Pentru a obține răsaduri sănătoase de roșii, care să producă recolte generoase, trbeuie să ții cont de o serie de reguli simple de tehnică agricolă. Primul pas este extrem de important – și anume calcularea corectă a termenului de plantare a semințelor. În momentul plantării răsadurile de roșii nu ar trebui să fie crescute. Vârsta otpimă a răsadurilor (de la momentul germinării până la plantarea în teren deschis) este de 45-55 de zile pentru tomatele timpurii și de 60-70 de zile pentru cele medii și târzii.
Data optimă pentru semănarea semințelor este indicată pe ambalaj. Dar se ține cont și de zona climatică și de condițiile meteorologice ale unei anumite zone – în zonele calde semănatul poate avea loc încă de la sfârșitul lunii februarie – mijlocul lunii martie, până în 5-20 aprilie. Iar în zonele mai răcoroase după data de 15 martie, până la sfârșitul lunii aprilie.
PLANTAREA SEMINȚELOR
Pregătește recipientele pentru semințe și solul în care vor fi așezate. Înmoaie semințele timp de 10-12 ore înainte de însămânțare – acest lucru va accelera germinarea cu până la 2-3 zile. În mod ideal se folosește apa de ploaie sau zăpada topită, deoarece conține mai puține săruri și mai mult oxigen, care activează vitalitatea semințelor, chiar și pentru cele învechite. Ai nevoie de doar o mână de zăpada topită. Așează semințele pe tampoane umede de bumbac, așezate pe fundul unui recipient plat de plastic, acoperă-l cu un capac și pune-l într-un loc cald.
După 2-3 zile, vor apărea rădăcini minuscule. Acest pas poate fi omis, însă ajută la accelerarea semnificativă a germinării semințelor. Rămâne să se facă găuri sau caneluri în substratul de plantare și să se adâncească semințele la 1,5-3 cm. Sub folie, la o temperatură de 2-25 grade, lăstarii pot apărea în 3-5 zile.
PREGĂTIREA CORECTĂ
Așează un strat de drenaj în fiecare recipient. Pentru un drenaj bun este bine să așezi o bucată de material nețesut între acesta și substrat. Compactează substratul și fă o gaură de plantare cu ajutorul unei linguri. Până la formarea recoltelor solul ar trebui să fie moderat umed. Momentul optim pentru plantarea în teren deschis este acela când cotiledoanele sunt bine dezvoltate și apar 2-3 frunze. Este mai convenabil să îndepărtezi răsadurile cu o furculiță. Udă răsadurile plantate cu o soluție slabă de permanganat de potasiu pentru a preveni bolile. Pentru a se dezvolta bine, așează recipientul într-un loc luminos.
CULTIVAREA RĂSADURILOR DE ROȘII
Udarea răsadurilor de roșii poate fi făcută și cu apă rezultată din topirea zăpezii. Udarea se face moderat, evitând acumularea apei în exces, dar și uscarea solului. Dacă ai folosit un sol fertil, nu este necesară fertilizarea. Dacă substratul este slab, poți adăuga în apă substanțe precum superfosfatul, ureea sau clorura de potasiu, în proporție de un gram la un litru de apă. Când frunzele iau o poziție orizontală, transferă răsadurile într-o cameră rece cu circa 14-16 °C - pentru întărire. Pentru a preveni întinderea internodurilor, care este tipică atunci când există o lipsă de lumină, folosește o lampă fitosanitară.
ETAPA FINALĂ – PLANTAREA RĂSADURILOR DE ROȘII ÎN TEREN DESCHIS
Când solul este cald și temperaturile de afară sunt constante este timpul să transferi răsadurile în pământ. În acest moment, de regulă, ele au deja 5-7 frunze dezvoltate. Plantează-le ținând cont de caracteristicile roșii – fără a le lipsi de soare și nutrienți.
Dacă vrei cu adevărat să te bucuri de roșii delicioase, ține cont că ele pot fi crescute chiar și acasă pe pervazul ferestrei sau pe balcon. Experții noștri te sfătuiesc cum să faci acest lucru. Articolele le găsești pe blog.
Plantarea răsadurilor în mod corect și în mediul potrivit este cel mai important pas pentru a te bucura de roșii pline de gust, culoare și vitamine, direct din grădina ta.