Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum se plantează și îngrijește cultura de mazăre: sfaturi pentru recolte bogate

Mazărea se numără printre legumele gustoase și ușor de gătit. În afara faptului că mâncarea de mazăre se pregătește rapid, acestea contribuie și la sănătatea organismului tău și al familiei. De aceea, îți recomandăm să îți diversifici răsadurile din grădină cu o cultură de mazăre.

Bogată în vitaminele A, B1, C, K și fibre, mazărea are un conținut scăzut de calorii și este sățioasă, astfel că elimină rapid senzația de foame. Mai mult, consumul regulat de mazăre ajută și la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, a bolilor cardiovasculare și a constipației.

Pentru a te putea bucura de toate aceste beneficii, te invităm să afli în continuare regulile de plantare și îngrijire a boabelor de mazăre.

Cultura de mazăre: ce trebuie să faci pentru a include această legumă în alimentația ta

Sfaturi pentru plantarea culturii de mazăre

Majoritatea soiurilor de mazăre, cum sunt mazărea de 6 săptămâni sau mazărea Feltham First, se plantează fie în perioada martie – aprilie, fie în lunile iunie – iulie.

1. Alegerea locului pentru sădirea boabelor de mazăre

Cultura de mazăre are nevoie de zone însorite ale grădinii pentru a crește și dezvolta armonios, deoarece iubește razele de soare. De asemenea, boabele de mazăre se prind cel mai bine într-un sol nisipos.

Sol cultura mazare

Înainte însă de a planta mazărea, asigură-te că solul este afânat pentru a facilita circulația apei spre rădăcini.

2. Condițiile climatice

Soiurile de mazăre încep germinația la temperaturi de 1 sau 2 grade Celsius. Pe măsură ce mazărea se dezvoltă, are nevoie de temperaturi mai ridicate, de aproximativ 14 – 15 grade Celsius atunci când se află în perioada de creștere și de 18 – 20 de grade Celsius în perioada de fructificare.

3. Plantarea boabelor de mazăre

Sădirea boabelor de mazăre se realizează la o adâncime de 5 centimetri și la o distanță de aproximativ 10 centimetri între plantele aflate pe același rând.

Plantare cultura mazare

În cazul în care vrei să plantezi mazărea în cuiburi, trebuie să pui în jur de 6 semințe în fiecare cuib și să-l sădești la o adâncime de 5 centimetri. Mai mult, asigură-te că distanța între cuiburi este de aproximativ 30 de centimetri astfel încât plantele să aibă îndeajuns de mult loc pentru a se dezvolta.

Recomandări pentru îngrijirea culturii de mazăre

Mazărea este cunoscută ca fiind printre legumele deloc pretențioase, însă există câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru a obține culturi bogate, iar ulterior, mese delicioase.

1. Creșterea armonioasă

În cazul soiurilor de mazăre cu talie mijlocie sau înaltă, este important să montezi araci sau bețe imediat după sădirea boabelor. În acest fel, firele plantele vor avea un suport care să le susțină și pe care să se poată dezvolta.

Cum sa plantezi mazarea

Pe tot parcursul creșterii plantei, ai grijă să dirijezi mazărea ori de câte ori este cazul pentru a evita ca aceasta să se încurce.

2. Nivelul optim de umiditate

Boabele de mazăre au nevoie de apă în mod constant pentru a se dezvolta. Pentru a te asigura că planta se bucură de o cantitate suficientă de apă, poți să instalezi un sistem de irigare. Această opțiune este benefică mai ales dacă plantezi mazăre pe o suprafață mare de pământ.

Iar în cazul în care ai o cultură de mazăre pe o suprafață restrânsă a grădinii, este suficient dacă uzi planta de două ori pe săptămână.

3. Lucrări de întreținere

Ingrijire cultura de mazare

Singurul aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este prășirea buruienilor și combaterea diverșilor dăunători cu ajutorul soluțiilor achiziționate de la magazinele specializate.

După ce planta ajunge la maturitate, nu-ți rămâne decât să culegi roadele. Recomandat este să culegi mazărea dimineața, după ce a căzut roua, astfel: se smulg în primă fază păstăile, iar după aceea se curăță boabele.

La final, te invităm să descoperi toate sortimentele de mazăre disponibile în catalogul online GrădinaMax și să-ți alegi preferatele.

Culturi bogate în mazăre îți dorim și spor la grădinărit!  

Publicat de: 24 iul 2019
Vizualizări: 8815
(Voturi: 6, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier