bulbii ducând la uscarea florii. După ploi abundente sapă ușor pământul pentru a drena apa rămasă în jurul tulpinii.
Îndepărtează buruienile din jurul zambilelor tale și sprijină tulpina atunci când aceasta crește în înălțime.
După uscarea florii poți îndepărta inflorescențele. Nu tăia frunzele până când nu se veștejesc în mod natural. Frunzele au rolul de a hrâni planta până în momentul uscării lor.
Alte informații utile
Bulbii de zambilă au nevoie de o perioadă de repaus. Aceștia sunt rezistenți la frig ceea ce înseamnă că nu trebuie scoși din pământ înainte de venirea iernii. Cu toate acestea, ei pot avea de suferit pe timp de ger.
Atunci când zăpada lipsește poți acoperi pământul cu frunze uscate, rumeguș sau cu paie pentru a proteja bulbii.
Dacă crești zambila în ghivece, îți recomad ca toamna să scoți bulbii din pământ și să îi păstrezi la frigider până la venirea primăverii. Apoi îi poți replanta pentru a asigura ciclul natural al dezvoltării lor.
Concluzii
După cum ai putut vedea, creșterea și îngrijirea zambilei se face cu ușurință fie că alegi să plantezi florile în grădină sau în ghivece.
Dacă urmezi sfaturile de mai sus vei avea zambile încântătoare în fiecare primăvară și te vei putea mândri cu o grădină pastelată și viu colorată an de an.
Citește și alte sfaturi despre floricultură pe blogul GrădinaMax. Dacă ai întrebări specialiștii noștri îți stau mereu la dispoziție, așadar nu ezita și contactează-ne oricând ai nevoie de un sfat în plus.
Poți comada cele mai frumoase zambile din catalogul online GrădinaMax. Noi îți urăm spor la treabă și așteptăm poze cu grădina ta viu colorată.