Până de curând, sărmăluțele se încingeau în horă buclucașă pe masă, iar cârnăciorii surâdeau cu arome îmbietoare.
La mesele Sărbătorilor de iarnă, emoția și gusturile se întrepătrund perfect, dar mâncarea grasă îți poate afecta tranzitul intestinal pe termen lung. Odată cu trecerea acestei perioade, e bine să-ți restructurezi meniul și să te gândești la feluri de mâncare mai ușoare pentru familia ta.
După explozia de arome și gusturi, poate fi complicat să decizi noua direcție din bucătărie. De aceea, îți sărim în ajutor cu 3 rețete gustoase de pui cu legume, potrivite pentru orice masă în familie și nu numai.
Iată rețetele noastre de pui cu legume!
#1 Tocană delicioasă de pui cu legume
Alege să pregătești acest fel potrivit pentru zilele friguroase de iarnă și surprinde-ți familia cu arome proaspete.
Iată ingredientele de care ai nevoie!
- 4 pulpe de pui;
- 3 morcovi;
- 3 căței de usturoi;
- 1 ardei capia
- 1 ardei iute;
- 1 cartof;
- 1 ceapă;
- 1 legătură de țelină;
- 6 – 7 roșii cherry;
- 200 g mazăre;
- 300 g kaiser;
- 1 pahar de vin;
- 3 linguri de bulion;
- 3 polonice de apă sau supă concentrată de pui;
- 4 linguri de ulei;
- rozmarin;
- cimbru;
- sare după gust;
- piper după gust.
Mod de preparare:
- Taie pulpele în bucăți mai mici și presară peste ele sare și piper.
- Frige pulpele în ulei încins împreună cu kaiserul tăiat cubulețe în prealabil într-o oală încăpătoare. Ai grijă să rumenești bine pulpele.
- După ce ai rumenit pulpele, toarnă peste ele paharul de vin. Adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul, morcovii și ardeiul – toate tăiate cubulețe sau felii.
- Adaugă ardeiul iute, țelina, cartoful tăiat cubulețe, roșiile, mazărea și pătrunjelul.
- Toarnă cantitatea de apă menționată sau supa concentrată pregătită în prealabil, apoi toarnă cele 3 linguri de bulion și amestecă bine.
- Lasă tocana la foc mediu timp de 45 de minute.
- Tocana de pui cu legume e mult mai delicioasă asezonată cu mămăliguță proaspătă.
Dacă îți dorești mazăre proaspătă în tocana ta, vezi cum se plantează și îngrijește cultura de mazăre.
#2 Ghiveci de legume cu piept de pui și orez
Savurează legumele proaspete din acest preparat și redă-ți tonusul după o perioadă bogată în mâncăruri grase.
Pregătește următoarele ingrediente și spor să ai!
- 2 bucăți piept de pui;
- 4 cepe albe;
- 1 ardei verde;
- 1 ardei capia;
- 1- 2 morcovi;
- 4 roșii mari, decojite;
- 1 linguriță boia dulce;
- 200 ml sos tomat;
- 60 g orez;
- 300 ml apă pentru orez;
- 3 linguri ulei de floarea soarelui;
- sare, piper și pătrunjel după gust;
- curcuma (doar dacă îți place).
Mod de preparare:
- Toacă ceapa mărunt și presară sare peste ea. Continuă să dai morcovii pe răzătoare și taie ardeii fâșii. Nu uita să toci mărunt roșiile decojite.
- Spală bine puiul și taie-l cubulețe.
- Pune uleiul într-o cratiță mare și prăjește pieptul de pui. Adaugă ceapa și lasă-o să se călească, iar apoi pune boiaua și încorporează-o în amestec.
- După 10 minute, adaugă ardeii și morcovii rași. Pune sarea și piperul și acoperă ghiveciul cu un capac, amestecând la scurte intervale de timp.
- Între timp, pune orezul la fieri în 300 ml apă. După ce fierbe complet, orezul trebuie strecurat și dat printr-un jet de apă rece. Apoi, lasă-l la scurs.
- La final, adaugi roșiile decojite și sosul tomat. După ce s-a scurs de apă, adaugi și orezul și amesteci bine toate ingredientele.
- Nu uita de curcuma, dacă îți place.
#3 Rețetă simplă și gustoasă de pui cu legume la cuptor
Probabil că rețeta este deja bine notată în carnețelul tău cu rețete cu pui cu legume, dar hai să vezi și varianta noastră.
Asigură-te că ai în casă următoarele ingrediente:
- 850 g carne de pui cu piele;
- 3 cartofi medii;
- 3 cepe albe;
- 4 morcovi mici;
- 5 căței de usturoi;
- 1 ardei gras;
- 5 – 6 ciuperci proaspete;
- 3 linguri de ulei;
- sare, piper și boia dulce după gust.
Mod de preparare:
- Freacă bine puiul cu sare, piper și boia dulce pe fiecare parte. Poți adăuga și alte condimente, ca usturoi granulat, cimbru sau rozmarin.
- Taie cuburi mari toate legumele și așează-le într-o tavă, în jurul puiul deja condimentat. Renunță la patul de legume pentru că cele așezate sub carnea de pui nu se pătrund.
- Pregătește ciupercile, dar adaugă-le mai târziu față de celelalte legume.
- Presară puiul și legumele cu sare și stropește-le cu ulei. Acoperă totul cu o folie de aluminu.
- Preîncălzește cuptorul la 200° și lasă puiul și legumele la cuptor pentru 50 de minute.
- După acest interval, elimină folia de aluminiu și adaugă în tavă și ciupercile. Mai lasă totul la cuptor pentru încă 15 – 20 de minute, la 220°.
Sperăm că rețetele noastre de pui cu legume te-au inspirat și vei umple cât de curând bucătăria cu aroma lor îmbietoare.
Pentru mai multe sugestii culinare, vezi secțiunea rețete culinare de pe blogul GrădinaMax!