Comenzi telefonice şi consultanţă
0

3 rețete de post fără ulei pe care să le încerci

După cum bine știi, postul este o perioadă de purificare spirituală care aduce beneficii și organismului prin detoxifiere. De multe ori, postul riscă să devină o adevărată provocare din punct de vedere culinar pentru că e dificil să găsești în permanență rețete potrivite și gustoase.

De aceea, experții GrădinaMax ți-au pregătit 3 rețete de post fără ulei care îți vor aduce atât satisfacții culinare, cât și spirituale, pentru că vei reușit să te ții la distanță de „produsele interzise” în această perioadă.

Iată cele mai gustoase 3 rețete de post fără ulei pe care le poți prepara rapid în bucătăria ta!

Risotto fără ulei cu legume de post

Risotto cu legume este o rețetă de post fără ulei care te surprinde prin gustul savuros pe care îl are acest tip de orez specific italian, potrivit pentru cele mai exigente preferințe culinare.

Iată ingredientele de care ai nevoie pentru a te bucura de acestă rețetă de post fără ulei!

  • 300 g de orez;
  • 150 g de ciuperci Champignon;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 2 cepe albe;
  • 2 ardei grași;
  • 100 ml vin alb sec;
  • 1 l de supă de legume strecurată;
  • 1 lingură sos de soia;
  • 1 lingură pudră de curry;
  • 1 linguriță de șofran;
  • frunze de busuioc sau pătrunjel;
  • sare și piper negru măcinat după gust.

Dacă ai toate aceste ingrediente disponibile, te poți apuca imediat de gătit acest fel de mâncare ușor și rapid de preparat.

Înainte de orice, spală bine orezul și așază-l într-o strecurătoare pentru a scurge de apă. Apoi pune într-o oală 5 linguri din supa de legume și călește ceapa și usturoiul mărunt tocate. După cum ai obervat, supa de legume este înlocuitorul perfect pentru ulei.

După ce ai călit ceapa și legumele, adaugă orezul, ardeii tocați cubulețe și ciupercile. Următorul pas este turnarea vinului alb. Lasă vinul alb să scadă până ce rămâne o cantitate mică de lichid în oală.

După aceea, adaugi restul de supă de legume și amesteci regulat. Fierbe toate aceste ingrediente pentru 20 de minute. Când orezul este al dente, poți considera că preparatul este aproape gata.

Nu îți mai rămâne decât să adaugi sosul de soia, șofranul, pudra de curry, sarea și piperul și să mai lași preparatul pe foc timp de încă un minut.

Când orezul a fost așezat în farfurii, ornează-l cu frunze de busuioc sau pătrunjel, în funcție de propriile preferințe.

Mâncare de linte și conopidă fără ulei

Una dintre cele mai savuroase rețete de post fără ulei valorifică proprietățile terapeutice pe care lintea le are asupra organismului uman.

Bogată în fosfor, zinc, magneziu și proteine, lintea este un puternic antioxidant natural, ideală în detoxifierea organismului, întărirea imunității și stabilizarea nivelului de zahăr în sânge. Vestea bună este că lintea își păstrează proprietățile și gătită.

Pentru delicioasa mâncare de linte fără ulei, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g de linte roșie uscată;
  • 500 g conopidă;
  • 120 g mazăre congelată;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 ceapă mare;
  • 750 ml de supă de legume;
  • 2 linguri de pastă de curry;
  • 2 linguri de pastă de tomate;
  • 2 linguri de funze de coriandru tocate mărunt.

Odată ce ai pregătit toate ingredientele, poți începe să prepari delicioasa mâncare de linte și conopidă care va fi gata în maxim 45 de minute.

Pentru început, trebuie să încălzești într-o tigaie adâncă sau într-o oală, 5 linguri de supă de legume, bine strecurată. Focul trebuie să fie mediu.

După ce ai tocat mărunt ceapa și usturoiul, adaugă-le în tigaie și călește-le, amestecând regulat timp de 5 minute. Ulterior, adaugi lintea, restul de supă, pasta de curry și pasta de tomate. Acoperă oala cu un capac și lasă ingredientele să fiarbă pentru 15 minute.

Apoi e rândul conopidei să fie adăugată în oală și lăsată la fiert pentru 8 – 10 minute. Următoarea la rând este mazărea, iar preparatul mai trebuie lăsat pe foc pentru 2 minute. Tușa finală este dată de adăugarea frunzelor de coriandru.

O parte dintre frunzele de coriandru le poți păstra pentru a orna preparatul atunci când îl servești în farfurii și toată lumea s-a strâns deja în jurul mesei.

Vezi și rețeta noastră despre cum să prepari supă cremă de linte, un preparat perfect pentru perioada de post.

Prăjitură de post fără ulei și fără zahăr

Bineînțeles, o masă copioasă este doar aceea la care ne putem bucura și de un desert gustos și sănătos. De aceea, ți-am pregătit o rețetă de prăjitură perfectă atât pentru cei mici, cât și pentru adulții care trebuie să respecte anumite restricții culinare pentru a-și menține sănătatea.

Iată lista de ingrediente de care ai nevoie!

  • 4 banane;
  • 4 linguri de migdale crude;
  • 1 lingură de pudră de cacao sau pudră de roșcove;
  • 15 linguri de fulgi de cocos.

Începe prin a curăța bananele, iar apoi zdrobește-le cu furculița până când obții consistența unui piure. Apoi adaugi fulgii de cocos.

Mărunțește migdalele în blender sau toacă-le mărunt cu cuțitul. Adaugă migdalele peste banane și fulgii de cocos și amestecă bine aceste ingrediente până când obții o textură omogenă.

Jumătate din compoziția obținută trebuie transferată într-o formă de aproximativ 10 cm, tapetată cu hârtie de copt. Presează bine compoziția până când aceasta se uniformizează.

În compoziția rămasă adaugă pudra de cacao sau de roșcove și amestecă până când se omogenizează. Amestecul rezultat se așterne peste stratul de compoziție deja așezat în formă.

Prăjitura trebuie ținută în frigider pentru aproximativ o oră, iar apoi poate fi servită împreună cu cei dragi.

Sperăm că aceste rețete de post fără ulei ți-au stârnit interesul și că le vei pregăti curând pentru familia ta. Rețetele GrădinaMax nu sunt doar delicioase, ci și foarte gustoase, fiind ideale pentru orice perioadă a anului.

Pentru mai multă inspirație în bucătărie, te invităm pe blogul GrădinaMax, la rubrica de rețete culinare.

Poftă bună și spor la gătit!

 

Publicat de: 08 apr 2020
Vizualizări: 18659
(Voturi: 6, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier